ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Διαγνωστικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ σε ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ και ΓΡΕΒΕΝΑ: 'ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ'

 Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού μειώνεται συνεχώς με σταθερό ρυθμό. Το γεγονός αυτό

οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές, την ενημέρωση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού για τη νόσο.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξετάσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για την πρόληψη της νόσου όμως, σε τι συχνότητα θα πρέπει να γίνονται και από ποια ηλικία;

Οι βασικότερες εξετάσεις πέραν της αυτοεξέτασης είναι:

 (2D) Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι στην ουσία μία λεπτομερής ακτινογραφία του μαστού.

Ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος, συνιστάται από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζεται σε ετήσια βάση. Η μαστογραφία αναφοράς συνίσταται στα 35 έτη.

3D Μαστογραφία - Τομοσύνθεση

Πρόκειται για απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιεί χαμηλής ενέργειας ακτίνες Χ για την παραγωγή τρισδιάστατων (3D) εικόνων του μαστού. Ενώ με την 2D ψηφιακή μαστογραφία λαμβάνονται εικόνες σε δύο επίπεδα, με την τομοσύνθεση μπορούμε να λαμβάνουμε εικόνες υπό διαφορετικές γωνίες οι οποίες ανασυντίθενται και επεξεργάζονται με αποτέλεσμα τελικά να έχουμε διαθέσιμες  εικόνες «λεπτών τομών» του μαζικού αδένα.

Το βασικότερο της πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει καλύτερη απεικόνιση σε πυκνούς μαστούς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια της 2D ψηφιακής μαστογραφίας στη διάγνωση μικρών καρκίνων του μαστού. Σημαντική επίσης είναι η μείωση των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. 

 Υπερηχογράφημα Μαστών

Στη συγκεκριμένη εξέταση δεν χρησιμοποιείται καθόλου ακτινοβολία και απεικονίζεται με λεπτομέρεια η υφή των μαστών. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο προσδιορίζεται η θέση, το σχήμα, το μέγεθος, τα όρια και άλλα χαρακτηριστικά κάποιου ευρήματος, με σκοπό την κατάταξή του σε κατηγορία χαμηλού ή υψηλού κινδύνου και το σχεδιασμό των επόμενων διαγνωστικών εξετάσεων ή την καθοδήγηση βιοψίας.

 Μαγνητική Μαστογραφία

Η Μαγνητική Μαστογραφία προγραμματίζεται αφού αξιολογηθούν το ιστορικό και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης της ασθενούς, καθώς και τα ευρήματα μιας πρόσφατης καλής ποιότητας μαστογραφίας ή και υπερηχογραφήματος ώστε να εκτιμηθεί αν υπάρχει ένδειξη. Η εξέταση έχει σημαντικό ρόλο σαν screening σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και ομάδες υψηλού κινδύνου.

 Βιοψία

Η βιοψία, καθοδηγούμενη απεικονιστικά στον υπέρηχο, τον μαστογράφο ή τον μαγνητικό τομογράφο αποκλείει την κακοήθεια ή βάζει τη σφραγίδα της διάγνωσης και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό της θεραπείας.

Το Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας του Υγεία Πτολεμαΐδας διαθέτει υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα και εξειδικευμένους ιατρούς με μακροχρόνια εμπειρία. Φροντίστε για την υγεία σας & κλείστε άμεσα το ραντεβού σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου