Όλο και λιγοστεύουν οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών κάθε χρόνο και το 2022 δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Τόσο οι υψηλές τιμές της χρυσής λίρας, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, όσο και η ακρίβεια των ενεργειακών αγαθών, καθώς και όλων των βασικών αγαθών, που ταλανίζει τα νοικοκυριά οδηγεί πολλούς στην πώληση των χρυσών λιρών που είχαν στην κατοχή τους.
Οι χρυσές λίρες
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις πωλήσεις το 2022 παραπέμπτουν σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπου οι Έλληνες «σκότωναν» τις χρυσές τους λίρες για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Αναλυτικά, το 2022 οι Έλληνες ρευστοποίησαν 52.241 χρυσές λίρες. Αριθμός αυξημένος μεν κατά 14,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά περίπου 85% χαμηλότερος σε σχέση με την περίοδο των ετών 2007 και 2008.
Στην αντίπερα όχθη οι λίρες που αγοράστηκαν πέρσι ήταν 11.236. Εκφράζοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 72%, καθώς η συγκριτική βάση του 2021 ήταν εξαιρετικά μικρή. Ενώ από την άλλη πλευρά οι περσινές αγορές χρυσών λιρών ήταν κατά 94% λιγότερες σε σύγκριση με την έκρηξη της ζήτησης που υπήρξε το 2010.
Οι Έλληνες που ρευστοποίησαν λίρες υπολογίζεται ότι καρπώθηκαν πέρσι περί τα 20,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι αγοραστές εκτιμάται ότι τοποθέτησαν κεφάλαια συνολικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2021, οι Έλληνες ρευστοποίησαν 45.588, ενώ αγόρασαν 6.531 χρυσές λίρες.
«Καταφύγιο» ο χρυσός
Ο χρυσός ανέκαθεν αποτελούσε «καταφύγιο» σε περιόδους μεγάλων αναταράξεων.
Υπενθυμίζεται πως οι περισσότερες χρυσές λίρες που πούλησε η ΤτΕ ήταν το 2011 (78.462 τεμάχια στο 9μηνο), μόλις, δηλαδή, είχε ξεσπάσει στη χώρα η οικονομική κρίση, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις (94.256 τεμάχια στο ίδιο διάστημα).
«Βλέπουν» εκτόξευση του χρυσού
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού οι άνθρωποι στρέφονται σε σταθερές επενδύσεις για να διασώσουν μέρος της περιουσίας τους. Και ο χρυσός έχει αποδειχθεί μέσα στα χρόνια η πιο σίγουρη επένδυση σε καιρούς οικονομικής κατάρρευσης και πολέμου,
Αυτό οδηγεί τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι μέσα στο 2023 και εν μέσω μιας παγκόσμιας ύφεσης που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού θα εκτιναχθούν στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital υποστηρίζει στο CNBC, ότι «η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων μέσα στον επόμενο χρόνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου