Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί από τις πιο πετυχημένες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο απλούστερες τεχνικές όπως η σπερματέγχυση έχουν μικρότερα ποσοστά επιτυχίας γεγονός που το βλέπουμε έντονα σε ηλικίες γυναικών άνω των 35 ετών.
Ποτέ ένα ζευγάρι πρέπει να πάρει σοβαρά την επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Άπόλυτη ένδειξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ο σαλπιγγικός παράγοντας. Όταν οι σάλπιγγες δε λειτουργούν είτε γιατί δεν είναι βατές είτε γιατί δεν είναι λειτουργικές η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση. Αυτό γιατί γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στο εργαστήριο και όχι στη σάλπιγγα.
Όταν υπάρχει πολύ σοβαρός ανδρικός παράγοντας όπως σοβαρή ολιγοσπερμία ή και ασθενοσπερμία
Άλλες ενδείξεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελούν
Παρουσία ενδομητρίωσης
Διαταραχές στην ομαλή ωορρηξία
Αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία
Μειωμένες ωοθηκικές εφεδρίες
Ολιγοσπερμία ή/και ασθενοσπερμία
Είναι ασφαλή τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο νούμερο μελετών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα γονιμότητας δεν προκαλούν καρκινογένεση. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών θα πρέπει να γίνεται με ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο καθώς και με παράλληλη ορμονική και υπερηχογραφική παρακολούθηση.
Υπάρχει επιλογή να γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς τη χρήση φαρμάκων;
Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να γίνει και χωρίς τη χρήση φαρμάκων ακολουθώντας το φυσικό κύκλο μιας γυναίκας, συλλέγοντας το ωάριο του φυσικού κύκλου.
Επίσης μπορεί να γίνει με αγωγή ελάχιστων φαρμάκων ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο ήπιας διέγερσης.
Πόσο καιρό θα πρέπει να προσπαθεί ελεύθερα ένα ζευγάρι πριν ανατρέξει σε διερεύνηση για παράγοντες υπογονιμότητας;
Η διερεύνηση της υπογονιμότητας θα πρέπει να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη των προσπαθειών με ελεύθερες επαφές αν η να αναπαραγωγική ηλικια του ζευγαριού είναι αυξημένη. Στις ηλικίες άνω των 37 συστήνεται διερεύνηση μετά το πέρας εξαμήνου και σε ηλικίες μικρότερες μετά το πέρας του έτους ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με θεραπεία.
Προσπαθείτε για παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επιτυχία; Τι πρέπει να κάνετε;
Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο δρ. Μαρινάκη. Ξεκινήστε με μια στοχευμένη διερεύνηση για τα αίτια της υπογονιμότητας. Αν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χωρίς να γνωρίζετε την αιτία, τότε είστε στο λάθος μέρος. Στόχος είναι να διορθωθούν τα αίτια της υπογονιμότητας ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα αν είναι δυνατό με φυσική σύλληψη και μόνο σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου