ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ποιες είναι οι στοματικές ασθένειες που απειλούν την καρδιά;

 

Μπορούν οι στοματικές ασθένειες να απειλήσουν την καρδιά και να συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών; Κι όμως, έπειτα από μια σειρά

ερευνών πολλοί είναι οι επιστήμονες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς που έχουν κακή υγιεινή στόματος ( όπως ουλίτιδα, ή απώλεια δοντιών) ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν καλή στοματική υγιεινή.

Πώς συνδέονται οι καρδιαγγειακές ασθένειες και η κακή στοματική υγιεινή;

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες θεωρίες σχετικά με τον τρόπο που συνδέονται οι στοματικές ασθένειες και η καρδιά. Μια από τις πιο συχνές μεθόδους που μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνδεση είναι μέσω της μεταφοράς βακτηρίων μέσω του αίματος.

Μεταφορά βακτηρίων μέσω του αίματος

Τα βακτήρια που μολύνουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα μεταφέρονται στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και άλλα σημεία του σώματος, όπου προκαλούν φλεγμονή και βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή τη βλάβη μπορούν να την ακολουθήσουν η θρόμβωση, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Αυτό το επιχείρημα οι ερευνητές το στηρίζουν με την εύρεση στοματικών βακτηρίων σε αιμοφόρα αγγεία μακριά από την περιοχή του στόματος.

Ποιες ασθένειες επηρεάζουν την καρδιά;

Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένες ασθένειες του στόματος μπορούν να επηρεάσουν την καλή υγεία της καρδιάς. Μερικές από αυτές είναι:

Απόστημα

Το απόστημα αποτελεί τη δημιουργία μιας κοιλότητας που κανονικά δεν υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνήθως δημιουργείται στη στοματική κοιλότητα για την αντιμετώπιση κάποιας φλεγμονής των ούλων ή του οστού της γνάθου γύρω από τα δόντια. Χαρακτηριστικό του αποστήματος είναι η εμφάνιση πόνου, πυώδους υγρού, ερυθρότητας των ούλων, αλλά και πρήξιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς ανεβάζουν πυρετό. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει καρδιαγγειακά νοσήματα, ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ζητήματα ενδοκαρδίτιδας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί την εξέλιξη της ουλίτιδας. Κατά την περιοδοντίτιδα, τα μικρόβια εισχωρούν βαθιά κάτω από τα ούλα, μολύνοντας το κόκκαλο. Στη συνέχεια, το κόκκαλο καταστρέφεται, και τα ούλα αποκολλώνται σταδιακά από τα δόντια. Τα μικρόβια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, μέχρι που καταστρέφουν όλη τη στήριξη των δοντιών, οδηγώντας στην πτώση τους. Σύμφωνα πάλι με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Periodontology, οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει την περιοδοντίτιδα με ορισμένες καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, στεφανιαία καρδιακή νόσο, καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία.

Πρόληψη εμφάνισης οδοντικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων

Όσον αφορά τη μείωση της εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, η πρόληψη είναι το παν. Εξαίρεση δεν αποτελούν τα προβλήματα της καρδιάς και της στοματικής κοιλότητας. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων, ενώ η μείωση της ζάχαρης βοηθά στη μη ανάπτυξη της τερηδόνας. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 περίπου μήνες είναι απαραίτητη.

Φυσικά, δεν αρκούν μόνο αυτά. Η μείωση του καπνίσματος, η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η μέτρια κατανάλωση αλατιού θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η τακτική επίσκεψη σε έναν καρδιολόγο για τυπικό καρδιολογικό έλεγχο όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να  ελέγχει και θα παρακολουθεί την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

https://kardiologos-vrachatis.gr/

Τηλ. 6945081834

Δημητρίου Ανδρέα 3, Καλλιθέα 17676

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου