Πρόκειται για τον πρώην ταμία του ΟΑΕΔ ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο, έχοντας ομολογήσει την ενοχή του για την υπεξαίρεση «μαμούθ», ύψους 8.5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΟΑΕΔ κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Δικαστήριο το οποίο του επέβαλε ποινή κάθειρξή 10 ετών για πέντε κακουργήματα (απάτη, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων), ποινή που σύμφωνα και με τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης εκτίει ήδη στο σπίτι του, με αφορμή και τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του.
Η ποινική διαπραγμάτευση γίνεται αποδεκτή από τον Εισαγγελέα εφόσον υπάρξει ομολογία ενοχής με τον πρώην ταμία ομολογώντας τις πράξεις του σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση του ποσού των 8.536.000 ευρώ (από τις 13 Απριλίου 2007 έως και τις 19 Μαΐου 2015), με το «μεγάλο κόλπο» του 66χρονου να βασίζεται σε «διπλά» εντάλματα πληρωμής που αφορούσαν στη μισθοδοσία εκπαιδευτικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο των τότε ερευνών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», δεσμεύθηκαν χρήματα που βρέθηκαν στον λογαριασμό του πρώην ταμία και μελών της οικογένειάς του, όπως δημεύθηκαν και ακίνητα του 66χρονου.
Ωστόσο το ποσό που υπεξαιρέθηκε δεν επιστράφηκε ακόμη στο Δημόσιο με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αφορμή και την προχθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας να κινεί τη διαδικασία σε βάρος του οφειλέτη 66χρονου και έτσι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην ταμία. Μόνο που οι ατομικές οφειλές πλέον του 66χρονου προς το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται, όπως τα υπολογίζει η ΑΑΔΕ, στο συνολικό ποσό των 9.089.432,85 ευρώ (κεφάλαιο 8.529.072,77 ευρώ και προσαυξήσεις 560.360,08 ευρώ) σύμφωνα και με τον πίνακα χρεών, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Υπενθυμίζεται ότι και πρωτόδικα για την ίδια υπόθεση ο 66χρονος είχε κριθεί ένοχος, καθώς «ενώ ήταν οφειλέτης προς το Ελληνικό Δημόσιο χρεών που ήταν βεβαιωμένα στην αρμόδια Υπηρεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις «περί χρεών προς το Δημόσιο» και που αφορούσαν χρέη από κάθε αιτία», τα οποία χρέη «κατέστησαν ληξιπρόθεσμα, δεν προέβη στην εξόφλησή τους, παραβιάζοντας έτσι την προθεσμία καταβολής τους». Συγκεκριμένα, «ενώ όφειλε στο Ελληνικό Δημόσιο χρέη συνολικού ποσού 9.089,432,85 ευρώ μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις, παραβίασε με πρόθεση την προθεσμία καταβολής των εν λόγω χρεών και έτσι δεν εξόφλησε αυτά με οποιονδήποτε τρόπο, παρά το ότι συμπληρώθηκαν οι από τον νόμο απαιτούμενες προς εξόφληση προθεσμία (δηλαδή καθυστέρηση καταβολής πέραν των τεσσάρων μηνών) από τότε που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα» καταλήγει η δικαστική απόφαση.
ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Σημειώνεται ότι προχθές στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, ο 66χρονος δεν παρέστη αλλά εκπροσωπήθηκε, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την ενοχή του και το Δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισής 3 ετών με τριετή αναστολή.
Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας, με την αποκάλυψη της υπόθεσής τον Μάιο του 2015 διέταξε τη δήμευση της περιουσίας, «δημεύθηκε» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται και στο βούλευμα «και αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας καθώς και το περιεχόμενο τραπεζικών λογαριασμών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρηματικό ποσό που δημεύθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο μετά και την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας απέχει κατά πολύ από τα καθ’ ομολογία υπεξαιρεμένα 8,5 εκατ. ευρώ ή τα 9,08 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις που απαιτεί σήμερα η Εφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου