Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ο Γρεβενιώτης Νομικός, Αθανάσιος Τσιούρας γράφει για το "Πανεπιστήμιο στα Γρεβενά"..

 Η συζήτηση γύρω από το Στρατόπεδο και τη λειτουργία του ως Σημείου Υποδοχής Οπλιτών ήταν ενδεικτική των

αδυναμιών της οικονομίας των Γρεβενών: η στέρηση της τοπικής οικονομίας από τους πόρους που σχετίζονται με την παραμονή του στρατοπέδου είναι τόσο σημαντική, που δικαιολογεί την κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων για την αποτροπή της κατάργησης του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών. Έτσι όμως παραδεχόμαστε ότι η οικονομία μας δεν έχει μεγαλύτερη προοπτική: εξαρτάται από κάτι εντελώς συγκυριακό και έξω από τις δυνάμεις μας.

 
 

Άριστα κάνουμε, προφανώς, και διεκδικούμε την παραμονή του στρατοπέδου. Αλλά χρειάζεται η στροφή σε διεκδικήσεις με περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα - και ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου δεν περιορίζεται στα σπίτια που θα νοικιάσουν οι φοιτητές ή στους καφέδες που θα πιουν: άλλωστε, έχουμε ήδη την παρουσία των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά. Το Πανεπιστήμιο έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, όταν συνδέεται με τις τοπικές ανάγκες και, κυρίως, με τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές. Δύο χαρακτηριστικές είναι οι εξορυκτικές δραστηριότητες (λ.χ. εξόρυξη χρωμίτη και ατταπουλγίτη) και η προγραμματισμένη (και μηδέποτε υλοποιηθείσα) ανάπτυξη βιομηχανικής ζώνης ή η δημιουργία κέντρων logistics, ιδίως με την ολοκλήρωση της Ε-65, στη ζεύξη της με την Εγνατία. Η παρουσία σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων θα δρούσε ως καταλύτης για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Και τα δύο θα ταίριαζαν θαυμάσια στα Γρεβενά. Η πιιθανότητα της σύμπραξής τους με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις ή στις δραστηριότητες της βιομηχανικής περιοχής θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις αυτές να προτιμήσουν τα Γρεβενά για την εγκατάστασή τους. Επίσης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης (και αμοιβών) που σχετίζονται και θα τροφοδοτούνται από τα πανεπιστημιακά τμήματα - έτσι, τα ίδια τα τμήματα θα καταστούν πολύ ελκυστικά για τους φοιτητές. Θα είναι τα πρώτα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο και θα εισάγονται οι καλύτεροι υποψήφιοι, επειδή θα προσβλέπουν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση με υψηλό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι τα καλύτερα μυαλά της περιοχής μας θα έχουν ένα σοβαρό λόγο να μη φύγουν και να επιστρέψουν στην περιοχή.


Η «διεκδίκηση» των Τμημάτων αυτών δεν θα γίνει με όρους «αγωνιστικούς» ή πολιτικάντικους. Στο πλαίσιο σχεδιασμού, με κύριο στοιχείο τη σύμπραξη με την αγορά, θα είναι σαφές στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ότι η αναβάθμισή του περνά μόνο μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων των Γρεβενών. Εάν βρεθούν οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο, εν όψει πιθανής λειτουργίας Τμημάτων του στα Γρεβενά, το επιχείρημα προς τις πρυτανικές αρχές αλλά και προς το Υπουργείο Παιδείας θα είναι ακλόνητο. Εάν αυτό συνδυασθεί και με επιτάχυνση της διαδικασίας για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου, όλη η διαδικασία συνδυαστικά μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα, ενώ ακόμη ταχύτερη θα είναι η συνεννόηση με μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις. Ειδικά ως προς τον σχεδιασμό προϊόντων και συστημάτων, η τυποποίηση των καταπληκτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες για την προώθησή τους εντός και εκτός συνόρων, δηλαδή θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής και για την πρωτογενή παραγωγή.

 
 

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής που θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει και άλλα επαγγέλματα: από δικηγόρους και λογιστές μέχρι μαγαζάτορες. Μάλιστα, η αναβάθμιση θα είναι και ποιοτική: οι δικηγόροι και οι λογιστές θα ασχολούνται πια με μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν πολύ πιο περίπλοκα ζητήματα να αντιμετωπίσουν και θα πληρώνουν καλύτερα γι' αυτό. Οι άλλοι επαγγελματίες θα αντιμετωπίζουν ανθρώπους με μεγαλύτερο εισόδημα. Οι ευμενείς συνέπειες στην πολιτιστική δραστηριότητα είναι, νομίζω, αυτονόητες.

Καλό, λοιπόν, το Στρατόπεδο. Αλλά αν θέλουμε ένα καταλύτη για να σπρώξουμε ουσιαστικά την τοπική οικονομία, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, με υψηλές αμοιβές, και να φέρουμε τα καλύτερα μυαλά μας πίσω, πρέπει να στραφούμε προς το Πανεπιστήμιο, τα Τμήματά του που έχουν συνέργειες με την τοπική οικονομία, και να βρούμε το σχέδιο, βάσει του οποίου θα καταφέρουμε να το φέρουμε στην περιοχή μας.


Διαβάστε περισσότερα άρθρα, στο ιστολόγιο  Γρεβενά για πάντα! 

3 σχόλια:

  1. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ παράθεση απόψεων και προτάσεων.

      Διαγραφή
  2. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιους καταρτισμενους επιστήμονες με διάθεση για δουλειά.Θελουμε νεα μυαλά με καινοτόμες ιδέες και αγνά κίνητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή