ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ: Αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου


Όλες οι προσπάθειες μιας κυβέρνησης πρέπει να κατατείνουν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, στην εξεύρεση δηλαδή πόρων για να είναι δυνατή η ενίσχυση οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών και γενικότερα του εισοδήματος των πολιτών. Αφορμή για το παρόν γράμμα μου πήρα από το πήρα από τη δημοσίευση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) της 3-7-2022 του κ. Κώστα Καλλίτση με τίτλο «Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος;» καθώς και από την συνέντευξη του δρ. Άρθουρ Λάφερ, θεμελιωτή της οικονομικής πολιτικής του Ρήγκαν(γνωστού για τη θεωρία του με την καμπύλη Λάφερ).  
  
Θεωρώ ότι οι απόψεις για την οικονομία του κ. Καλλίτση είναι ενδιαφέρουσες και θα πρέπει οι κυβερνώντες και κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών και οι περί αυτών να τις λαμβάνουν υπόψη. Στις απόψεις γίνεται αναφορά στο χάος που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με τη διαφάνεια και την άσκηση ελέγχου στις δαπάνες. Αυτή η ιδέα ελέγχου μετά από στιγμιαίο προβληματισμό απορρίφθηκε για να μην στενοχωρηθούν οι τοπικοί άρχοντες. 
Ανάλογα φαινόμενα και στο εθνικό σύστημα υγείας. Όμως μέσα από τον εξορθολογισμό θα μπορούσαν να εξευρεθούν πόροι για τον δημοσιονομικό χώρο. Επίσης τονίζεται ο πρωταθλητισμός της Ελλάδας στη φοροδιαφυγή που κατά την άποψη μου είναι ό,τι καλύτερο για το δημοσιονομικό χώρο. 
Ο διακεκριμένος δρ. Άρθουρ Λάφερ στη συνέντευξη τονίζει ότι «όταν αυξάνεις τους φόρους, μειώνεις τα έσοδα» και ότι έχοντας χαμηλό σταθερό φόρο ευρείας βάσης αφήνεις την ανάπτυξη να « τρέξει». 
Βέβαια, κατά την άποψη μου, για να μπορούν να εφαρμοστούν οι ανωτέρω δυνατές θέσεις θα πρέπει να υπάρχει είσπραξη φόρων, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Ποιόν κοροϊδεύει ο Υπουργός Οικονομικών ότι γίνονται έλεγχοι, ότι επιτροπές πάνε στα νησιά κ.λπ. Οι κρουνοί της φοροδιαφυγής ρέουν συνεχώς. Εδώ ισχύει το ότι ενώ βλέπουμε τους «λύκους» ψάχνουμε για τα ίχνη τους.
 Αν καμιά φορά γίνει κάτι από τα ανωτέρω θα εξευρεθούν αρκετοί πόροι για το δημοσιονομικό χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικά αλλά και γενικότερα της έμμεσης ενίσχυσης όλων των εισοδημάτων μέσω της επίλυσης προβλημάτων σε όλους τους χώρους(υγεία, παιδεία, γεωργία, κτηνοτροφία, έργα, κ.λπ.). 
Όμως μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά στην οικονομία για το θέμα της φοροδιαφυγής και με την παρούσα κυβέρνηση βλέπουμε τα «τρένα να περνούν».

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 
Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου