ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

2023: 23 καταστάσεις και τάσεις που πρέπει να προσέξουμε

Τι κρύβει το 2023; Κάποιες καλές και κάποιες λιγότερο καλές εξελίξεις.

 
Ειδικοί από όλο τον κόσμο εντοπίζουν 23 καταστάσεις και τάσεις που πρέπει να προσέξουμε τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε


Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία;

Θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2023; Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς μια χειραψία μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έπειτα από 10 μήνες σκληρών μαχών και δεκάδες χιλιάδες θύματα είναι μακριά.


Μια πιο ρεαλιστική εξέλιξη, γράφει η «El Pais», θα ήταν η στρατιωτική κατάπαυση του πυρός, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται εκατέρωθεν μιας γραμμής ελέγχου – στην πραγματικότητα μια επανάληψη αυτού που συνέβη μετά τις μάχες του 2014, στην ανατολική Ουκρανία.
Η Κίνα αντιμετωπίζει επιτέλους την Covid

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που εξασφάλισε τρίτη πενταετή θητεία έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στην οικονομία, η οποία έχει πληγεί από την κατάρρευση του τομέα των ακινήτων και τις επιπτώσεις της σκληρής πολιτικής για μειωμένο κόστος παραγωγής. Αλλά η πιο άμεση πρόκληση για την Κίνα το 2023 είναι η Covid. Μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες, ο ιός άρχισε να σαρώνει τη χώρα. Θα χρειασθούν κάποιοι μήνες μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, κάτι που θα επηρεάσει τη διεθνή οικονομία.
Αυξανόμενη αντίσταση στο Ιράν

Μετά τον πολιτικό σεισμό των πανεθνικών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, το Ιράν αντιμετωπίζει μια καθοριστική χρονιά κατά την οποία το καθεστώς είτε θα ανακτήσει τον έλεγχο είτε θα δει την αντίσταση να αναπτύσσεται σε κάτι που θα απειλήσει πραγματικά την 43χρονη κυριαρχία της ισλαμικής δημοκρατίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομίας – εάν συνεχίσει να χειροτερεύει θα ενθαρρύνει ένα μεγάλο εξαθλιωμένο κομμάτι της κοινωνίας να εγκαταλείψει την πίστη προς την κυβέρνηση, αλλά και στο σύστημα της ιεραρχίας.



Η εύθραυστη δημοκρατία των ΗΠΑ πρόκειται να υποβληθεί σε ένα ακόμη τεστ φέτος, με τον ογδοντάχρονο πρόεδρο Μπάιντεν να αντιμετωπίζει ένα διχασμένο Κογκρέσο, μια οικονομία που απειλείται από ύφεση και την προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η Βουλή ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς.

Μεγάλο μέρος του 2023 θα αφορά το 2024 και την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία επανεκλογής. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, αυτή θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα βγει οριστικά από την εικόνα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυξανόμενη ανησυχία για το κλιματικό χάος

Το 2023 θα σπάσει νέα ρεκόρ ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται; Αυτό φοβούνται οι επιστήμονες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν πολλές περιοχές το 2022, με καύσωνες ρεκόρ που εκτείνονται από την Ινδία στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Οι πλημμύρες κατέστρεψαν το Πακιστάν και η πείνα απειλεί 150 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 ετών. Με τις ΗΠΑ να έχουν πληγεί από εξαιρετικά βαριά κακοκαιρία και την Ευρώπη να έχει ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται ακόμα πιο επείγουσα.
Στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού

Το 2023, τα ζητήματα ασφάλειας θα είναι σημαντικά στην Ιαπωνία και στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μπορεί να διεξάγει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Για πρώτη φορά, η κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως απειλή για την Ιαπωνία και τους γείτονές της – ιδίως την Ταϊβάν – ενώ το Τόκιο επιδιώκει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες. Ολα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο πώς θα αντιδράσει η Κίνα στην πιο ισχυρή στάση της Ιαπωνίας στον τομέα της ασφάλειας, με τα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου να αποτελούν πιθανό σημείο ανάφλεξης.
Γεφυρώνοντας τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο

Βλέπουμε ήδη να αναδύεται μια γέφυρα μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου και αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2023. Η ψηφιακή δίδυμη τεχνολογία είναι εικονικές προσομοιώσεις πραγματικών διαδικασιών, λειτουργιών ή προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων ιδεών σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.

Το 2023 θα ενσωματωθεί ακόμη περισσότερη τέτοια τεχνολογία σε εργοστάσια, μηχανήματα και αυτοκίνητα. Επειτα από δοκιμές στον εικονικό κόσμο, οι μηχανικοί μπορούν να επεξεργαστούν εξαρτήματα και στη συνέχεια να τα δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Ο ήχος της σιωπής

«Ολα τα προβλήματα της ανθρωπότητας πηγάζουν από την αδυναμία του ανθρώπου να καθίσει ήσυχα σε ένα δωμάτιο μόνος του», έγραψε ο γάλλος φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ τον 17ο αιώνα. Σήμερα, ζούμε βυθισμένοι σε συνεχή θόρυβο: κινητά, ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποιήσεις κοινωνικών δικτύων.

Η σιωπή είναι πλέον πολυτέλεια. Αυξάνονται οι χώροι που προσφέρουν διδασκαλία ενσυνείδησης και διαλογισμό χωρίς ομιλία, θέρετρα όπου επικρατεί η σιωπή. Η ησυχία πλέον είναι κατάσταση που πωλείται.
«Υπερεφαρμογές» όλα σ’ ένα

Μια υπερεφαρμογή είναι μια σχεδιαστική λύση που συγκεντρώνει πολλαπλές υπηρεσίες σε ένα μέρος. Ηδη πολύ δημοφιλείς στην Ασία, αναμένεται να κατακτήσουν όλο τον κόσμο το 2023.

Ενα superapp βάζει τα πάντα στα χέρια σας: τραπεζικές συναλλαγές, κλήση ταξί, παραγγελία φαγητού, συζήτηση με φίλους, ανάγνωση ειδήσεων, παρακολούθηση αγώνων online. Στόχος η εξοικονόμηση χρόνου και η ευκολία του να έχεις όλες τις υπηρεσίες στο ίδιο μέρος.
Επιστροφή της μόδας του 2000

Οι έμπειροι χρήστες των ιστοσελίδων για την αγορά και την πώληση μεταχειρισμένων ρούχων, γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσετε γρήγορα ένα ρούχο είναι να το επισημάνετε με την ένδειξη «Y2K» (έτος 2000).

Το 2023, αρκετές τάσεις της μόδας στην αλλαγή του αιώνα επιστρέφουν: Ετοιμαστείτε για την επιστροφή των παντελονιών cargo, για μπουστάκια και παπούτσια για τρέξιμο τύπου Mizuno.
Διατροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η διατροφή μας υπερβαίνει την υγεία και αποτελεί πλέον παγκόσμιο ζήτημα – το σημερινό διατροφικό σύστημα σκοτώνει τον πλανήτη. Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή ξεκινά με την αφαίρεση του κρέατος από το καθημερινό μενού. Αλλά η ανησυχία έχει γίνει πιο επιτακτική, γι’ αυτό και επεκτείνεται η συζήτηση για την ανάγκη να μάθουμε να παράγουμε αυτό που τρώμε, να παραιτηθούμε από τις συσκευασίες μιας χρήσης και να κομποστοποιούμε τα σκουπίδια για να τα χρησιμοποιήσουμε για φύτευση. Θα ακούσουμε περισσότερα για όλα αυτά το 2023.
Πραγματική άσκηση, εικονική πραγματικότητα

Το 2020, η πανδημία ανάγκασε πολλούς να δημιουργήσουν γυμναστήρια στο σπίτι. Τώρα έρχεται το επόμενο βήμα. Οι προπονήσεις δεν θα γίνονται πλέον στο YouTube αλλά στο metaverse. Φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σε μια διαδραστική ατμόσφαιρα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ολοκλήρωση μιας προπόνησης – ακόμη και ένας εκπαιδευτής θα είναι εκεί για να σας παρακολουθεί.
Η αλλαγή των άσχημων πόλεων

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, άρχισε να αναπτύσσεται μια θεωρία γύρω από την ιδέα ότι οι πόλεις του μέλλοντος είναι εκείνες που σήμερα θεωρούνται οι πιο άσχημες. Η τάση φάνηκε να υλοποιείται από το Μπιλμπάο της Ισπανίας μέχρι το Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Και τώρα από το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Τα ΜΜΕ διατυμπανίζουν την αναγέννηση της μεσοδυτικής πόλης – που οφείλεται εν μέρει και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θεωρείται πλέον μια φιλική και σύγχρονη πόλη, ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος.
Τεχνητή νοημοσύνη παντού

Το 2023, η τεχνητή νοημοσύνη χωρίς κώδικα, με τις εύκολες διεπαφές, θα επιτρέψει σε κάθε επιχείρηση να δημιουργήσει πιο έξυπνα προϊόντα και υπηρεσίες. Μια μεγάλη τάση για το 2023 θα είναι η ανέπαφη, αυτόνομη αγορά και παράδοση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει τους καταναλωτές να πληρώνουν και να παραλαμβάνουν αγαθά και υπηρεσίες και θα αυξήσει επίσης τη δουλειά σε κάθε επιχειρηματική διαδικασία όλων των κλάδων.
Μανιτάρια παντού

Μεγάλοι σεφ χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τα μανιτάρια ως συστατικό: έχουν τη γεύση του κρέατος, αλλά είναι πιο υγιεινά. Φέτος, τα μανιτάρια τρομπέτα, τα shiitake και chanterelle έχουν αυξήσει την παρουσία τους στα μενού των εκλεκτών εστιατορίων έως και 76%. Αλλά η άνοδος των μανιταριών επεκτείνεται πέρα από τη μαγειρική.

Υπάρχουν αφεψήματα και διαφορετικοί τύποι καφέ που παρασκευάζονται με μανιτάρια και ήδη διατίθενται στην αγορά. Η νέα γενιά ροφημάτων προσφέρει γεύση και ενέργεια χωρίς τους κινδύνους της καφεΐνης.
Χάρτινο χρήμα και «γέμισμα μετρητών»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε τον περιορισμό της χρήσης μετρητών ακριβώς τη στιγμή που η γενιά Z έχει ανακαλύψει τη γοητεία τους. Η τάση θέλει τους νέους να σταματούν να πληρώνουν με κάρτα και να κρατούν χρήματα σε χάρτινους φακέλους ανά υποχρέωση (ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, ψώνια, ψυχαγωγία).

Οταν τελειώσουν τα μετρητά στους φακέλους, σας έχουν τελειώσει τα χρήματα για έξοδα. Αυτή η νέα τάση ονομάζεται «γέμισμα μετρητών». Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του 2022 όλο και περισσότεροι νέοι διαχειρίζονται έτσι τα οικονομικά τους.
Φυσική διακόσμηση

Ολες οι συνήθειές μας αφήνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ακόμη και ο τρόπος που διακοσμούμε τα σπίτια μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βιώσιμος εσωτερικός σχεδιασμός έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος – αυξάνεται η χρήση οικολογικών, ανακυκλωμένων και βιοδιασπώμενων υλικών, όπως μπαμπού, μαλλί ή πηλός, καθώς και στη χρήση φυσικών χρωμάτων που δεν περιέχουν τοξικά υλικά. Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων ενσωματώνουν όλο και περισσότερο αυτή τη φιλοσοφία στη δουλειά τους.
Χρήση φυσικών καλλυντικών

Φυσικά ενεργά συστατικά – βακουτσιόλη, γνωστή και ως φυτική ρετινόλη, βιταμίνη C κ.λπ. – έχουν εισχωρήσει πλέον στις ρουτίνες ομορφιάς. Μετά την άνοδο των κορεατικών καλλυντικών και του σκανδιναβικού skinimalism, ήρθε η σειρά της Αφρικής. Το 100% φυσικό αφρικανικό βούτυρο καριτέ είναι ο νέος χρυσός. Προστατεύει το δέρμα από τις ακραίες θερμοκρασίες και τα περιβάλλοντα που βιώνουμε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Οι διεθνείς μάρκες το χρησιμοποιούν ήδη μαζί με άλλα ενεργά συστατικά από την Αφρική, όπως το λάδι μορίνγκα και το έλαιο μπαομπάμπ.
Μέρη του metaverse θα γίνουν αληθινά

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το metaverse θα προσθέσει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030 και το 2023 θα είναι το έτος που θα καθορίσει την κατεύθυνσή του για την επόμενη δεκαετία. Οι τεχνολογίες αυξημένης και εικονικής πραγματικότητας θα συνεχίσουν να προοδεύουν.

Ενας τομέας που αξίζει προσοχής είναι το εργασιακό περιβάλλον στο metaverse – το 2023, θα έχουμε πιο τρισδιάστατα περιβάλλοντα συναντήσεων όπου θα μπορούμε να μιλάμε και να συνδημιουργούμε. Θα εμφανισθούν και αυτόνομα avatar που θα μπορούν να λειτουργούν ως αντιπρόσωποί μας στο metaverse, ακόμα κι αν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στον ψηφιακό κόσμο.
Ροκ μουσική από τα παλιά

Ετοιμαστείτε να γίνετε μάρτυρες της πολλοστής ανάστασης της ροκ. Ναι, η ροκ μουσική επιστρέφει. Για άλλη μια φορά, τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της επόμενης χρονιάς θα είναι οι περιοδείες δεινοσαύρων του είδους, όπως οι Metallica, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, οι Coldplay, ο Ρότζερ Ουότερς, ο Ελτον Τζον και οι Iron Maiden. Ακόμα και το indie rock, με συγκροτήματα όπως οι Arctic Monkeys, πρόκειται να έχει μια αναβίωση που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.
Πρόοδος στην πράσινη τεχνολογία

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι το φρένο στις εκπομπές άνθρακα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Το 2023, αναμένεται συνεχής πρόοδος γύρω από το πράσινο υδρογόνο, μια νέα πηγή ενέργειας καθαρής καύσης που παράγει σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα υπάρξει επίσης πρόοδος στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Περισσότερο Πλάτωνας, λιγότερο Μπαλζάκ

Πριν από δύο χρόνια, η Blackie Books -γνωστή για τη μοντέρνα προσέγγισή της στο περιεχόμενο και τον σχεδιασμό των τόμων της – εξέδωσε μια νέα έκδοση της Οδύσσειας του Ομήρου, με τη συμβολή συγγραφέων όπως η Μάργκαρετ Ατγουντ. Εκτοτε, η τάση επιστροφής στα κλασικά ελληνικά κείμενα έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Οι αναφορές στα κείμενα αυτά – είτε για πολιτικούς είτε για κοινωνικούς λόγους – αυξήθηκαν κατά 60% στα διεθνή ΜΜΕ το 2022 και η τάση συνεχίζεται.
Τα ρομπότ θα γίνουν πιο ανθρώπινα

Φέτος, τα ρομπότ θα μοιάσουν ακόμη περισσότερο με τους ανθρώπους ως προς την εμφάνιση και τις ικανότητες: Θα χαιρετίζουν εκδηλώσεις, θα χρησιμοποιούνται ως μπάρμαν, θυρωροί και συνοδοί ηλικιωμένων ατόμων. Θα εκτελούν επίσης πολύπλοκες εργασίες σε αποθήκες και εργοστάσια, ενώ θα εργάζονται μαζί με τους ανθρώπους στην κατασκευή και την επιμελητεία των μεταφορών.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου