Ακριβώς όπως το δέρμα, η υφή των μαλλιών αλλάζει καθώς μεγαλώνεις με μυριάδες τρόπους και σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από τους ανθρώπους γύρω σου. Αυτό μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των αλλαγών στην υφή των μαλλιών σου κάπως τρομακτική — ειδικά αν τα μαλλιά σου έχουν γίνει πιο λεπτά, αλλά τα μαλλιά των φίλων σου είναι πιο λαμπερά από ποτέ.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στην υφή των μαλλιών δεν συμβαίνουν μόνο όταν φτάσεις τα 50 — ή ακόμα και τα 30. Η υφή των μαλλιών σου είναι συνεχώς σε ροή και η διαδικασία ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι θα περίμενες. “Η γήρανση των μαλλιών είναι μια συνεχής, λεπτή διαδικασία που ξεκινά περίπου από την ηλικία των 16 ετών”, λέει η Anabel Kingsley, πρόεδρος της μάρκας και σύμβουλος τριχολόγος του Philip Kingsley.
“Οι θύλακες των τριχών αλλάζουν σταδιακά σε διάμετρο κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δημιουργώντας λεπτότερες τρίχες καθώς μεγαλώνουμε”. Και δεδομένου ότι η διάμετρος των ωοθυλακίων μας καθορίζει το “πάχος” των μαλλιών μας, αυτό εξηγεί γιατί οι τρίχες φαίνεται να λεπταίνουν όσο περισσότερα χρόνια περνούν.
Όπως και με το δέρμα σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποτρέψεις πλήρως τα μαλλιά σου από τη γήρανση. Αλλά αν παρατηρήσεις ότι η υφή σου αλλάζει, υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνεις τη διαδικασία.
Αλλαγές υφής
Ενώ μπορεί να αντιμετωπίσεις αλλαγές υφής σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα σε σύγκριση με τους ανθρώπους γύρω σου, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν μια παρόμοια διαδικασία καθώς μεγαλώνουν. “Καθώς μεγαλώνουμε, η δομή του δέρματός μας αλλάζει, με αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστικότητας και του κολλαγόνου που υποστηρίζουν τη δομή του δέρματος”, λέει η Kingsley. “Καθώς το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής χαλαρώνει, αυτό προκαλεί μια αλλαγή στο σχήμα του θύλακα της τρίχας”.
Σύμφωνα με την Bridgette Hill, πιστοποιημένη τριχολόγο και ιδρύτρια της Root Cause Scalp Analysis, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν επίσης λόγω της ακατάλληλης φροντίδας των μαλλιών. “Τα χρόνια υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και μηχανικές βλάβες ως αποτέλεσμα του styling είναι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση των μαλλιών”. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πιο ξηρά, πιο τραχιά ή πιο φριζαρισμένα.
Αλλαγές ενυδάτωσης
Δεδομένου ότι τα μαλλιά σου δεν είναι χωρισμένα από το υπόλοιπο σώμα σου, άλλες φυσιολογικές διαδικασίες γήρανσης θα επηρεάσουν επίσης τις τρίχες σου. “Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερα λιπίδια και λιγότερο σμήγμα”, λέει η Michelle Henry, δερματολόγος και ιδρύτρια της Skin & Aesthetic Surgery of Manhattan. “Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που φάινονται τα μαλλιά μας”. Το σμήγμα βοηθά στην ενυδάτωση των μαλλιών, γι’ αυτό και οι τρίχες μπορεί να φαίνονται εύθραυστες και να στεγνώνουν όσο μεγαλώνεις.
Αλλαγές χρώματος & τριχόπτωσης
Οι φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν επίσης τα μαλλιά καθώς μεγαλώνεις. “Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης που επηρεάζει την υγιή ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών”, λέει η Hill. “Ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών διέπεται από αυτές τις ορμόνες, εκτός από τις ορμόνες που παράγονται από τον ενδοκρινικό αδένα”. Εν ολίγοις, η Hill λέει ότι ακόμη και η παραμικρή ανισορροπία αυτών των ορμονών μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, αναγκάζοντας το θύλακα της τρίχας να παράγει τρίχες πιο αργά ή καθόλου.
Με όλες τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σου πιθανότατα υπόκεινται σε αυτές τις (εντελώς φυσιολογικές) πτώσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. “Η τριχόπτωση που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές ανισορροπίες, μείωση του κολλαγόνου και έλλειψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων”, προσθέτει η Hill. “Καθώς μεγαλώνουμε, οποιεσδήποτε γενετικές προδιαθέσεις για απώλεια μαλλιών αρχίζουν να εμφανίζονται επίσης”. Έτσι μπορεί να έχει λιγότερο να κάνει με τον τρόπο ζωής σου και περισσότερο με τη γενετική.
Το γκριζάρισμα, από την άλλη πλευρά, προκαλείται από την επιβράδυνση της παραγωγής μελανίνης στο θύλακα της τρίχας – η οποία προκαλείται επίσης από αυτές τις ορμονικές αλλαγές. “Τα μαλλιά γίνονται στην πραγματικότητα άχρωμα, παρά γκρίζα”, προσθέτει η Kingsley. Η Hill προσθέτει ότι τα γκρίζα μαλλιά είναι επίσης πιο ευαίσθητα σε εξωτερικούς παράγοντες και είναι γενικά πιο τραχιά και λιγότερο διαχειρίσιμα από τα χρωματισμένα. “Οπότε είναι κατανοητό πώς τα γερασμένα, γκρίζα μαλλιά φαίνονται πιο στεγνά και πιο φριζαρισμένα”.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στα μαλλιά καθώς μεγαλώνεις
Ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσεις μια υγιή υφή μαλλιών καθώς μεγαλώνεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να διατηρήσεις ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής. “Δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρούνται συνθήκες απολέπισης του τριχωτού της κεφαλής σε ηλικιωμένους”, λέει η Kingsley. “Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τείνουμε να μειώνουμε τη συχνότητα του σαμπουάν μας καθώς γερνάμε λόγω της λιγότερης παραγωγής λιπαρότητας, αλλά το συχνό λούσιμο είναι απαραίτητο για ένα υγιές περιβάλλον στο τριχωτό της κεφαλής”.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαλλιά είναι προέκταση του τριχωτού της κεφαλής, σύμφωνα με την Hill. “Ο σχηματισμός των ινών της τρίχας είναι ριζωμένος στο τριχωτό της κεφαλής”, προσθέτει. “Όσο πιο σταθερό διατηρείς το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής σου και τον φραγμό του δέρματος, τόσο περισσότερο επεκτείνεις τη λειτουργία και βελτιώνεις τις πιθανότητες πρόληψης ανεπιθύμητων καταστάσεων του τριχωτού της κεφαλής και τριχόπτωσης”.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι επίσης σημαντικές. Η μείωση του στρες και η διατήρηση ενός υγιεινού προγράμματος ύπνου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για υγιή μαλλιά. “Καθώς γερνάμε, η ικανότητα του σώματός μας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα μειώνεται, επομένως μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη πρωτεΐνες μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την κατάσταση και τη δύναμη των μαλλιών μας”.
Αλλά το πιο σημαντικό, είναι σημαντικό να κρατάς τον γιατρό σου ενήμερο. Θα πρέπει πρώτα να μιλήσεις μαζί του για τυχόν αλλαγές πριν αλλάξεις τη ρουτίνα των μαλλιών σου.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου