Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Θήλαζε στο υπόγειο φαρμακείου κάθε 3 ώρες – Γυναίκες, εργαζόμενες και πάνω από όλα μάνες


Πρωτοβουλία σχεδιασμού ερωτηματολογίου, μέσα από το οποίο, για πρώτη φορά πανελλαδικά, θα καταγραφούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί στην καθημερινότητά τους, αλλά και οι δράσεις που προτείνονται για την διευκόλυνσή τους, αναλαμβάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Αρχικά το ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί από τα μέλη του ΦΣΘ και στη συνέχεια από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα κωδικοποιηθούν, ώστε να γίνουν προτάσεις που θα κατατεθούν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και στις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων. Η παρουσίαση της δράσης αυτής έγινε κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Γυναίκα φαρμακοποιός: ένας πολυσύνθετος ρόλος», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ου επετειακού PHARMA point .

«Είναι η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που γίνεται ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι το ειδικό ερωτηματολόγιο να συμπληρωθεί από γυναίκες και άνδρες φαρμακοποιούς και τα αποτελέσματα να κατατεθούν στον ΠΦΣ. Για πρώτη φορά θα θέσουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τις γυναίκες φαρμακοποιούς», τόνισε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, Άννα Σιδηροπούλου.

Από την πλευρά της η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπούλου αναφέρθηκε στο στρες που βιώνουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν μεταξύ μητρότητας και επαγγέλματος. Επισήμανε δε ότι για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτούνται ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αυτοφροντίδα, σύνδεση με τους άλλους και ανθεκτικότητα.

Για την επιβαρυμένη καθημερινότητά της μίλησε η φαρμακοποιός Μάρα Φεσατίδου, η οποία ταυτόχρονα με τις απαιτητικές ώρες εργασίας της, προσπαθεί να αφιερώνει χρόνο και στην εκπόνηση του διδακτορικού της. «Στη σκέψη ότι ίσως κάποια στιγμή προστεθούν σε όλο αυτό οι υποχρεώσεις μιας οικογένειας, τρομάζω! Θαυμάζω τις συναδέλφους που έχουν παιδιά και τα καταφέρνουν. Πιστεύω ότι με στήριξη από τον Σύλλογό μας θα μπορέσουμε με μικρές αλλαγές να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», είπε η κ. Φεσατίδου.

Δέκα χρόνια διατηρεί φαρμακείο η φαρμακοποιός Σουζάνα Παλάσκα, η οποία πρόσφατα έγινε μητέρα. «Θήλαζα στο υπόγειο του φαρμακείου κάθε τρεις ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε την εξαίρεση από τις εφημερίες των νέων μητέρων για δύο χρόνια και όχι μόνο για ένα εξάμηνο όπως ισχύει τώρα, καθώς και τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών με τη στήριξη του ΠΦΣ.


Για τις δυσκολίες που πέρασε εν μέσω πανδημίας μίλησε η φαρμακοποιός Λίνα Νιφοράτου, η οποία έχει τρία παιδιά. «Τα ωράρια ήταν εξαντλητικά και οι δυσκολίες πολλές. Την περίοδο εκείνη το επαγγελματικό θήλαστρο είχε γίνει ο καλύτερος φίλος μου», περιέγραψε η κ. Νιφοράτου.

Για σωματική και ψυχολογική εξάντληση έκανε λόγο η φαρμακοποιός Λόλα Γκαλάπη, μητέρα δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο. «Η πίεση πολλές φορές μπορεί να γίνει αφόρητη. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί δεν μπορούμε να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτήν», τόνισε η κ. Γκαλάπη. Η ίδια πρότεινε την εξαίρεση από τις εφημερίες τουλάχιστον τους τελευταίους 2-3 μήνες της εγκυμοσύνης, την επιδότηση υπαλλήλου για το ίδιο χρονικό διάστημα και εάν δεν είναι κρατική, να είναι από τον ΠΦΣ. Επίσης, την ψυχολογική υποστήριξη μετά τη γέννα, τη δημιουργία ομάδας μητέρων φαρμακοποιών για αλληλοϋποστήριξη και τη διοργάνωση σεμιναρίων για τον θηλασμό και άλλα θέματα.




Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μίλησε η φαρμακοποιός και μητέρα δύο παιδιών -πλέον φοιτητών, Σάντρα Μαρτσικάλη που διατηρεί φαρμακείο επί 28 χρόνια. «Από τη μια εφημερίες, εργασία Σαββατοκύριακα και αργίες κι από την άλλη ουσιαστική επαφή με τα παιδιά.




Η προτεραιότητα αλλάζει και το προβάδισμα κρίνεται στις λεπτομέρειες. Οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από τη ζύμωση και την πιστοποίηση της συμμετοχής μας στα κοινά», τόνισε η κ. Μαρτσικάλη. Την εμπειρία της μοιράστηκε και η επί 27 χρόνια φαρμακοποιός Μαρία Μυρωνίδου, μητέρα μίας κόρης. Όπως περιέγραψε «η φροντίδα και η ανατροφή ενός παιδιού είναι ένας αγώνας που γίνεται δυσκολότερος με τις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς. Ευελπιστούμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ΦΣΘ, ώστε όσοι νομοθετούν να συνυπολογίζουν και το ρόλο της μητρότητας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς».

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου