Ο Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά την επιρροή που θα έχει ο σεισμός στην Τουρκία,
στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι σεισμοί που γίνονται στην Τουρκία να περάσουν στην Ελλάδα. Αν ήταν στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας θα έλεγα να προσέξουμε», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ρήγματα. Τα πιο πολλά ρήγματα που δίνουν 7 και 7,5 Ρίχτερ είναι στη θάλασσα κα υπάρχει ένας όγκος θαλασσίου νερού που απορροφά την ενέργεια. Οι κατασκευές στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τις άθλιες κατασκευές της Τουρκίας. Ευτυχώς, σωζόμαστε από τους καλούς και μορφωμένους μηχανικούς μας», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
«Η τραγωδία που βιώνουμε είναι πολύ πιο μεγάλη στη Συρία»
Ακόμη, επισήμανε ότι «η τραγωδία που βιώνουμε είναι πολύ πιο μεγάλη στη Συρία γιατί ο κόσμος δεν ξέρει ότι βομβαρδιζόταν 10 χρόνια. Υπήρχαν ερείπια. Ο κόσμος εκεί έκανε στα ερείπια σπίτια αμφιβόλου κατοικίας. Εκεί θα δείτε ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι. Η εκατόμβη θυμάτων θα φτάσει τις 120 -130 χιλιάδες διότι τα σπίτια έγιναν σκόνη».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε στην καταλληλότητα των δημοσίων κτιρίων, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σχολεία στην Ελλάδα που είναι εντελώς ακατάλληλα. Δυστυχώς, από το 1999 που ξεκίνησα τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, έχει προχωρήσει ο έλεγχος μόνο στο 20%»
Τι ανέφερε στέλεχος του ΟΗΕ για τον απολογισμό των θυμάτων
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε. Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία. Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.
«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου