Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη


Σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 έχουν τα παιδιά που αρρώστησαν με κορονοϊό σύμφωνα με με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο Covid-19 πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 571.000 ασθενείς έως 18 ετών στις ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό ή με άλλη αναπνευστική λοίμωξη κατά τη διετία 2020-2021.

Διαπιστώθηκε ότι το επόμενο εξάμηνο από την λοίμωξη με κορονοϊό 123 παιδιατρικοί ασθενείς είχαν διαγνωσθεί για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 1 (ποσοστό 0,043%), έναντι 72 (ποσοστό 0,025%) μεταξύ όσων είχαν περάσει άλλη αναπνευστική λοίμωξη πλην Covid-19. Αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση 72% στις νέες διαγνώσεις παιδικού διαβήτη στους ασθενείς με Covid-19. Αυτό ίσχυε τόσο για τα μικρότερα παιδιά (0-9 ετών), όσο και για τα μεγαλύτερα (10-18 ετών).

“Οι οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να βρίσκονται ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σχετικά συμπτώματα μετά από Covid, το ίδιο και οι παιδίατροι, από τη στιγμή ιδίως που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στα παιδιά. Μπορεί να δούμε μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 τους επόμενους μήνες και χρόνια”, δήλωσε η δρ Ντέιβις.

Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοση πάθηση. Συμβαίνει κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παραγωγή της. Είναι μια νόσος συχνότερη στα παιδιά από ό,τι ο διαβήτης τύπου 2 που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο οργανισμός τους αποκτά αντίσταση (αντοχή) στην ινσουλίνη, ενώ αργότερα το πάγκρεας τους σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα τους.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκρέιχαμ Ογκλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαβητολογικό-ενδοκρινολογικό περιοδικό “The Lancer Diabetes & Endocrinology”, εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 1 θα διπλασιασθεί έως το 2040, από 8,4 εκατομμύρια το 2021 (μόνο το 18% ήσαν κάτω των 18 ετών, ενώ το 64% ήσαν 20-59 ετών και το 19% άνω των 60 ετών) σε 13,5 έως 17,4 εκατομμύρια το 2040.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο διαβήτης τύπου 1 παραδοσιακά θεωρείται παιδική ασθένεια, το 2021 εκτιμάται ότι περισσότεροι ενήλικες (316.000) από ό,τι παιδιά και έφηβοι (194.000) διαγνώστηκαν με την ασθένεια, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 32 έτη. Οι θάνατοι λόγω της νόσου παγκοσμίως το 2021 υπολογίστηκαν σε 175.000.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 θα εμφανίσουν αύξηση σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιώντας για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στα συστήματα υγείας. Οι δέκα χώρες με την μεγαλύτερη εξάπλωση του διαβήτη τύπου 1 στον γενικό πληθυσμό είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Σ. Αραβία και Ισπανία.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου