ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Αυτός ο άνθρωπος προβλέπει το μέλλον με ακρίβεια 86%: Τι λέει ο Νοστράδαμος της ψηφιακής εποχής

30 Ιανουαρίου 1992

Ο εφευρέτης και μελλοντιστής Ray Kurzweil δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο. Πρόκειται για το «The Age of Intelligent Machines», που μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη και προβλέπει τη δημοτικότητα του ίντερνετ. Εντυπωσιακό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το διαδίκτυο είχε τότε μόλις 2,6 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.
 
 
Και αυτή δεν ήταν η μοναδική του εύστοχη πρόβλεψη. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι προβλέψεις του Kurzweil έχουν ποσοστό ευστοχίας 86%.

Για παράδειγμα, το 1990 προέβλεψε ότι ένας υπολογιστής θα νικούσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι έως το 1998. Και το 1997, ο Deep Blue της IBM πράγματι νίκησε τον Garry Kasparov.


Την ίδια δεκαετία, είχε προβλέψει ότι έως το 2010, οι υπολογιστές θα μπορούν να απαντούν ερωτήσεις ψάχνοντας σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ίντερνετ.

Την ίδια εποχή, είχε πει ότι έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξωσκελετικά μέλη θα επιτρέπουν στους ανάπηρους να περπατήσουν. Εταιρείες όπως η Ekso Bionics και άλλες αναπτύσσουν αυτήν ακριβώς την τεχνολογία.φωτ.: Bill Wadman (kurzweilai.net)

Το 1999 είχε προβλέψει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να δίνουν εντολές στον υπολογιστή τους απλά μιλώντας έως το 2009. Το 2009, η τεχνολογία αυτή ήταν στα πρώτα της βήματα, όμως σήμερα έχει τελειοποιηθεί, όπως δείχνουν λειτουργίες όπως το Siri της Apple και το Google Now.

Το 2005 είχε προβλέψει ότι τη δεκαετία του 2010, ψηφιακές λύσεις θα μπορούν να κάνουν μεταφράσεις από τον προφορικό λόγο σε ξένες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζοντας το κείμενο με τη μορφή υπότιτλων, σε έναν χρήστη που θα φορά ειδικά γυαλιά. Σήμερα, εφαρμογές όπως το Google Translate κάνουν αυτό ακριβώς και πολλά ακόμα. Ένα app, που ονομάζεται Word Lens, χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής για να βρει και να μεταφράσει ακόμα και ταμπέλες στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο.

Πώς προβλέπει το μέλλον;

Ο Ray Kurzweil χρησιμοποιεί τον νόμο των επιταχυνόμενων αποδόσεων για να κάνει τις προβλέψεις του. Η βασική ιδέα είναι ότι η τεχνολογία προοδεύει εκθετικά, γιατί κάθε νέα πρόοδος βοηθά να έρθει η επόμενη.

Στους υπολογιστές, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ισχύει ο Νόμος του Μουρ (Moore’s Law), σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των τρανζίστορ σε κάθε τσιπ διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια, γιατί το μέγεθος των τρανζίστορ μειώνεται στο μισό.

Τι προβλέπει για το μέλλον;

Σύμφωνα με τον Kurzweil, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναπόφευκτη και πολύ κοντινή. Ο επιστήμονας εκτιμά ότι οι υπολογιστές θα περνούν με άνεση το τεστ του Τούρινγκ (που μετρά το εάν ένας υπολογιστής μπορεί να σκέφτεται σαν τον άνθρωπο) έως το 2029.
 
 
Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη περάσει το τεστ Τούρινγκ, θα μπορεί να κάνει ό,τι και οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 2030 θα κινηθεί πέραν αυτών που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι.

Και το 2045, σύμφωνα με τον Kurzweil, θα φτάσουμε στο «Singularity», όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Σε αυτό το στάδιο, υπερ-έξυπνοι υπολογιστές θα μπορούν να έχουν ιδέες που κανένας άνθρωπος δεν έχει σκεφτεί ποτέ και άρα θα μπορούν να δημιουργούν τεχνολογικά εργαλεία που θα είναι πιο εξελιγμένα από οτιδήποτε έχουμε σήμερα.

Όπως λέει ο μελλοντιστής, θα είναι η στιγμή που «η ανθρώπινη νοημοσύνη θα πολλαπλασιαστεί με το ένα εκατομμύριο».

Έως το 2050, εμφυτεύματα στον εγκέφαλο θα συνδέουν το μυαλό μας με το δίκτυο, επιτρέποντάς μας να εισέλθουμε σε ψηφιακούς κόσμους που δεν θα ξεχωρίζουν από τον αληθινό. Έτσι, ο άνθρωπος θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τη μνήμη του ή τη νοημοσύνη του.

Στο ίδιο διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ισχυριστεί ότι έχει συναίσθηση, κάτι που θα προκαλέσει μια τεράστια μεταμόρφωση της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Kurzweil, πιθανότατα θα υπάρξει μια διαδικασία μέσω της οποίας οι μηχανές θα αποκτήσουν προστασία και δικαιώματα.

Από την άλλη, λόγω της τεράστιας τεχνολογικής προόδου, οι πόλεμοι, η πείνα και οι ασθένειες θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς, με τον Kurzweil να προβλέπει ότι αυτή η ουτοπία θα γίνει πράξη πριν από το 2050.

Η νανοτεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο. Τα nanobots θα μπορούν να γιατρεύουν κάθε ασθένεια και να θεραπεύουν κάθε τραύμα, ακόμα και αυτά στον εγκέφαλο. Επίσης, θα μπορούν να δημιουργήσουν τροφή απλά αναδιοργανώνοντας την υπάρχουσα ύλη.

Ο ίδιος ο Kurzweil, που είναι σήμερα διευθυντής μηχανικής στην Google, ελπίζει ότι θα ζήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να κάνει «upload» τον εαυτό του σε έναν υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, λέει, θα ζήσει για πάντα.

Πρέπει να τον εμπιστευτούμε;

Όπως και με τον Νοστράδαμο, οι προβλέψεις του Kurzweil είναι συχνά ανοικτές σε διάφορες ερμηνείες, ίσως γιατί κάποιες φορές είναι ασαφείς. Ακόμα και κάποιες προβλέψεις τις οποίες ο ίδιος θεωρεί εύστοχες –όπως για παράδειγμα ότι τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα θα είναι συνηθισμένα έως το 2009- αμφισβητούνται.

Αυτό που κανείς δεν αμφισβητεί είναι ότι ο Ray Kurzweil είναι μια ιδιοφυΐα. Έχει λάβει καμιά 20αριά τιμητικά διδακτορικά, έχει γράψει βιβλία, έχει ιδρύσει μια σειρά από επιτυχημένες εταιρείες, έχει σημαντική συνεισφορά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και έχει δημιουργήσει μερικά από τα πρώτα πρακτικά συστήματα αναγνώρισης ομιλίας και σκαναρίσματος κειμένου. Το περιοδικό Time τον έχει βάλει στο εξώφυλλό του και το Fortune τον έχει περιγράψει σαν «ένα θρυλικό εφευρέτη με ένα ιστορικό απίστευτών ιδεών».

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου