Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με αυτήν τις προσεχείς ημέρες θα εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με πρώτο βήμα την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και τη νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, για το νέο χρονοδιάγραμμα.
Όπως προβλέπεται, επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ. Αμέσως μετά και σίγουρα το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θα παραδοθεί στον υπουργός Εργασίας το σχετικό πόρισμα, με βάση το οποίο θα γίνει η τελική εισήγηση και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί πριν το τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε τα λογιστήρια να έχουν έναν ικανό χρόνο για να προχωρήσουν στις αναπροσαρμογές μισθών εκεί που απαιτούνται.
Τα τρία σενάρια για τα ποσά
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.
Ας δούμε τα σενάρια που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι.
Το πρώτο θέλει το τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 751 ευρώ, κάτι που ίσχυε και πριν από τα μνημόνια. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 5,3%. Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι στα 713 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 38 ευρώ το μήνα.
Το δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση να είναι στο 8% και τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ αυξημένο κατά 57 ευρώ.
Και το τελευταίο σενάριο θέλει την αύξηση να είναι στα 67 ευρώ τον μήνα και τον τελικό κατώτατο μισθό να φτάνει τα 780 ευρώ, ποσοστιαία άνοδο 9,4%, όσο περίπου αναμένεται να κλείσει και ο μέσος πληθωρισμός το 2022.
Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων βέβαια και το επίδομα ανεργίας.
Μέτρα στήριξης ζητούν οι εργοδότες
Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει αντίβαρα απέναντι σε μία νέα πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα από αυτά είναι η επιπλέον ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα τις βοηθούσε προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργοδοτών.
Παράλληλα ζητούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης κατά περίπου 9% στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Αντίθετα οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, καθώς θεωρούν ότι η αύξησή του θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εντέλει θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Ωστόσο ζητούν από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και την ενεργειακή κρίση.
Τέλος η ΓΣΕΕ από την πλευρά της διεκδικεί την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου