Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Τέλος στο θρίλερ του ανεξέλεγκτου κινεζικού πυραύλου - Θεαματικό βίντεο καταγράφει την πτώση


Συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου ο κινεζικός πύραυλος που προκάλεσε διεθνή ανησυχία καθώς κινείτο ανεξέλεγκτος σε φθίνουσα τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5B «εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό γύρω στις 10.45 MDT», δηλαδή στις 19.45 ώρα Ελλάδας.

«Σας παραπέμπουμε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διασπορά των συντριμμιών και την περιοχή συντριβής».

Η μετεωρική κάθοδος του διαστημικού σκουπιδιού φαίνεται ότι καταγράφηκε από παρατηρητή στο Κουτσίνγκ της Μαλαισίας που νόμιζε ότι έβλεπε μετέωρο.

«Το βίντεο από το Κουτσίνγκ υποδηλώνει ότι [ο πύραυλος] βρισκόταν ψηλά στην ατμόσφαιρα εκείνη τη στιγμή» ανέφερε μέσω Twitter ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός και ειδικός στην παρακολούθηση δορυφόρων στο Χάρβαρντ.

Αυτό σημαίνει ότι «τυχόν συντρίμμια θα πρέπει κατέπεσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο Σίμπου, το Μπιντούλου ή το Μπρουνέι».

«Είναι απίθανο αλλά όχι αδύνατο» να έπεσαν θραύσματα σε κατοικημένη περιοχή, συνέχισε σε επόμενη ανάρτηση.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο της Καλιφόρνια που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, περίπου 5 με 9 τόνοι συντριμμιών, από τη συνολική μάζα των 23 τόνων του αντικειμένου, αναμενόταν να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης.

Μετεωρική πτώση

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5, ένας μεταλλικός σωλήνας μήκους περίπου 20 μέτρων, αναμενόταν να μην καταστραφεί πλήρως κατά τη μετεωρική κάθοδό του στην ατμόσφαιρα.

Δεδομένου ότι το μεγάλο εξάρτημα κινούταν ανεξέλεγκτο και περιστρεφόταν, η ακριβής πρόβλεψη του πότε και του πού θα κατέπεφταν τα συντρίμμια ήταν αδύνατη.

Σε επιφυλακή είχαν τεθεί και οι ελληνικές αρχές, καθώς η Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) είχε προειδοποιήσει ότι το διαστημικό σκουπίδι θα μπορούσε να διέλθει από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ανεξέλεγκτη πορεία

O πύραυλος Long March 5 είχε εκτοξευτεί στις 24 Ιουλίου για να μεταφέρει σε τροχιά μια εργαστηριακή υπομονάδα για τον διαστημικό σταθμό Tiangong που συναρμολογεί η Κίνα.

Στις περισσότερες εκτοξεύσεις, το πρώτο στάδιο του πυραύλου δεν εισέρχεται σε τροχιά και καταπέφτει στον ωκεανό σε μια προϋπολογισμένη πορεία. Αν όμως φτάσει σε τροχιά, πυροδοτεί τους κινητήρες του ώστε να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και να καταπέσει στον ωκεανό.

Η περίπτωση του Long March 5B διαφέρει, αφού το πρώτο στάδιο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κινητήρες του από τη στιγμή που θα σβήσουν. Το αντικείμενο πετά έτσι σε φθίνουσα τροχιά μέχρι να επιβραδυνθεί αρκετά από την ατμόσφαιρα ώστε να καταπέσει.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που κινεζικός πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη. Στο δεύτερο περιστατικό, τον Μάιο του 2021, τα συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό. Την πρώτη όμως φορά, τον Μάιο του 2020, μεταλλικά θραύσματα έπεσαν σε χωριά της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου αναφέρθηκαν μάλιστα υλικές ζημιές.

Παρά τον χαμηλό κίνδυνο για κατοικημένες περιοχές, η απόφαση της Κίνας να χρησιμοποιήσει πυραύλους χωρίς δυνατότητα ελεγχόμενης επανεισόδου προκάλεσε επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα απέτυχε να συμμορφωθεί με τα υπεύθυνα στάνταρτ σχετικά με τα διαστημικά σκουπίδια της» είχε γράψει ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον μετά το αντίστοιχο περιστατικό του 2021.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου