Η εκδήλωση ήταν αρκετά πλούσια και τίμησε την προσφορά και τη μνήμη των προσφύγων, τόσο με την εμπεριστατωμένη και πολύ καλά τεκμηριωμένη ομιλία του καθηγητή Drτου ΑΠΘ κ. Θωμά Σαββίδη, όσο και με το μουσικοχορευτικό μέρος, με χορούς και τραγούδια από την πλούσια κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι.
Στην ομιλία του ο κ. Θωμάς Σαββίδης αναφέρθηκε στην πολύ πλούσια πολιτιστική προσφορά της Ιωνίας, του Πόντου και της Πόλης από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικρασίας και με κινηματογραφικό τρόπο με την πολύ ολοκληρωμένη παρουσίαση ζήσαμε στην οθόνη τα απαράμιλλα μνημεία αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, την ποίηση, την φιλοσοφία και την επιστήμητης αρχαίας Ελλάδας, τον χριστιανικό πολιτισμό του Βυζαντίου με τους Αγίους , τους μάρτυρες, τους ναούς και τα μοναστήρια και την ευημερία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την μουσική και τον αθλητισμό του 19ου αιώνα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ακολούθησε η Χορωδία του Συνδέσμου ΛΙΓΕΙΑ η οποία φέτος έκλεισε τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της και με την καθοδήγηση της μαέστρου Νικολέτας Παπάζογλου έχει σημειώσει πολύ μεγάλη βελτίωση. Η χορωδία ερμήνευσε με πολύ μεγάλη επιτυχία τέσσερα μικρασιάτικα τραγούδια διασκευασμένα για τέσσερις φωνές.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μία δεκαπενταμελή ομάδα μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ που χόρεψαν τρεις ποντιακούς χορούς με διδασκαλία του Βασίλη Τσεπίδη. Αυτό ήταν ένα δείγμα από το σχολικό πρόγραμμα που είχε αναλάβει η θεολόγος Ελισάβετ Αμαραντίδου με 43 μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο και το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Γρεβενών, με θέμα «Εκείνος και εκείνη» και με αντικείμενο τον ποντιακό πολιτισμό. Το Πρόγραμμα αυτό συμμετείχε στον διαγωνισμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και πήρε το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία του.
Την εκδήλωση έκλεισε η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ του Συνδέσμου η οποία με τη διδασκαλία του Χρήστου Παπαδημητρίου συγκίνησε με την ερμηνεία έντεκα τραγουδιών για την μικρασιατική καταστροφή, τραγούδια Σμυρναίικα και Πολίτικα.Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αποχώρησαν εμφανώς συγκινημένοι, αλλά και υπερήφανοι για την πολύ σημαντική προσφορά των προσφύγων όχι μόνον στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι χτες κυκλοφόρησε και το εξαμηνιαίο περιοδικό Λόγου και Τέχνης του Συνδέσμου Στέγη στο οποίο υπάρχει εκτενές αφιέρωμα για την Μικρά Ασία.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους του συντελεστές της εκδήλωσης τον καθηγητή κ. Θωμά Σαββίδη, τη θεολόγο Ελισάβετ Αμαραντίδου,την παρουσιάστρια του προγράμματος Ειρήνη Ντόνα, τον Πρόεδρο Στέργιο Πουρνάρα που έγραψε τα κείμενα και επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την αφίσα,τη μαέστρο Νικολέτα Παπάζογλου και τον πιανίστα Αθανάσιο Τσιαμήτρο και τα μέλη της χορωδίας ΛΙΓΕΙΑ, τον Βασίλη Τσεπίδη και τη μαθητική χορευτική ομάδα, τον Αντιπρόεδρο Χρήστο Παπαδημητρίου και τα μέλη της ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ και τους μουσικούς Μάριο Αναγνώστου, μπουζούκι, Μπάμπη Λόλα, κιθάρα, Χρήστο Παπαδημητρίου, κιθάρα, ΓιάννηΠαρασκευαΐδη, κρουστά, Βασίλη Καρακασίδη, λύρα καιΑνέστη Θεπεφτίδη Νταούλι.
Ευχαριστούμε τέλος τους θεσμικούς μας χορηγούς ΔΗΜΟ - ΔΕΚΕΓ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ για την επιχορήγηση της εκδήλωσης, τους πάρα πολλούς χορηγούς που στηρίζουν τις δράσεις μας και τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, που φιλοξενούν τα δελτία μας και προβάλλουν τις δραστηριότητές μας.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Στέργιος Πουρνάρας Χαρά Καραλιόλιου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου