Τι προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό;
Ο υποθυρεοειδισμός σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα της νόσου Hashimoto, όπου αντισώματα καταστρέφουν τον ιστό του θυρεοειδούς αναστέλλοντας την παραγωγή ορμονών.
Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι η χρήση θυρεοστατικών φαρμάκων κατά τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, η χειρουργική ολική αφαίρεση του θυρεοειδή καθώς και η λήψη φαρμάκων όπως το λίθιο.
Η απορρύθμιση αυτών των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σωματικές και ψυχικές αλλαγές. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση μετά από αρκετούς μήνες χαμηλής λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να είναι τα εξής:
Κούραση ή και αίσθημα πνευματικής κόπωσης
Εξασθενημένη μνήμη
Βραδυκαρδία
Ευαισθησία στο κρύο
Αύξηση βάρους
Δυσκοιλιότητα
Ξηροδερμία και τριχόπτωση
Βραχνάδα
Υψηλή χοληστερόλη
Κατάθλιψη
Διαταραχές περιόδου
Ξηρό δέρμα
Οίδημα προσώπου
Εύθραυστα και λεπτά νύχια
Πρήξιμο ποδιών και χεριών
Πόνοι στις αρθρώσεις και κράμπες στους μύες
Η αραίωση φρυδιών και μαλλιών
Σύμφωνα με το NHS, τα αραιωμένα φρύδια μπορεί να είναι σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς.
Τα αραιά φρύδια μπορεί να είναι πιο εμφανή στο εξωτερικό τμήμα και μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια υπολειτουργίας του.
Όταν η ορμονική δραστηριότητα διαταράσσεται από έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή, όπως οι ορμόνες Τ3 και Τ4, πολλές διεργασίες στο σώμα διαταράσσονται.
Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει και την πτώση των μαλλιών με αποτέλεσμα την ομοιόμορφη αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.
Ευτυχώς, η τριχόπτωση μερικές φορές μπορεί να αναστραφεί μόλις ομαλοποιηθούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, επομένως η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.
Η τριχόπτωση λόγω θυρεοειδικής νόσου γίνεται εμφανής αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της πάθησης εξαιτίας του κύκλου ζωής της τρίχας. Να σημειωθεί πως ένα ενήλικο άτομο χάνει κατά μέσο όρο 100.000 – 150.000 τρίχες που ανανεώνονται συνεχώς. Επίσης, κάθε μέρα πέφτουν 50 – 100 τρίχες αλλά ο συνολικός αριθμός των τριχών ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ενώ ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής προκαλεί επιβράδυνση των εσωτερικών συστημάτων του σώματος, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής δημιουργεί το αντίθετο αποτέλεσμα.
Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση των μαλλιών προκαλώντας ξηρότητα και εύθραυστη ή λεπτή τρίχα.
Πώς γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος και προσδιορισμό των ορμονών TSH, T4 και T3.
Κατά τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού οι εξετάσεις σε αρκετές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν και τον υπέρηχο του θυρεοειδούς δείχνοντας διάχυτα ανομοιγενή εικόνα, πιθανώς με την παρουσία μικρών όζων και στους δύο λοβούς.
Η θεραπεία
Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι φαρμακευτική με τη χορήγηση από το στόμα της ορμόνης που δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου