25η Μαρτίου 2023, ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821. Μια μέρα μνήμης, μια
μέρα όμως που την υποσκιάζει η Εθνική τραγωδία του δυστυχήματος των Τεμπών. Κι αν δεν πονέσαμε με το τελευταίο δυστύχημα των δυο τρένων των Τεμπών. Κι αν δεν βουρκώσαμε για τον άδικο χαμό τόσων, κυρίως νέων, ανθρώπων. Κάθε Έλληνας πολίτης αντιλήφθηκε το εύρος των ευθυνών αυτού του δυστυχήματος. Αλλά και το ιστορικό τους βάθος. Στην Ελλάδα μας έχουμε μάθει να στήνουμε μνημεία για νεκρούς, οι οποίοι ονομάζονται από όλους μας, ήρωες, επειδή έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δυστυχώς όμως μαθαίνουμε να στήνουμε και τύμβους άμαχων ανθρώπων οι οποίοι χάνονται εξαιτίας λαθών.Σήμερα είμαστε μπροστά στο συγκλονιστικό γεγονός της συμπλήρωσης διακοσίων δύο ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης, από το ξέσπασμα δηλαδή του ενδοξότερου και σπουδαιότερου γεγονότος της Ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους ύστερα από έναν εννιάχρονο επικό αγώνα εναντίον αντίπαλου ασύγκριτα ισχυρότερου.
Οι παράγοντες του ’21, αυτό που προετοίμασε την Επανάσταση του ’21, είναι γνωστοί. Επιγραμματικά τους αναφέρω.
Η παράδοση του ελληνικού γένους, όχι μόνο ως συνείδηση Ιστορίας αλλά και ως κληρονομημένες και διδαγμένες υποσυνείδητες τάσεις που ξυπνούν και μας οδηγούν προς το πεπρωμένο μας, όταν χρειαστεί.
Το αδάμαστο φρόνημα ενός εμπνευσμένου λαού, ο οποίος είχε μέσα του την αίσθηση της επιστροφής στο προσκήνιο της Ιστορίας.
Οι απλοί άνθρωποι που μέσα στη συνείδησή τους δούλευε εναργώς η ανάγκη για την απελευθέρωση και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ελληνικού κράτους.
Η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία που υπήρξε συνεκτικός ιστός, με διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης.
Ένα υποκατάστατο κράτους, η πνευματική ηγεσία του έθνους, όλοι αυτοί οι διδάσκαλοι του Γένους, οι οποίοι καλλιέργησαν και στην Ελλάδα και διεθνώς την ανάγκη να υπάρχει η ελληνική υπόσταση, να υπάρχει ελληνικό κράτος.
Η Φιλική Εταιρεία.
Η ακμή του ελληνικού Ναυτικού και η στρατιωτική δύναμη του Ελληνισμού μέσα από τους κλέφτες και αρματολούς.
Όλοι αυτοί λοιπόν ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο ξέσπασμα της Επανάστασης. Μιας Επανάστασης που απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, µπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Που απέδειξε στην πραγματικότητα ότι, το φιλελεύθερο ήθος και η ελληνική πατριωτική έξαρση, ήταν και παραμένουν ανίκητα. Που απέδειξε τη θαυματοποιό δύναμη του γένους μας, τις αρετές και δυνατότητες μας, όταν αγωνιζόμαστε κάτω από συνθήκες ομοψυχίας. Κι αν όλα αυτά μαρτυρούν κι αποδεικνύουν ότι, η ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε ποτέ και το πνεύμα δεν λύγισε, αντίθετα σήμερα ισχύουν πράγματα διαφορετικά.
Σήμερα πληρώνουμε ως χώρα και λαός όχι τα μνημόνια και τα δανεικά, αλλά τα ιδανικά, τις αρχές, τις αξίες μας, την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, την ανευθυνότητα, την ιδιοτέλεια, την έλλειψη πατριωτισμού, τη διχόνοια και τη μη συνεργασία των πολιτικών μας ηγετών! Για αυτό ως λαός που έχει Εθνική συνείδηση της ιστορικής του αποστολής, θα πρέπει να συντονιστούμε και να ξανά ερευνήσουμε το παρελθόν μας, με απόλυτη αντικειμενικότητα. Να ελέγξουμε τη μορφή του, να εντοπίσουμε τα σφάλματα και τις αδυναμίες και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την επανόρθωσή τους, επιλέγοντας μπροστάρηδες πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες που να αντέχουν όλη αυτή την πίεση των νέων πραγμάτων που εδραιώνονται παγκοσμίως. Ανθρώπους που να μπορούν να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, να δίνουν, σ’ αυτό το Λαό, τη δυνατότητα να αντιληφθεί, σε τί οφείλονται τα δεινά κι οι εθνικές καταστροφές, που βιώνει αυτός ο ευλογημένος τόπος που λέγεται Ελλάδα. Ας γίνει λοιπόν, η μέρα αυτή, η εκκίνηση διόρθωσης πολλών λαθών που μας πηγαίνουν συνεχώς πίσω.
Ξεκινάμε αύριο τον τρίτο χρόνο της τρίτης εκατονταετίας της σύγχρονης Ελλάδος και την ξεκινάμε σε δύσκολη περίσταση. Πρέπει όμως να είμαστε αισιόδοξοι. Χωρίς την γνώση του παρελθόντος, είναι αδύνατον να μετρήσουμε τις δυνάμεις του παρόντος, ούτε να ατενίσουμε προς το μέλλον. Αν σε κάτι τελικά μας βοηθάει το παρελθόν, είναι από αυτή την αναμέτρηση να χαράξουμε και το μέλλον που μας αξίζει βάσει της μέχρι σήμερα διαδρομής μας.
Έπειτα από αυτή την Εθνική τραγωδία των Τεμπών, μας προσφέρεται σήμερα ένα μάθημα για όλους μας, το μάθημα της εθνικής αναγέννησης το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο αντίστασης στα εθνικά και ατομικά μας ελαττώματα. Ας αποδείξουμε για ακόμη μια φορά, την εφαρμογή μιας διαχρονικής αλήθειας. Ότι εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε μόνο υπό συνθήκες ομοψυχίας. Εύχομαι στις Γρεβενιώτισσες και τους Γρεβενιώτες και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία οδηγώντας την Ελλάδα μας στην πρόοδο και την ευημερία, διατηρώντας τις παραδόσεις μας και καταπολεμώντας τη διχόνοια κάνοντας πράξη την ομόνοια, την ενότητα και την αδελφοσύνη.
Δημήτρης Γ. Μπέης
Εκπαιδευτικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου