Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Φτελιά: Το θαυματουργό βότανο

 

Η φτελιά ή αλλιώς ulmus rubra, είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Για την ακρίβεια ο Διοσκουρίδης

την αναφέρει ως ούλμο και την χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων.

Η χρήση της φτελιάς συναντάται και κατά τον 18ο αιώνα, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της λέπρας, αλλά και για τη θεραπεία του χρόνιου εκζέματος, αλλά και στη λεγόμενη λαϊκή ιατρική η χρήση της φτελιάς βοήθησε στη θεραπεία των ρευματικών πόνων, των εκζεμάτων, των νευρικών πόνων και της αϋπνίας.

 
 

Οι ιθαγενείς της βορείου Αμερικής έφτιαχναν από τη Φτελιά ένα θεραπευτικό αντισυλληπτικό σκεύασμα από τον εξωτερικό φλοιό και ένα τσάι για γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό. Από τον εσωτερικό φλοιό έφτιαχναν ένα σκεύασμα για να διευκολύνουν τις γέννες. Γενικότερα, η χρήση της φτελιάς μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη φυσική αντιμετώπιση πολλών ενοχλητικών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο πονόλαιμος, το κρυολόγημα, αλλά και διάφορες δερματικές παθήσεις όπως είναι τα εκζέματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα
Ο φλοιός της φτελιάς περιέχει μία παχιά ουσία που μετατρέπεται σε τζελ όταν συνδυάζεται με νερό. Αυτό το τζελ έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τον πόνο, να μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων μεμβρανών και να συντελεί στην πρόληψη του βήχα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τη φτελιά για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, αλλά και για πιο σύνθετα αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως με τη μορφή παστίλιων για το λαιμό, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, αν ανακατέψετε δύο φλιτζάνια λευκό τσάι με δύο κουταλιές της σούπας φλοιό της φτελιάς σε σκόνη.

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα του οργανισμού
Η καταπραϋντική δράση που έχει ο φλοιός της φτελιάς την καθιστά πολύτιμο σύμμαχο για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων. Το βότανο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί και ως ασπίδα του στομάχου και των εντέρων, ενώ, επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από έλκος, καούρα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η φτελιά προκαλεί διέγερση αναρροής των νευρικών απολήξεων στην γαστρεντερική οδό, η οποία οδηγεί σε αυξημένη έκκριση βλέννας. Αυτή η αυξημένη βλεννογόνους μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και τα έντερα από έλκη και την περίσσεια οξύτητα. Πίνοντας τσάι φτελιάς ή λαμβάνοντας φτελιά τρεις φορές την ημέρα πιστεύεται ότι βελτιώνεται η υγεία του πεπτικού συστήματος και απαλύνεται ο πόνος που προκαλείται από γαστρεντερικά προβλήματα.

 
 

Καταπραΰνει δερματικούς ερεθισμούς
Η φτελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία σεμικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος. Ειδικότερα, ο φλοιός της φτελιάς μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν συχνά το βότανο της φτελιάε για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τα εγκαύματα, τις γρατζουνιές, διάφορα εξανθήματα, έλκη του δέρματος και άλλες μικρές εκδορές. Για εξωτερική χρήση, το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center συμβουλεύει την ανάμειξη της σκόνης που προέρχεται από τον φλοιό της φτελιάς με βραστό νερό για την παρασκευή ενός καταπλάσματος, το οποίο στη συνέχεια, εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή. Το συγκεκριμένο κατάπλασμα είναι μόνο για εξωτερική χρήση.

Η χρήση των βοτάνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων και ασθενειών, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια από την χρήση του βότανου της φτελιάς, συνιστάται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

apotis4stis5.com με πληροφορίες από itrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου