ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Λίμπιντος: Πώς αλλάζει στα 20, 30, 40 και 50 χρόνια


Το να νιώθεις μια ξαφνική ορμή σεξουαλικότητας μπορεί να είναι αυτό που συνδέεις με τη λίμπιντο. Και, για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η φαινομενικά ζωώδης τάση εμφανίζεται πλήρως στις απεικονίσεις της ποπ κουλτούρας του σεξ.

Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το είδος σεξουαλικής επιθυμίας – που ονομάζεται αυθόρμητη επιθυμία – είναι μόνο ένας τύπος λίμπιντο. 
Το άλλο είναι η ανταποκρινόμενη επιθυμία, η οποία είναι το αίσθημα της επιθυμίας για σεξ που συμβαίνει ως απόκριση σε σωματική διέγερση ή άλλα κίνητρα, όπως η λαχτάρα να είσαι πιο οικεία με έναν σύντροφο. 
Παρόλο που η λίμπιντο συχνά γίνεται αντιληπτή ως κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει φυσικά, και οι δύο τύποι επηρεάζονται στην πραγματικότητα από ένα σύνολο κοινωνικών, περιβαλλοντικών και φυσικών παραγόντων – πολλοί από τους οποίους αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία.

Για να είμαστε σαφείς, ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκεσαι, δεν υπάρχει «φυσιολογικό» επίπεδο λίμπιντο που θα έπρεπε να βιώνεις. «Η λίμπιντο είναι τόσο δυναμική όσο κάθε άτομο που τη βιώνει», λέει η γυναικολόγος και ειδικός σεξουαλικής ιατρικής Christie Cobb. Ενώ η κοινωνία τείνει να υπερεκτιμά το είδος της αυθόρμητης επιθυμίας που απεικονίζεται στις ταινίες, δεν υπάρχει «τίποτα λάθος με τη λίμπιντο σου αν φυσικά δεν ξυπνάς κάθε μέρα θέλοντας να αναζητήσεις μια σεξουαλική εμπειρία», λέει. Από την άλλη πλευρά, αν έχεις την τάση να νιώθεις την αυθόρμητη επιθυμία να κάνεις σεξ τακτικά, δεν υπάρχει τίποτα απαραιτήτως λάθος σε αυτό.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα της λίμπιντο, λέει η σεξοθεραπεύτρια και ψυχολόγος Laurie Mintz. «Η λίμπιντο δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή από τους σεξουαλικούς επιστήμονες, αν και γνωρίζουμε ότι έχει σχεσιακές, σχετιζόμενες με την υγεία, ορμονικές και ψυχολογικές συνιστώσες που την οδηγούν», λέει. Και πολλά από αυτά τα εξαρτήματα βρίσκονται στον έλεγχό μας. Για παράδειγμα, πράγματα όπως το χρόνιο στρες και η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη λίμπιντο, ενώ ο αυνανισμός και η τακτική άσκηση μπορεί να την αυξήσουν.

Αλλά επειδή ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λίμπιντο τείνουν να μοιάζουν σε άτομα της ίδιας ηλικίας, η λίμπιντο συχνά αλλάζει ανάλογα με την ηλικία. Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται μερικά από τα σενάρια που μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο σε κάθε δεκαετία μετά την ενηλικίωση των γυναικών.

Στα 20 σου:
Επειδή αυτή η δεκαετία προσφέρει συνήθως άφθονες ευκαιρίες για σεξουαλική εξερεύνηση, είναι συχνά μια περίοδος αυξημένης λίμπιντο, λέει η γυναικολόγος Lyndsey Harper. «Χάρη στα υψηλότερα επίπεδα ορμονών και τα χαμηλότερα επίπεδα ευθύνης, σχετικά μιλώντας, πολλοί άνθρωποι βιώνουν πολλές σεξουαλικές ανακαλύψεις, ενθουσιασμό και επιθυμία στα 20 τους».

Επίσης, η ωορρηξία μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω σε υψηλότερη σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά βιολογικά γόνιμων ετών, λέει η γυναικολόγος Susan Hardwick-Smith. Για τον ίδιο λόγο, η χρήση ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους. «Όταν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, δεν έχεις ωορρηξία ή αισθάνεσαι αυτή την απότομη αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να μειώσει τη λίμπιντο», λέει η Hardwick-Smith.

Ψυχολογικά μιλώντας, το να είσαι ανήσυχη για το να μείνεις έγκυος ή να ανησυχείς για την απόδοσή σου ή την εμφάνισή σου κατά τη διάρκεια σεξουαλικών πράξεων – κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο στα 20 σου – μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο σου.

Στα 30 σου:
Μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες της ζωής εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, από πρόσθετες πιέσεις σταδιοδρομίας έως απαιτήσεις τεκνοποίησης και ανατροφής. Αυτό το μείγμα συνήθως δεν συνδυάζεται με υψηλή λίμπιντο, λέει η Mintz. «Η απόκτηση ενός νέου μωρού ή ενός μικρού παιδιού από μόνη της μπορεί να είναι πολύ απαιτητική συναισθηματικά και σωματικά, αφήνοντάς σε να στερείσαι ύπνο, κάτι που δημιουργεί ελάχιστες ευκαιρίες για αυθόρμητη επιθυμία», λέει.

Είναι επίσης πιθανό οι ορμονικές αλλαγές του θηλασμού να μειώσουν επίσης τη λίμπιντο. «Τυπικά, οι άνθρωποι που θηλάζουν έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν κολπική ξηρότητα και να κάνουν το σεξ επώδυνο», λέει η Hardwick-Smith. Και αυτό θα μπορούσε, κατανοητά, να μειώσει το ενδιαφέρον ενός ατόμου να κάνει σεξ.

Ακόμα κι αν δεν έχεις παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, μπορεί να κάνεις σεξ με έναν μακροχρόνιο σύντροφο – κάτι που μπορεί να κάνει τα πράγματα να αισθάνονται λιγότερο πρωτότυπα (και επομένως λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν αυθόρμητη επιθυμία), λέει η Harper. «Ως αποτέλεσμα, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να ανταποκρίνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που σημαίνει ότι η επιθυμία για σεξ μπορεί να υπάρχει μόνο αφού ξεκινήσεις μια σεξουαλική πράξη ή διαβάσεις μια σέξι ιστορία, για παράδειγμα», λέει.

Στα 40 σου:
Αυτή η δεκαετία τυπικά συμπίπτει με την περιεμμηνόπαυση (και σε ορισμένες περιπτώσεις, την εμμηνόπαυση). Ως αποτέλεσμα, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στη μείωση της λίμπιντο σε αυτήν την ηλικία και το στάδιο, λέει η Mintz. «Συγκεκριμένα, ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αρχίζουν να πέφτουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, αϋπνία και εναλλαγές της διάθεσης – όλα αυτά μπορεί να συρρικνώσουν την επιθυμία». Αυτές οι ορμονικές αλλαγές συχνά οδηγούν σε κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο με το σεξ και χαμηλότερη λίμπιντο.

Τούτου λεχθέντος, τα 40 μπορούν επίσης να φέρουν περισσότερο χρόνο και πόρους για να αφιερώσεις στον εαυτό σου, λέει η Cobb, ιδιαίτερα αν έχεις παιδιά που τώρα εγκαταλείπουν τη φωλιά ή/και μια πιο εδραιωμένη καριέρα. Ο επιπλέον διαθέσιμος χρόνος για την προσωπική σεξουαλική εξερεύνηση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να βελτιώσει την εικόνα του σώματος – όλα αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αυθόρμητη επιθυμία.

Στα 50 και μετά:
Μετά το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης, οι γυναίκες συνήθως μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στις αρχές της δεκαετίας των ’50 – φέρνοντας μαζί μια πιθανή πτώση της λίμπιντο. «Μέχρι τη στιγμή που βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση, δεν παράγεις πλέον οιστρογόνα ή προγεστερόνη και τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ, πολύ χαμηλά, και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη σεξουαλική επιθυμία», λέει η Hardwick-Smith. «Ταυτόχρονα, καθώς μεγαλώνεις, χάνεις κάποια ροή αίματος στην κλειτορίδα, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη σεξουαλική αίσθηση και μειωμένη ικανότητα για οργασμό».

Σε αυτή τη φάση της ζωής, τα χρόνια προβλήματα υγείας τείνουν να είναι επίσης πιο διαδεδομένα – το άγχος και η διαχείριση των οποίων μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο. Έτσι, εάν κάνεις σεξ, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τη στυτική δυσλειτουργία του παρτενέρ σου κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. «Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση εάν νιώθεις κυρίως ανταποκρινόμενη επιθυμία και έχεις την τάση να αισθάνεσαι διανοητικά διέγερση ή ενδιαφέρον για το σεξ μόνο αφού ξεκινήσεις μια σωματική σεξουαλική πράξη», λέει η Cobb.


Ακόμα κι έτσι, μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης ένα αίσθημα σεξουαλικής απελευθέρωσης κατά την εμμηνόπαυση, λέει η Cobb. Άλλωστε, αυτή η δεκαετία φέρνει ελευθερία από την έμμηνο ρύση και τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, που μπορεί να τονώσει την αυθόρμητη επιθυμία. Εκτός αυτού, είναι επίσης πιθανό να αισθάνεσαι ακόμα πιο άνετα με το σώμα σου και να επικοινωνείς με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τι θέλεις κατά τη διάρκεια του σεξ σε αυτές τις ηλικίες.

womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου