ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Πώς θα διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό χωρίς κόστος


Διανύουμε το 2023 τη χρονιά που οι χοντρές, ψηλές κάλτσες, τα πουλόβερ, τα κασκόλ και τα πολλά layers στα ρούχα μάς βοηθούν να παραμείνουμε ζεστές. Με τους λογαριασμούς ενέργειας, όμως, σε πολύ υψηλά κόστη πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να ανησυχούν.


Είναι πραγματικά δυνατό να κάνουμε το σπίτι μας πιο ζεστό χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιον συμβατικό τρόπο θέρμανσης; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Πώς μπορούμε, όμως, να μην έχουμε μεγάλες απώλειες θερμότητας μέσα στο σπίτι;

Πέρα από τα σωστά κουφώματα και τους ορθά ρυθμισμένους θερμοστάτες, παρακάτω παρουσιάζονται 10 απλοί και χωρίς κόστος τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό τις κρύες ημέρες.


Τα έπιπλα

Θεωρείτε πως δεν παίζει καθόλου ρόλο η διαρρύθμιση στο πόσο ζεστό είναι ένα σπίτι; Κι όμως, οποιοδήποτε έπιπλο βρίσκεται, ακόμα και μερικώς, μπροστά σε κάποιο θερμαντικό σώμα, εμποδίζει άμεσα τη θερμότητα να ταξιδέψει σε όλο τον χώρο. Παράλληλα, είναι πιο σώφρων τον χειμώνα να μετακινείτε τα έπιπλά σας μακριά από εξωτερικούς τοίχους, ώστε να νιώθετε λιγότερο έντονα τον κρύο αέρα.

Η μόνωση


Ναι, μπορεί η τοποθέτησή της να κοστίζει, αλλά αποτελεί επένδυση που αποδίδει με τα χρόνια. Η μόνωση των τοίχων είναι βασικό στοιχείο για να έχετε ένα θερμικά αποδοτικό, και πιο φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι, καθώς η θερμότητα διατηρείται στο εσωτερικό.


Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο


Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα αποδώσει στο δικό σας σπίτι, αλλά δοκιμάστε να καλύψετε με ένα λεπτό φύλλο χαρτονιού με αλουμινόχαρτο τους τοίχους πίσω καλοριφέρ σας. Μ ‘αυτόν τον τρόπο η θερμότητα θα αντανακλάται πίσω στα δωμάτιά σας αντί να απορροφάται από τον τοίχο, με αποτέλεσμα ο χώρος να ζεσταίνεται πιο γρήγορα και να διατηρεί περισσότερη θερμότητα. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε και έτοιμη μόνωση με αλουμινόχαρτο.


Τα ράφια πάνω από τα καλοριφέρ


Τοποθετώντας ένα ράφι ακριβώς πάνω από ένα καλοριφέρ, αυτό λειτουργεί σχεδόν σαν ασπίδα, βοηθώντας στη μεταφορά της θερμότητας προς τα έξω και όχι προς τα πάνω.

Εξαερώστε τα καλοριφέρ


Αν έχετε καλοριφέρ στο σπίτι ελέγξτε πως λειτουργούν σωστά και θερμαίνονται σε όλη τους τη διάσταση. Αν όχι, τότε ίσως θα πρέπει να κάνετε εξαέρωση, δηλαδή να απελευθερώσετε τον παγιδευμένο αέρα στην κορυφή, ο οποίος εμποδίζει την άνοδο του ζεστού νερού. Με το ειδικό κλειδί θα ανοίξετε τη μικρή βαλβίδα στην κορυφή του καλοριφέρ, θα ακούσετε τον αέρα να βγαίνει και όταν δείτε νερό θα σταματήσετε.

Η ρύθμιση του θερμοστάτη

Συνήθως, όταν πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία, ανεβάζουμε εκείνη του θερμοστάτη, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε πολύ καύσιμο. Σκεφτείτε την επόμενη φορά τον βαθμό που θα αφήσετε τον θερμοστάτη και να θυμάστε πως ακόμη και ένας βαθμός κάτω μπορεί να εξοικονομήσει έως και 10% σε έναν λογαριασμό καυσίμου και ενέργειας.


Κρεμάστε βαριές κουρτίνες


Κι όμως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μια κουρτίνα με χοντρό ύφασμα μπορεί να κρατήσει τον κρύο αέρα έξω και τον ζεστό μέσα. Οι κουρτίνες βοηθούν στη συγκράτηση της θερμότητας, περιορίζοντας τη ροή του αέρα μεταξύ της ζεστασιάς του σπιτιού σας και του κρύου εξωτερικού. Κι αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη, εκμεταλλευτείτε τη ζέστη του ήλιου ανοίγοντάς τες


Στρώστε χαλιά


Όχι μόνο θα αναβαθμίσουν την εικόνα του σπιτιού σας, αλλά θα ζεστάνουν και το παγωμένο δάπεδο. Τα χαλιά προσθέτουν ένα στρώμα μόνωσης στο πάτωμα, παγιδεύοντας τον δροσερό αέρα και εμποδίζοντάς τον να διαρρεύσει προς το δωμάτιο.

Καλύψτε κενά


Ειδικά σε παλαιότερα σπίτια με παλιά κουφώματα και πόρτες τα ρεύματα αέρα εύκολα «ταξιδεύουν» από μέσα έξω και από έξω μέσα. Ελέγξτε πόρτες και παράθυρα στο σπίτι σας κι αν ανακαλύψετε κενά, προσπαθήστε να τα καλύψετε με αεροστόπ ή ταινίες. Φυσικά, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η αλλαγή κουφωμάτων, αλλά αυτό μόνο αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά.


Ντουζ και φούρνος


Μπορεί να σας ακουστεί λιγάκι «ανούσιο», αλλά αν μπορείτε την ώρα που κάνετε ντουζ αφήστε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, ώστε οι ζεστοί ατμοί να διαχέονται στον χώρο και την πόρτα του φούρνου μετά το ψήσιμο, ώστε η κουζίνα να παραμείνει ζεστή για περισσότερη ώρα.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου