ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Σχέσεις: Tι πρέπει να κάνεις για να βάλεις τα όρια που θέλεις

 

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «όρια», αλλά δεν έχουν ιδέα τι είναι. Μπορεί

να σκεφτείς τα όρια σαν μια γραμμή ιδιοκτησίας ή κάτι που χρησιμοποιείται για να κρατήσει τους ανθρώπους έξω από το προσωπικό πλαίσιο.


Τι είναι τα όρια;


Τα όρια μπορούν να πάρουν πολλές μορφές. Μπορεί να κυμαίνονται από άκαμπτα και αυστηρά έως να φαίνονται σχεδόν ανύπαρκτα.


Μπορεί ακόμη και να υπάρχουν διαφορετικά όρια με βάση την κουλτούρα ενός ατόμου. Για παράδειγμα, ορισμένοι πολιτισμοί θεωρούν ότι η κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών δεν είναι κατάλληλη ανά πάσα στιγμή, ενώ σε άλλους πολιτισμούς, αυτό μπορεί να ενθαρρύνεται ανά πάσα στιγμή.


Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι ορίων:


Φυσικά. Αυτό αναφέρεται στον προσωπικό σου χώρο, την ιδιωτικότητά και το σώμα σου. Μπορεί να είσαι κάποιος που νιώθει άνετα με τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής (αγκαλιές, φιλιά και κράτημα στο χέρι) ή μπορεί να είσαι κάποιος που προτιμά να μην τον αγγίζουν δημόσια.

Σεξουαλικά. Αυτές είναι οι προσδοκίες σου σχετικά με την οικειότητα. Τα σεξουaλικά σχόλια και τα αγγίγματα μπορεί να είναι άβολα για εσένα.

Πνευματικά. Αυτά τα όρια αφορούν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σου. Τα πνευματικά όρια δεν γίνονται σεβαστά όταν κάποιος απορρίπτει τις ιδέες και τις απόψεις ενός άλλου ατόμου.

Συναισθηματικά. Αυτό αναφέρεται στα συναισθήματα ενός ατόμου. Μπορεί να μην αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς τα συναισθήματά σου για τα πάντα με έναν φίλο ή σύντροφο. Αντίθετα, προτιμάς να μοιράζεσαι σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Χρηματοοικονομικά. Αυτό έχει να κάνει με τα χρήματα. Αν σου αρέσει να εξοικονομείς χρήματα – όχι να τα ξοδεύεις σε ρούχα – ίσως να μην θέλεις να δανείσεις χρήματα σε έναν φίλο που το κάνει.

Όταν ετοιμάζεσαι να καθορίσεις τα όριά σου, φρόντισε να λάβεις υπόψη το καθένα από αυτά.

Πώς να θέσεις τα όρια και να τα διατηρήσεις


Κάνε λίγο αυτοστοχασμό και σκέψου τους λόγους που θέλεις να βάλεις όρια σε μία σχέση και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ψυχική σου υγεία.


Κάνε το σταδιακά. Εάν δεν έχεις βάλει ποτέ όρια μέχρι τώρα, τότε θα μοιάζει βουνό κάτι τέτοιο, οπότε ξεκίνα από κάτι μικρό που σταδιακά θα το φτάσεις εκεί που θέλεις.


Κάν’το νωρίς. Όσο πιο έγκαιρα μπαίνουν τα όρια σε μία σχέση, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνουν αντιληπτά και να μην καταπατηθούν.


Να είσαι συνεπής με αυτά που έχεις πει και έχεις δείξει. Όταν αλλάζεις γνώμη γι’ αυτά που θέλεις ή δεν τα τηρείς, μπερδεύεις και τους άλλους.


Βρες το χρόνο σου. Κράτα κάποιες ώρες το ΣΚ για τον εαυτό σου και μόνο.



Μίλα. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν θέλεις να εκφράσεις κάτι που σε ενόχλησε.


pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου