Αρκετά είναι τα περιστατικά επίθεσης σκύλων σε ανθρώπους. Κάποια από αυτά είναι σοβαρά και
χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι απειλείται.
Δεν έχει σημασία εάν εσύ έχεις τις καλύτερες προθέσεις.
Από τη στιγμή που εκείνος σε θεωρεί απειλή, πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα για να προφυλάξεις τον εαυτό σου.
Όταν κάποιος σκύλος επιδεικνύει επιθετικότητα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε αυτή η συμπεριφορά, τον χαρακτήρα του σκύλου, τη ράτσα του και τη συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς. Σε οποιαδήποτε, όμως, στιγμή κι αν συναντήσουμε έναν σκύλο με επιθετικές διαθέσεις, παρότι ακούγεται τρομακτικό, δεν θέλει φόβο και πανικό.
Επτά σημάδια δείχνουν ότι ο σκύλος δεν έχει φιλικές διαθέσεις
Αυτά είναι:
1) αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω
2) ανασήκωμα τριχώματος
3) φαίνεται το άσπρο των ματιών
4) γρύλισμα
5) «πάγωμα» σώματος ως αντίδραση σε ένα άγγιγμα ή βλέμμα μας
6) τράβηγμα των χειλιών προς τα πάνω
7) επίμονο γάβγισμα
Από τη στιγμή, λοιπόν, που καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν επιθετικό σκύλο, μπορούμε να αποφύγουμε τυχόν δάγκωμα -ακόμη και να τον ηρεμήσουμε-, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα
Στην περίπτωση που γαβγίζει και γρυλίζει, μείνε ακίνητος και προσπάθησε να δείχνεις χαλαρός.
Απόφυγε να τον κοιτάξεις στα μάτια.
Μίλησέ του με ήρεμη φωνή. Είναι κάτι που δεν έχει συνηθίσει και θα παραξενευτεί. Παρότι αγριεμένος, ίσως ο τόνος της φωνής σας καταφέρει να τον ηρεμήσει, και χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς πιο γρήγορα.
Γύρισε λίγο το σώμα σου ώστε να έχεις τον σκύλο στο πλάι, σαν να δίνεις την εντύπωση πως φεύγεις.
ΔΕΝ αρχίζουμε, λοιπόν, να ουρλιάζουμε και ΔΕΝ αρχίζουμε να τρέχουμε σαν τρελοί!
Είτε κάνουμε ποδήλατο ή τρέχουμε, είτε απλώς περπατάμε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε και να μείνουμε ακίνητοι.
Μην προσπαθήσεις να επιτεθείς στον σκύλο, να τον χτυπήσεις, γιατί μπορεί να σου επιτεθεί.
Εάν σταματήσουμε, λοιπόν, αποπροσανατολίζουμε τον σκύλο, που έχει μάθει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, και τον κάνουμε να χάσει το ενδιαφέρον του πιο γρήγορα.
Να θυμάστε ότι στόχος είναι να κάνουμε τον σκύλο να απομακρυνθεί από εμάς, κι όχι το αντίθετο.
Να έχεις κατά νου πως οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι.
Εάν μπορείς κάλεσε για βοήθεια.
Εάν βρίσκεσαι με τον σκύλο σε κλειστό χώρο, τοποθέτησε μεταξύ εσένα και του σκύλου μία καρέκλα, την τσάντα σου ή κάποιο στέρεο αντικείμενο που θα σε προστατέψει σε περίπτωση επίθεσης.
Εάν είσαι έξω κάθισε πίσω από κάποιο παγκάκι, φράχτη, κάδο απορριμάτων κ.τ.λ.
Εάν έχεις ποδήλατο μαζί σου, τοποθέτησε το ανάμεσα σε εσένα και τον σκύλο. Μην χάσεις ούτε μια στιγμή τον σκύλο από τα μάτια σου. Απομακρύνσου σιγά-σιγά, προχωρώντας στο πλάι ή προς τα πίσω. Μην τρέξεις και μην κάνεις απότομες κινήσεις.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μην πανικοβληθείς. Δεν σου λέμε πως είναι το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο.
Πολύ λίγοι σκύλοι θα πραγματοποιήσουν τελικά επίθεση, όταν σιγουρευτούν πως δεν είσαι απειλή, θα σε αφήσουν ήσυχο.
Εάν, παρόλα αυτά, δεν καταφέρουμε να ηρεμήσουμε τον σκύλο και συνεχίζει να επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, του δίνουμε να δαγκώσει κάτι, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του σε αυτό. Αυτό μπορεί να είναι, είτε ένα αντικείμενο που κρατάμε, είτε το μανίκι μας, εφόσον έχουμε τραβήξει μέσα το χέρι μας. Ή, βγάζουμε το μπουφάν μας και του δίνουμε να το δαγκώσει, κρατώντας όμως τα χέρια μας γροθιά, ώστε να αποφύγουμε δάγκωμα στα δάκτυλα, και προστατεύουμε το κεφάλι, το στέρνο και τον λαιμό μας
Αυτό που πρέπει να κάνεις μόλις γυρίσεις σπίτι είναι να αναφέρεις το συμβάν στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχή σου.
Μέτρα που πρέπει να ληφθούν έπειτα από δήγμα
Αν παρόλο που κάνατε τα παραπάνω τελικά σας δαγκώσει ο σκύλος χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή η περιποίηση του τραύματος είτε για να μην μολυνθεί είτε γιατί δεν ξέρουμε αν το ζώο είναι λυσσασμένο.
Περιποίηση τραύματος
Ο καθαρισμός των τραυμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πρόληψη της λύσσας, δεδομένου ότι, βάσει μελετών σε ζώα, ο διεξοδικός καθαρισμός του τραύματος από μόνος του χωρίς τη λήψη άλλων μετεκθεσιακών μέτρων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από λύσσα.
Σημειώνεται ότι πρέπει το γρηγορότερο να αναζητηθούν προσεκτικά όλες οι πληγές, να καθαριστούν σε βάθος με άφθονο νερό και σαπούνι (για 5’ τουλάχιστον). Αμέσως μετά, να εφαρμοσθεί τοπικά είτε κάποιο αλκοολούχο είτε κάποιο ιωδιούχο αντισηπτικό. Έπειτα από δήγμα, καλό είναι να χορηγείται αντιτετανικός ορός και να δίδεται αντιμικροβιακή προφύλαξη, εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τους θεράποντες.
Αντιλυσσικός εμβολιασμός
Το εμβόλιο, που διατίθεται στην Ελλάδα είναι κεκαθαρμένο- παρασκευασμένο σε κύτταρα Vero (PVRV), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προφυλακτική ανοσοποίηση των ατόμων, καθώς και για την μετεκθεσιακή προφύλαξη.
Η λήψη μέτρων για τη λύσσα εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως:
- Τις συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν (π.χ. εικόνα-συμπεριφορά ζώου, απρόκλητη ή μη επίθεση, π.χ. ζώο αδιακρίτως και υπερβολικά επιθετικό, άρρωστο με σιελόρροια, σε αντίθεση με ζώο που επιτίθεται στα πλαίσια της φυσιολογικής συμπεριφοράς, προκαλούμενο, βρισκόμενο σε άμυνα ή προστατεύοντας την περιοχή του)
- Το είδος του ζώου, που δάγκωσε τον άνθρωπο, τη γεωγραφική περιοχή και την ύπαρξη γνωστής λύσσας στην περιοχή που σημειώθηκε το συμβάν ή σε άλλη γειτονική περιοχή
- Το είδος της έκθεσης (π.χ. τρώση επιδερμίδας με εκροή αίματος, επαφή σάλιου με βλεννογόνους ή ανοιχτές πληγές, γρατζούνισμα, αμυχή, απλή επαφή),
- Δυνατότητα αποστολής δείγματος σε εργαστήριο και έγκαιρης λήψης αποτελέσματος
- Δυνατότητα παρακολούθησης του ζώου για μέχρι και 15 μέρες μετά την έκθεση για να διαπιστωθεί αν το ζώο θα παραμείνει υγιές ή αν θα εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα. Αν παρατηρηθούν συμπτώματα λύσσας μετά από 15 ημέρες από τη στιγμή του συμβάντος, τότε δε συντρέχει λόγος θεραπείας για το θύμα γιατί τη στιγμή της επίθεσης δεν βρισκόταν ο ιός στο σάλιο του ζώου
- Το αν έγινε έγκαιρα καθαρισμός του τραύματος για να απομακρυνθεί-εξουδετερωθεί τυχόν ιός που εισχώρησε στους ιστούς μέσω του σάλιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου