Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Εκλογές: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες


Μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να αποτελεί ακόμα μία

κρίση για την κυβέρνηση – ίσως αυτή με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για την ίδια μέχρι τώρα – ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, αυτή τη φορά από το υπουργικό συμβούλιο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους εννιά μήνες. Ο πρωθυπουργός έχει επιμείνει στην άποψή για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει πίσω την απόφασή του.

Οι κάλπες επομένως θα στηθούν Μάιο και Ιούνιο του 2023. Πιθανή ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες είναι 23 ή 30 Απριλίου, ενώ για τη δεύτερη κάλπη, θα είναι 28 Μαΐου ή 4 Ιουνίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές κάτι πολύ πιθανόν. 

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ένα προηγούμενο διάστημα, εκτός εάν υπάρξει κάποια έκπληξη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, την ερχόμενη Παρασκευή.


 
 

Το μήνυμα του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο στοχεύει στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι τις εκλογές ενώ έθεσε το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης για τους επόμενους εννέα μήνες προσδίδοντας έναν νέο ρόλο κατά κάποιο τρόπο στους υπουργούς του.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού σχολιάστηκε από πολλούς αναλυτές ως μετατόπιση από το μέχρι τώρα μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης όπου το μέγαρο Μαξίμου είχε οιωνεί ρόλο «καγκελαρίας» και οι υπουργοί τελούσαν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο μιας πανίσχυρης προεδρίας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός το υπουργικό συμβούλιο καλείται πλέον να λειτουργήσει ως «πολιτικό κέντρο» με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί όλα αυτά τα τρία και πλέον χρόνια ουκ ολίγα πυρά από την αντιπολίτευση για «συγκεντρωτικό» μοντέλο και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. Τα πυρά αυτά εντάθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που οδήγησε στην αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη.

Είναι προφανές ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων και ενόψει των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναβαθμίσει πολιτικά τους υπουργούς του με σκοπό να συσπειρώσει την κυβερνητική παράταξη και προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να δώσει στα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως είναι οι υπουργοί, μερίδιο στον πολιτικό σχεδιασμό για να επιτύχει και την κομματική συσπείρωση. 

 

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η κινητικότητα ενόψει των εκλογών εντός της ΝΔ είναι μεγάλη και οι ανησυχίες των βουλευτών δεν κρύβονται γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με μεγαλύτερη σαφήνεια ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη πιο συγκαλυμένα έθεσαν θέμα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση περισσότερο ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αντί του κλιμακωτού μπόνους για λόγους πολιτικής σταθερότητας. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου