Υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως 10 βαρέλια που περιείχαν μετάλλευμα ουρανίου έλειπαν, παραμένοντας άγνωστο ποιος τα πήρε, πότε και πού τα πήγε.
Υπάρχουν φόβοι ότι το ουράνιο θα μπορούσε να αποτελέσει ραδιολογικό κίνδυνο, καθώς και ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια.
Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες κινήσεις «για να αποσαφηνίσει τις συνθήκες απομάκρυνσης του πυρηνικού υλικού και την τρέχουσα θέση του» και σημείωσε πως η τοποθεσία που βρισκόταν το υλικό δεν ήταν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές ήθελαν να επισκεφθούν την τοποθεσία πέρυσι, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω των συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων λιβυκών ομάδων πολιτοφυλακής.
Τον Δεκέμβριο του 2003, η Λιβύη αποκήρυξε δημοσίως τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα και συμφώνησε να περιοριστεί στην κατοχή βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές που δεν υπερβαίνει τα 300 χλμ.
Μετά την απομάκρυνση του πρώην δικτάτορα της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η χώρα έχει διαιρεθεί σε αντιμαχόμενες πολιτικές και στρατιωτικές παρατάξεις.
Τώρα είναι διαιρεμένη μεταξύ μιας προσωρινής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη και μιας άλλης στα ανατολικά με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου