Μια επένδυση που αναμένεται να συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Ο αγωγός φυσικού αερίου και οι κλάδοι που θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγουν στην Καρδιά Κοζάνης. Ο αγωγός, με το κυρίως τμήμα του και με τους τέσσερις υποκλάδους του θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε αστικά κέντρα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Έδεσσα, τη Σκύδρα, τη Νάουσα, τη Βέροια, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη. Έχει προβλεφθεί και η κατασκευή Σταθμού Μέτρησης στον ΑΗΣ Καρδιάς για την κάλυψη των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, καθώς και η μεταφορά υδρογόνου και βιομεθανίου στο μέλλον. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ενώ το κόστος του θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ.
Στην Κοζάνη ενημερωτική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ, ενημερώνοντας φορείς και πολίτες για τα οφέλη μιας επένδυσης που ξεκινά τον επόμενο μήνα. “Ιστορική” χαρακτήρισε την μέρα για τη Δυτική Μακεδονία ο Ιωάννης Χωματάς, διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών της εταιρείας, τονίζοντας την σημαντικότητα του έργου και για το μέλλον, ενώ όπως σημείωσε άμεσες θα είναι οι αποζημιώσεις όσων οι περιουσίες τους πλήττονται.
Από την πλευρά της η διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο ως μια βασική μορφή ενέργειας, έκανε αναφορά στην δυνατότητα μεταφοράς και υδρογόνου στο μέλλον τόνισε ότι θα υπάρξει ισορροπία στις τιμές φυσικού αερίου, και σε ότι αφορά στην κατασκευή του αγωγού ανέφερε πως θα δώσει εκτός των άλλων ωφελειών στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα επενδύσεων στην περιοχή.
Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Καδαπόδης ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, δηλώνοντας την ικανοποίησή τους για την συγκεκριμένη εξέλιξη που όπως τονίστηκε σηματοδοτεί το μέλλον και με την χρήση υδρογόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου