ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Έπαθε σκλήρυνση κατά πλάκας στα 24 της: Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπτώματα αυτής της νευρολογικής διαταραχής

 Επί Αντζελίνα Κούμπερο, που είναι σήμερα 27 ετών, διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας όταν ήταν μόλις 24 ετών. Όπως

συμβαίνει με πολλούς πάσχοντες από αυτή τη νευρολογική διαταραχή, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες, γεμάτοι αβεβαιότητα και συχνές ιατρικές εξετάσεις, για να λάβουμε τη σωστή διάγνωση, γράφει η «Daily Mail».


 

 
Για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε το λεγόμενο «ομίχλη του εγκεφάλου», συχνές ημικρανίες, συνεχής πόνος και δυσκαμψία στα πόδια της, αλλά απέδωσε αυτά τα συμπτώματα στην υπόθεση της ότι ήταν απλώς άγχος.

«Πήγα στον γιατρό, στα επείγοντα, σε έναν ειδικό και μετά σε έναν άλλο ειδικό. Δεν πήρα πουθενά απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Μου είπαν: «Φαίνεσαι ωραία. Δεν φαίνεσαι άρρωστος. Όλες οι εξετάσεις σου είναι φυσιολογικές». Το μόνο που μου είπαν είναι ότι είναι άγχος», λέει η Αντζελίνα.


Μια μαγνητική τομογραφία το 2020 αποκάλυψε πολλαπλές βλάβες στον εγκέφαλό της, σηματοδοτώντας ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην κάλυψη των νευρικών κυττάρων (μυελίνη) στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα, προκαλώντας φλεγμονή και επακόλουθο εκφυλισμό, οδηγώντας σε διακοπή της νευροδιαβίβασης. Με την πάροδο του χρόνου, το νευρικό σύστημα αρχίζει να καταρρέει, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει σιγά σιγά την κινητική λειτουργία σε όλο το σώμα.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς παραλύουν μερικώς ή πλήρως μετά από μερικά χρόνια. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μεταξύ των είκοσι και σαράντα ετών και αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα.

«Ομίχλη εγκεφάλου»

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», που συνοδεύεται από ξαφνικές κρίσεις σύγχυσης, λήθη, προβλήματα συγκέντρωσης και έλλειψη πνευματικής οξύτητας, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια λένε ότι μερικές φορές χρειάζονται ώρες για να ολοκληρώσουν ακόμη και τις πιο απλές εργασίες.


 
 

Τους συμβαίνει επίσης να ξεχνούν ακόμη και τις πιο απλές λεπτομέρειες από πράγματα που μόλις έκαναν, π.χ. ποιο ήταν το τελευταίο τους γεύμα.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια

Το μυρμήγκιασμα και άλλες αισθήσεις στα πόδια είναι από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Καθώς το κάλυμμα των νευρικών κυττάρων αρχίζει σιγά-σιγά να καταρρέει, τα νεύρα καταστρέφονται.

Αυτά τα νεύρα είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση πληροφοριών από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Όταν είναι κατεστραμμένα, δεν στέλνουν τις πληροφορίες με τον σωστό τρόπο. Αυτό οδηγεί σε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα – το οποίο συμβαίνει όταν το νεύρο ερεθίζεται ή στέλνει επιπλέον σήματα.

Αν και αυτό συμβαίνει κατά καιρούς σε υγιή άτομα, π.χ. όταν καθόμαστε για πολλή ώρα στην ίδια στάση, οι γιατροί προειδοποιούν ότι όποιος βιώνει συχνά αυτές τις αισθήσεις πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ημικρανία

Οι συχνές ημικρανίες είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι γιατροί εξακολουθούν να μην έχουν μια ακριβή εξήγηση για το γιατί τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζουν πονοκεφάλους.

Προηγούμενες μελέτες απέτυχαν να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, ορισμένοι υποθέτουν ότι η ασθένεια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τις ορμόνες.

Όταν η ασθένεια φουντώνει, όπως λένε οι γιατροί, οι ημικρανίες γίνονται πιο συχνές.

slobodenpecat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου