ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Βόρεια Ελλάδα: Ο διπλασιασμός της τιμής στα καυσόξυλα... νέκρωσε την αγορά


Βουλιάζει φέτος η αγορά των καυσόξυλων στη Βόρεια Ελλάδα. Από τη μια ο

διπλασιασμός στην τιμή τους και από την άλλη η μείωση και η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ρίξει ως και 80% τη ζήτηση, όπως λένε έμποροι.

 
  Η μείωση της ζήτησης όπως δηλώνουν οι έμποροι ξυλείας έχει ξεκινήσει σχεδόν ενάμιση μήνα πριν, και χαρακτηρίζουν νεκρή την περίοδο που διανύουμε. Η έλλειψη ξύλου, η μειωμένη πλέον τιμή του πετρελαίου, η επιδότηση σε αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής στα ξύλα κάνουν τους καταναλωτές ακόμα πιο συγκρατημένους. Οι τιμές στα ξύλα έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και το καλοκαίρι που πέρασε. Από τα 80 ευρώ το κυβικό έως 150 ευρώ είναι οι τιμές που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές τα ξύλα, με τους ίδιους να κάνουν έρευνα αγοράς ώστε να βρουν την καλύτερη τιμή.

«Το κυβικό αυτή την στιγμή έχει 120 ευρώ, ενώ πέρσι είχε περίπου στα 60 ευρώ. Ο καιρός βοήθησε τον κόσμο και αυτοί που έχουν πάρει από το καλοκαίρι ξύλα δεν τα έχουν κάψει. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Μέχρι τώρα δικαιούνταν να κόψουν και ξύλα, πολλοί το έκαναν και τώρα ανάλογα με τα λεφτά τους παίρνουν συμπληρωματικά, 1 τόνο τον μήνα ας πούμε. Υπάρχει έλλειψη από τον Αύγουστο και μετά, έλλειψη και υλοτόμων.» αναφέρει ο έμπορος καυσόξυλων στην Δράμα, Νίκος Μαϊτογλου.

Ο καλός καιρός στάθηκε σύμμαχος των ελληνικών νοικοκυριών έως τώρα που θέλοντας να κάνουν οικονομία δεν χρησιμοποίησαν τα ξύλα που αγόρασαν το καλοκαίρι. «Δεν υπάρχουν ξερά ξύλα, όλα είναι πράσινα του ενός μηνός. Βοήθησε ευτυχώς ο καιρός, κρατάει και πιστεύω πως μέχρι 20 Δεκέμβρη θα μας βγάλει. Αν αρχίσουν τα κρύα τον Γενάρη δεν θα υπάρχει ξύλο» λέει ο ιδιοκτήτης καταστήματος με καυσόξυλα στην Βέροια, Κωνσταντίνος Γκαραβέλης και συμπληρώνει:«Το καλοκαίρι πήραν μεγάλες ποσότητες, ο κόσμος ήταν πανικοβλημένος, φοβήθηκαν και τώρα πολλοί παραγγέλνουν το λιγότερο που μπορούν, ένα τσουβάλι που κάνει 8 ευρώ, για το τζάκι θα του πάει 2 μέρες».

2.jpeg

Με μεγάλη οικονομία και σκέψη αρχίζουν να ανάβουν σιγά – σιγά οι ξυλόσομπες και τα τζάκια στα σπίτια καθώς πλέον μπαίνουμε στη καρδιά του χειμώνα. Αρκετοί προετοιμάστηκαν από το καλοκαίρι και προμηθεύτηκαν τα ξύλα τους σε καλύτερη τιμή. Η αύξηση στην τιμή μπορεί να φτάνει σε σύγκριση με πέρσι έως και 50%. 

   «Εμείς πουλάμε με την παλέτα, περίπου 1,3 κυβικό είναι, και κάνει 230 ευρώ η οξυά, 250 ευρώ ο μεσές. Πέρσι οι τιμές ήταν 140 στην οξυά και 150 στον μεσέ. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση στο ξύλο. Δεν υπάρχουν λεφτά, ο κόσμος είναι ξαφνιασμένος και το πετρέλαιο μέχρι πριν λίγο ήταν ακριβό. Λόγω της έλλειψης χρημάτων, του καλού καιρού και τώρα την μείωση στην τιμή του πετρελαίου και την επιδότηση δεν υπάρχει ζήτηση στο ξύλο εδώ και ένα με ενάμιση μήνα» τονίζει ο έμπορος καυσόξυλων στην Καβάλα, Παναγιώτης Ηλιάδης.

Με τα λεφτά που έχουν στην τσέπη τους κοιτάνε να βολευτούν οι καταναλωτές αγοράζοντας τόνο – τόνο ή σακί – σακί τα ξύλα, αγορές οι οποίες γίνονται όταν μπαίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις ώστε να υπάρξει σωστός οικονομικός προγραμματισμός. Οι πελάτες κάνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό καταλήγουν και στο ποσό που μπορούν να διαθέσουν για την θέρμανση ζητώντας ξύλα για συγκεκριμένα χρήματα.

Όπως λέει η ιδιοκτήτρια καταστήματος με καυσόξυλα στις Σέρρες, Ελένη Δέβρελη αυτοί που έχουν αποκλειστικά το ξύλο ως πηγή θέρμανσης θα χρειαστεί να πάρουν 8 με 10 τόνους για να περάσουν τον χειμώνα. «Η τιμή το καλοκαίρι μέχρι τον Ιούλιο ήταν στα 80 ευρώ περίπου το κυβικό, τώρα έχει ανέβει και στα ξύλα η τιμή. Η οξυά έχει 130 ευρώ, 140 ευρώ έχει ο μεσές και 135 ευρώ τα ανάμεικτα. Πολλοί στράφηκαν και στο πετρέλαιο λόγω της επιδότησης γιατί έχει ανέβει η τιμή στα ξύλα.» και επισημαίνει πως «Τα τελευταία χρόνια παίρνουν λίγο – λίγο. Κάποιοι λένε για 200 ευρώ και λένε όσα βγουν, τώρα τελευταία είναι έντονο και υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν φθάνουν τα χρήματα και λένε βγάλε. Σακί – Σακί παίρνουν πολλοί με 12 ευρώ, το μοιράζουν παρόλο που δεν συμφέρει» λέει.

«Μικρές ποσότητες παίρνουν οι πελάτες και λόγω οικονομικού και λόγω χώρου. Αυτοί που πήρανε εδώ και καιρό δεν έχουν ανάψει ακόμα για οικονομία. Τώρα ζητάνε και μισό κυβικό, προτιμούν τα τσουβάλια με 10 ευρώ γιατί αυτά έχει στην τσέπη» αναφέρει ο ιδιοκτήτης κατατήματος με καυσόξυλα στην Θεσσαλονίκη, Βαγγέλης Μπετολάρης. «Η οξυά που προτιμάται για το τζάκι έχει 115 ευρώ το κυβικό και ο μεσές για την σόμπα έχει 120 σε σύγκριση με πέρσι που ήταν 70 και 75 ευρώ» προσθέτει.

Κάποιοι έμποροι στερεών καυσίμων έχουν σταματήσει να διαθέτουν ξύλα λόγω της υψηλής τιμής που πωλείται και άλλοι λόγω της έλλειψης ξύλου. Η επανεκκίνηση της αγοράς και αύξηση της ζήτησης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου.

«Ο καταναλωτής είναι ζαλισμένος, σε απόγνωση. Πλέον ο κόσμος προτιμάει το πετρέλαιο γιατί φθήνυνε και το ξύλο ανέβηκε αδικαιολόγητα λόγω της αύξησης της τιμής από τους υλοτόμους. Εμείς απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική επιφάνεια και η φορολογία του 24% είναι μεγάλη» τονίζει ο Μιχάλης Τσελεκίδης ο οποίος διατηρεί κατάστημα με στερεά καύσιμα στην Ξάνθη.


Ανατολή Μαυρίδου στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου