Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Οδηγίες SOS για μικρότερο κόστος θέρμανσης -8 «μυστικά», τι είναι η θερμοστατική βαλβίδα


Το πετρέλαιο ανεβαίνει, το φυσικό αέριο κατεβαίνει, το ρεύμα συνεχίζει να «καίει» και τα νοικοκυριά αναζητούν τρόπους θέρμανσης οικονομικούς, χωρίς να παγώσουν.
Οι διεθνείς εξελίξεις υποχρεώνουν σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στις κρατικές επιδοτήσεις, αφού σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πριμοδοτεί το φυσικό αέριο σε βάρος του πετρελαίου. Ας δούμε πώς διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή η κατάσταση.

Με τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,30 ευρώ ανά λίτρο, όπως ήταν τα δεδομένα το Σεπτέμβριο, το κόστος ανά θερμική κιλοβατώρα διαμορφωνόταν περίπου στα 0,118 ευρώ. Τη δεδομένη στιγμή, το φυσικό αέριο έπαιζε στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με την επιδότηση των 0,09 ευρώ, η τιμή υποχωρούσε στα 0,14 ευρώ, δηλαδή πάνω από το πετρέλαιο θέρμανσης. Πλέον, η εικόνα έχει πλήρως αναστραφεί.

Το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει γύρω στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο, άρα το κόστος ανά θερμική κιλοβατώρα διαμορφώνεται, πλέον, στα 0,145 ευρώ. Ακόμα και για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, το κόστος ανά θερμική κιλοβατώρα υπολογίζεται στα 0,10 ευρώ. Από την άλλη, το φυσικό αέριο “παίζει” στα 0,16 ευρώ, άρα με την οριζόντια επιδότηση “πέφτει” στα 0,09 ευρώ. Όσο για τους δικαιούχους επιδόματος, το κόστος κατρακυλά σχεδόν στα 0,03 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα!


Αυτή η... ανισορροπία δεν θα συνεχιστεί, αφού από τον επόμενο κιόλας μήνα, η επιδότηση στο φυσικό αέριο θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των χαμηλότερων τιμών. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες δεν επιβάλλουν βιαστικές κινήσεις κι έτσι πριν μπει ο Νοέμβριος θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και οι τάσεις στη διεθνή αγορά κι εν συνεχεία θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης πάνω από τα 0,25 ευρώ, επί του παρόντος δεν εξετάζεται, αλλά δεν αποκλείεται αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Οδηγός εξοικονόμησης θέρμανσης

Ούτως ή άλλως οι καταναλωτές ψάχνονται για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και δη όσο το δυνατόν λιγότερο δαπανηρούς. Η θερμοστατική βαλβίδα είναι μια τέτοια λύση και το spitogatos δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.

Τι είναι η θερμοστατική κεφαλή καλοριφέρ ή θερμοστατική βαλβίδα;

Η θερμοστατική βαλβίδα σώματος είναι ένα εξάρτημα, μία βάνα για την ακρίβεια, που έχει αισθητήρα θερμοκρασίας και τοποθετείται πάνω ή έξω από το καλοριφέρ, οριζόντια ή κάθετα, σε ευθεία ή γωνία. Οι καλύτερες θερμοστατικές κεφαλές είναι αυτορρυθμιζόμενες και έχουν συνδεδεμένο πάνω τους έναν αισθητήρα που είναι, συνήθως, φτιαγμένος από κερί.

Πού χρειάζονται οι θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ;

Ένα τυπικό σύστημα θέρμανσης (με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας) παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη, που είναι μέσα στο σπίτι, και τροφοδοτεί με ζεστό νερό τον χώρο μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Τότε ο θερμοστάτης σταματάει την τροφοδοσία με νερό.


Τι γίνεται, όμως, αν ο θερμοστάτης βρίσκεται σε έναν μικρό χώρο; Τότε το περιβάλλον του ζεσταίνεται αμέσως, ο θερμοστάτης κλείνει και οι υπόλοιποι χώροι είναι «κατάψυξη». Το αντίθετο συμβαίνει αν ο θερμοστάτης είναι τοποθετημένος σε ένα μεγάλο και εκτεθειμένο δωμάτιο. Τότε αργεί να πιάσει θερμοκρασία, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια είναι «φούρνος». Σε αυτές τις περιπτώσεις σώζουν την κατάσταση οι θερμοστατικές κεφαλές σωμάτων.

Πώς λειτουργούν οι θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ;


Η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα επιτυγχάνει τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Με την άνοδο της θερμοκρασίας του χώρου και του κεριού, η βάνα σιγά σιγά κλείνει και περιορίζει τη ροή του ζεστού νερού στο καλοριφέρ. Με λίγα λόγια οι θερμοστατικές κεφάλες ελέγχουν τη θερμοκρασία στα δωμάτια που είναι τοποθετημένες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο θερμοστάτης.


Συμπέρασμα: Είναι καλό να έχεις θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ, ακόμα και σε αυτόνομη θέρμανση. Θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις σωστά τη θερμοκρασία στο σπίτι, εξοικονομώντας καύσιμα.

Πλεονεκτήματα θερμοστατικών κεφαλών
Όλο και περισσότεροι ειδικευμένοι τεχνικοί συνιστούν τις θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, επειδή παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Φυσικά, το κύριο πλεονέκτημα τους είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.


Για παράδειγμα: Αν υπάρχει στο σπίτι ένας χώρος που δεν πολυχρησιμοποιείται ή αν υπάρχει κάποιο τζάκι, δεν είναι ανάγκη να θερμαίνεται το ίδιο με τα άλλα δωμάτια. Εκεί, μία θερμοστατική βαλβίδα ρυθμίζεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία και σταματά τη ροή ζεστού νερού στο καλοριφέρ.

Ταυτόχρονα, οι σύγχρονες θερμοστατικές κεφαλές σωμάτων έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ακόμα και με ηλεκτρονική εντολή, για μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια, κάνοντας έτσι μεγάλη οικονομία στη θέρμανση.

Θερμοστατικές κεφαλές - Προβλήματα

Ακόμα και οι καλύτερες θερμοστατικές κεφαλές μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, αν λειτουργούν για πολλά χρόνια. Επειδή, όμως, διαθέτουν σχετικά απλό μηχανισμό, ένας ειδικός τεχνικός μπορεί εύκολα να εντοπίσει το πρόβλημα.
Γενικά, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες, όπως:

Να πραγματοποιείται ένας ετήσιος έλεγχος και συντήρηση.

Να μην τοποθετούνται κεφαλές σε καλοριφέρ που είναι καλυμμένα με ξύλινες κατασκευές ή χοντρές κουρτίνες. Εκεί θα εγκλωβίζεται θερμότητα και τελικά η βαλβίδα θα είναι σχεδόν πάντα κλειστή, παρόλο που το δωμάτιο θα είναι κρύο.

Αν ένας χώρος είναι κλειστός και δεν αερίζεται, τότε πάλι η κεφαλή δε θα ανάβει.

Στατιστικά, το πιο συχνό πρόβλημα είναι να κολλάει η βαλβίδα τέρμα ανοιχτή ή κλειστή, συνήθως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα μετά το καλοκαίρι. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι απλή. Ρυθμίζεις στο maximum και η βαλβίδα θα ανοίξει τελείως.

Τι άλλο να κάνω για να εξοικονομήσω χρήματα για θέρμανση;

Η τοποθέτηση θερμοστατικής βαλβίδας καλοριφέρ θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας σου, αν θέλεις να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα για καύσιμα, αλλά και να ζεσταθείς καλύτερα.

Αλλά ακόμα κι αν μένεις σε ενοικιαζόμενο σπίτι και δεν τα βρίσκεις με τον ιδιοκτήτη, για να κάνεις αλλαγές, υπάρχουν κι άλλα πράγματα να προσέξεις.


 Ρύθμισε τον θερμοστάτη σου στους 20°C


Η ιδανική θερμοκρασία ενός σπιτιού τον χειμώνα είναι γύρω στους 20 βαθμούς. Είναι οικονομικά ασύμφορο και ανθυγιεινό να έχεις το σύστημα θέρμανσης αναμμένο για να κυκλοφορείς με κοντομάνικο. Επίσης, κάθε έναν βαθμό που μειώνεις τον θερμοστάτη, εξοικονομείς από 5% έως 10% στην κατανάλωση. Ένας ψηφιακός θερμοστάτης θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

Ντύσε» χειμωνιάτικα το σπίτι

Εννοείται ότι μόλις κρυώσει ο καιρός, θα φροντίσεις να «ντύσεις» το σπίτι σου με τα χειμωνιάτικά του. Στρώσε τα χαλιά και βάλε τα χειμερινά ριχτάρια. Κατά τη διάρκεια της μέρας εκμεταλλεύσου το φως και τη ζέστη από τον ήλιο, ενώ το βράδυ που πέφτει πολύ η θερμοκρασία, κλείσε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για θερμομόνωση.


Μία, ακόμα, αποτελεσματική λύση είναι να βάλεις αεροστόπ στις πόρτες και τα παράθυρα, για να μη έχεις απώλειες.

 Άσε τη θερμότητα να κυκλοφορεί
Για να επωφεληθείς στο έπακρο τη θερμότητα από τα θερμαντικά σου σώματα, φρόντισε να μην τα καλύπτεις με ρούχα, έπιπλα ή κουρτίνες. Όσο περισσότερο μειώνεις την επιφάνεια τους, τόσο πιο αναποτελεσματικά γίνονται. Εξάλλου το να στεγνώνεις τα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ, γεμίζει το σπίτι με υγρασία και στο τέλος μετατρέπεται σε μούχλα.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου