Οι χάρτες έχουν αρχίσει να απλώνονται στα τραπέζια πολιτικού σχεδιασμού των κομμάτων και προφανώς και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην Κουμουνδούρου δίδεται έμφαση σε εκλογικές περιφέρειες σε σχέση με την κάλπη του 2019 και κοκκινίζονται περιοχές ως δύσκολες και πονοκέφαλοι για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Και από την άλλη οργανώνονται βάσει αυτού και οι περιοδείες του ίδιου, αλλά και κορυφαίων στελεχών.
Μια πρώτη πλευρά της στρατηγικής λέει πως προχωρούν ημερίδες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών. Σε κάποιες εξ αυτών θα πάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ προφανώς θα αναλύεται το σχέδιο του κόμματος για τη χώρα, αφού, όπως λέει και γνωστός δημοσκόπος, «οι εκλογές αυτές θα είναι επιλογή πρακτικών και ρεαλιστικών λύσεων για τον λαό και όχι ιδανικών λύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται την εβδομάδα που έρχεται και η συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος όπου εκτός των υποκλοπών και των επόμενων στρατηγικών βημάτων θα συζητηθούν και ορισμένα ονόματα υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές – μια άποψη θέλει και στον ΣΥΡΙΖΑ ενεργό το σενάριο των εκλογών τον Ιανουάριο.
Στόχος τα αστικά κέντρα
Μια γενική παρατήρηση που λαμβάνουν υπόψη τους στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογικές περιφέρειες είναι πως η μόνιμη πολιτική Ιστορία στην Ελλάδα λέει πως οι μεταβολές κατά βάση και αρχικά σηματοδοτούνται στα αστικά κέντρα. Ακόμη και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει το 2012 από τις μεγάλες πόλεις και επειδή πάντα οι βαθιές τομές στην πολιτική και την οικονομία έχουν άμεση επίδραση στους εκεί πληθυσμούς. Και η σημερινή κρίση στα ενεργειακά και τις τιμές, λένε οι ερευνητές, έχουν άμεση αντανάκλαση στις πόλεις, ενώ οι ημιορεινές περιοχές, τα νησιά, οι πιο μικρές πόλεις έχουν μεγαλύτερες άμυνες σε αυτό και – όχι τυχαία – όχι ακόμη μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.
Πάντως, τα κάστρα είναι κάστρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δύσκολες περιοχές (για το αφήγημά του) δύσκολες. Εδώ έχει σημασία να πούμε πως ο παράγοντας Νίκος Ανδρουλάκης ρευστοποιεί σε σχέση με το 2019 δύο μεγάλες γεωγραφικές ενότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Κρήτη (κατά βάση το Ηράκλειο) και η Αχαΐα, ενώ όπως λένε οι μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ σημειώνει καλή επίδοση τώρα και στην Α’ Αθήνας και μάλιστα άνοδο από το 2019. Αρα εδώ έχουμε μνηστήρα στον χάρτη που δεν περνά απαρατήρητος από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκ των πραγμάτων προσαρμόζει και τη ρητορική του αλλά και τον σχεδιασμό του αυτές τις ημέρες.
Προσδοκίες και αγκάθια
Σε σχέση με την κυβέρνηση οι πιο έμπειροι αναλυτές της Κουμουνδούρου μετρούν έναν νέο κύκλο φθοράς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ως εκκίνηση την υπόθεση Πάτση, η οποία κοστίζει πολύ στην κυβερνώσα παράταξη και βέβαια τις υποκλοπές. Στις εγγραφόμενες προσδοκίες για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται η Σάμος (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι), η άνοδος στη Μεσσηνία (προφανώς δεν μιλάμε για κάστρο), η Αχαΐα (με τη σφοδρή αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ που αναφέραμε), η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκης (εδώ, όπως λένε, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν διαδραματίζει πια αρνητικό ρόλο), τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Αρτα. Εδώ πολλοί εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάει καλά και στη Δυτική Αττική, στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, στη Β’ Πειραιά και στην Ξάνθη.
Πιο δύσκολα οι του ΣΥΡΙΖΑ τα βρίσκουν σε Δράμα, Χίο, Σέρρες, Κιλκίς, Καστοριά, Πιερία, Πέλλα και Λασίθι, αλλά και σε νομούς της Πελοποννήσου όπως στη Λακωνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Καθόλου τυχαίες επίσης δεν είναι οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα σε Πύργο, Καρδίτσα, Δράμα και Γρεβενά όπου θα κάνει focus σε θέματα καθημερινότητας, ενώ οι επιτελείς του βλέπουν ένα παιχνίδι με τον χρόνο που όμως κατά τη δική τους εκτίμηση γυρίζει και λόγω όλων των πρόσφατων εξελίξεων που λειτουργούν πιο επιταχυντικά για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Η νέα απογραφή είναι επίσης ένα δεδομένο που σκανάρουν στην Κουμουνδούρου και το πώς θα διαμορφωθούν οι έδρες, ενώ για την ψήφο στην ομογένεια οι πληροφορίες λένε πως δεν θα είναι καθοριστική για την αλλαγή των συσχετισμών. Παράγοντες που έχουν γνώση του τι λέει ο κόσμος σήμερα αναφέρουν μια αμφίσημη εικόνα. Σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας υπάρχει πιο έντονη δυσφορία για την ακρίβεια, αλλά σε μέρη πιο αγροτικά, ακόμη γίνονται ερωτήσεις και κριτική για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βέβαιο είναι πως στο σκανάρισμα του Τσίπρα και των επιτελών του θα μπουν και πιο αχαρτογράφητες περιοχές όπως ο Εβρος, ενώ στο παιχνίδι της άλωσης μπλε κάστρων αλλά και απόκρουσης του πασοκικού κινδύνου θα επιστρατευθούν όλοι και όλες το επόμενο διάστημα.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου