ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Φωτιά στην Πεντέλη: Εφιαλτική νύχτα με τις φλόγες να καίνε σπίτια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι

Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρίσκεται για ακόμη ένα καλοκαίρι η Αττική, με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις

5:00 το απόγευμα της Τρίτης στο Νταού Πεντέλης να έχει θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λεκανοπέδιο. Οι φλόγες κατακαίνε το βουνό, κάνοντας παρανάλωμα του πυρός έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου κοντά στο Λεκανοπέδιο.

Οι ριπές του ανέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, είναι ιδιαίτερα ισχυρές καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα, όσο περνούν οι ώρες οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεραίνουν με τις ριπές του ανέμου να αγγίζουν ακόμη και τα 7-8 μποφόρ.

Λίγο μετά τη 02:30, τα πλέον επικίνδυνα σημεία της φωτιάς εντοπίζονταν στην Πεντέλη στην κορυφογραμμή προς την πλευρά του Αγίου Πέτρου, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης προς Βριλήσσια, τη Διώνη και την Ανθούσα, όπου εξαιτίας της διαρκούς εναλλαγής και ενίσχυσης των ανέμων υπήρξαν αναζωπυρώσεις, ενώ λίγο μετά τις 03:00 κατευθυνόταν προς την ανατολική πλευρά του Γέρακα, πλησιάζοντας την Αττική Οδό, και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, πολλές από τις οποίες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Εκτιμήσεις κατοίκων της περιοχής αναφέρουν πως η φωτιά βρίσκεται πιθανότατα μέσα στη χαράδρα που κατεβαίνει από Πεντέλη προς Γέρακα, στο σημείο που βρίσκεται το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι στροβιλισμοί των ανέμων είναι τόσο έντονοι και συχνοί (σ.σ. ένταση 8-9 μποφόρ) που οι φλόγες αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση και τυλίγουν σπίτια στις φλόγες, κυρίως στην Παλαιά Πεντέλη.

Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι. Ειδικότερα, μήνυμα εστάλη λίγο πριν από τις 20:00 από τον αριθμό 112 προς τους κατοίκους της Ανθούσας να εκκενώσουν άμεσα τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα, ενώ λίγο μετά τις 20:15 δόθηκε αντίστοιχη εντολή εκκένωσης και στους κατοίκους της Διώνης και του Δασαμαρίου με κατεύθυνση προς Παλλήνη.

Στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 420 πυροσβέστες, 18 μονάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επίσης, η Περιφέρεια με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, μεγάλος αριθμός εθελοντών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, 282 αστυνομικοί με 90 βοηθούν στην ασφαλή εκκένωση και μεταφορά των κατοίκων μακριά από τα επικίνδυνα σημεία. Τα εναέρια μέσα θα ριχτούν εκ νέου στη μάχη της πυρόσβεσης, με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι επόμενες ώρες προμηνύονται ιδιαίτερα δύσκολες, με τις εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να σοκάρουν καθώς ο ουρανός πάνω από την Αθήνα έχει γίνει κατακόκκινος και χιλιάδες κάτοικοι περνούν ώρες για την επόμενη ημέρα.

Το ευτύχημα είναι, πάντως, πως τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ούτε υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους, παρά μόνο υλικές ζημιές σε κάποια σπίτια. Επίσης, για προληπτικούς λόγους έγινε εκκένωση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», αλλά και του Νταού Πεντέλης, με δεκάδες παιδιά και προσωπικό να μεταφέρονται ασφαλή σε άλλα νοσοκομεία.

Οι φλόγες περικύκλωσαν το «Παίδων Πεντέλης»

Μάλιστα, λίγο πριν τις 02:00, οι φλόγες περικύκλωσαν το «Παίδων Πεντέλης», όπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν -προς ώρας- να την απωθήσουν.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης στο MEGA.

«Οτιδήποτε σβήνουν οι πυροσβέστες μετά ανάβει ξανά λόγω των ανέμων. Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε.

 

Αξιωματικός ΠΥ: Ανησυχούμε για το μέτωπο προς Πεντέλη

«Από τη μια πλευρά οι άνεμοι φυσούν δυτικά και από την άλλη ανατολικά. Οι εναλλαγές είναι σταδιακές και συνεχόμενες και οι εστίες δημιουργούν νέες εστίες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «οπουδήποτε υπάρχει δρόμος, έχει μπει πυροσβεστικό όχημα και οπουδήποτε υπάρχει ανοιχτή δίοδος έχουν μπει πεζοπόρα τμήματα και στήνονται εγκαταστάσεις για να σβήσουμε ό,τι υπάρχει σε ενεργό μέτωπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για βελτίωση, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, να αναφέρει σε ανάρτησή του πως οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι ισχυροί το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει στο Twitter: «Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν».

Σε οριακό σημείο η ασφάλεια των πτήσεων

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν -και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή- από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς δεν ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, το σύνολο των οποίων έπεσε αμέσως στη μάχη με τις φλόγες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιπτάμενοι χειριστές ενημέρωσαν πως σε τόσο μικρή περιοχή ήταν τόσα πολλά τα εναέρια μέσα που η ασφάλεια των πτήσεων ήταν σε οριακό σημείο.

Όπως ενημέρωναν, δε, το πρόβλημα ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσκόλευαν τις ρίψεις νερού, σκηνικό που απευχόμαστε όλοι να επαναληφθεί το πρωί της Τετάρτης, όταν και θα ξεκινήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου