ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ: "Σαν σήμερα του 1912 έγινε η απελευθέρωση των Γρεβενών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία"


Ένα απόσπασμα από το βιβλίο - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ... που δείχνει και την μικρή συμμετοχή των Ποντίων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Από την Κρήτη και τη Μάνη πήγαν πολλοί εθελοντές για να συμμετάσχουν στον Μακεδονικό αγώνα (1903-1908) και στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913. 
Ο πατριωτισμός και ο ενθουσιασμός για την απελευθέρωση της Μακεδονίας είχαν φθάσει μέχρι τον Πόντο. Έτσι πάρα πολλοί νέοι ξεκινούσαν από τον Πόντο για να έρθουν να καταταγούν στον Ελληνικό στρατό και να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
Θα σας αναφέρω μια ιστορία που γνωρίζω για δύο Ποντίους που καταγόταν από το Ευτζή και το Σεκί Γασή της περιοχής Ακ Ντάγ Ματέν του Πόντου και αργότερα κάτοικοι του χωριού Κέντρου (Βέντζι) Γρεβενών ο Χρήστος Παυλίδης, ενώ ο Σεκάσλης Γεώργιος Χασπερίδης πέθανε στο Σεκί Γασή στον Πόντο.
 
 
Ο Χρήστος Παυλίδης έφυγε στα είκοσι του χρόνια από το χωριό Ευτζί μαζί με τον Γεώργιο Χασπερίδη από το χωριό τα Οχτώ Βράχια - Σεκί Γασή του Λευκού Όρους Μετάλλου - Ακ Ντάγ Ματέν - και άλλα παιδία της περιοχής. 
Περπατώντας διέσχισαν όλη την νότια Οθωμανική Αυτοκρατορία και έφθασαν στο λιμάνι της Βηρυτού. 
Μπαρκάρανε από Βηρυτό για Πειραιά και πήγαν και κατατάχτηκαν στον Ελληνικό στρατό για να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
Τα κατορθώματα τους, μου τα μετέφεραν ο γιός του και ο εγγονός του Παυλίδη που έφερε το όνομά του, αλλά και οι απόγονοι και ο εγγονός του Χασπερίδη ο Σταύρος αλλά και χωριανοί μου. Πολέμησαν στην μάχη της Δεσκάτης και του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου του 1912 και ήταν στους άνδρες της 4ης Μεραρχίας που κατέλαβαν την πόλη των Σερβίων. 
 Βρέθηκαν και στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης και στους αγώνες με την ΑΝΤΑΝΤ και μετά έφυγαν για τον Πόντο, για να γυρίσει ο ένας, ο Χρήστος Παυλίδης στην Μακεδονία το 1924 ως πρόσφυγας. 
Για τις πράξεις του και την ανδρεία του, ο Ελληνικός στρατός του απένειμε τρία μετάλλια, από τα οποία διασώθηκαν τα δύο, γιατί το τρίτο χάθηκε στον μεγάλο σεισμό στις 13-05-1995 που έγινε στην περιοχή των Βεντζίων και σας τα παρουσιάζω.

Υ.Γ. Οι δύο όψεις των δύο μεταλλείων που απονεμήθηκαν στον Χρήστο Παυλίδη. 
Φωτό: Σοφοκλής Εταιρίδης από το αρχείο του εγγονού του Χρήστου Παυλίδη.
 
 
ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου