Από πού προέρχεται το χαρούπι
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν χαρουπιές, οι οποίες πλέον καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, από την Ινδία μέχρι την Αυστραλία.
Κάθε χαρουπιά είναι είτε αρσενική, είτε θηλυκή. Επομένως χρειάζεται ένα αρσενικό και ένα θηλυκό δέντρο για την παραγωγή χαρουπιών. Ένα μόνο αρσενικό δέντρο μπορεί να επικονιάσει έως και 20 θηλυκά δέντρα. Όταν γίνει 6-7 χρόνων η χαρουπιά μπορεί να αρχίσει να παράγει καρπούς.
Μόλις γονιμοποιηθεί μια θηλυκή χαρουπιά, παράγει εκατοντάδες κιλά σκούρων καφέ λοβών που είναι γεμάτοι με καφέ σάρκα και μικροσκοπικούς σπόρους. Οι λοβοί έχουν μήκος περίπου 15-30 εκατοστά. Κατά κανόνα, η ωριμάζουν και είναι έτοιμοι προς συλλογή το φθινόπωρο.
Πώς χρησιμοποιείται το χαρούπι
Η πιο κοινή χρήση του χαρουπιού είναι στα τρόφιμα. Το χαρούπι έχει γεύση παρόμοια με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική γιατί έχει:
πολλές φυτικές ίνες
πολλά αντιοξειδωτικά
χαμηλές ποσότητες λιπαρών και ζάχαρης
μηδενική καφεΐνη
μηδενική γλουτένη
Επειδή το χαρούπι είναι από τη φύση του γλυκό, μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας για ζάχαρη. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας, δοκιμάστε να προσθέσετε στέβια.
Όταν μαγειρεύετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με χαρούπι σε αναλογία 1 προς 1. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα κομματάκια σοκολάτας με τσιπς χαρουπιού.
Εάν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη ή είστε vegan, το χαρούπι είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.
Το χαρούπι βρίσκεται και σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και φάρμακα. Συνήθως αναφέρεται στις ετικέτες ως “C. siliqua”, που είναι η επιστημονική ονομασία για το κόμμι χαρουπιού, το οποίο παράγεται από τους σπόρους των λοβών.
Το χαρούπι χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως:
συγκολλητική ή συνδετική ουσία
σταθεροποιητής για υγρά
άρωμα
ενισχυτικό υφής
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν κόμμι χαρουπιού για να βελτιώσουν την υφή του φαγητού. Μπορείτε να βρείτε κόμμι χαρουπιού σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Είναι υγιεινό το χαρούπι;
Λόγω της παρόμοιας γεύσης τους, πολλοί το συγκρίνουν με την σοκολάτα. Ωστόσο, είναι πιο υγιεινό.
Χαρούπι:
έχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σύγκριση με το κακάο
δεν περιέχει μια ένωση που προκαλεί ημικρανίες
δεν περιέχει καφεΐνη και λιπαρά
Κακάο:
περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου
μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους
έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος
Διατροφική αξία
Περιέχει:
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β2
Βιταμίνη Β3
Βιταμίνη Β6
Έχει επίσης αυτά τα μέταλλα:
χαλκός
ασβέστιο
μαγγάνιο
κάλιο
μαγνήσιο
ψευδάργυρος
σελήνιο
Το χαρούπι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνη.
Τα τσιπς χαρουπιού χωρίς ζάχαρη περιέχουν περίπου 70 θερμίδες ανά μερίδα 2 κουταλιών της σούπας, με:
3,5 γραμμάρια (g) λίπους
7 g ζάχαρη
8 g υδατάνθρακες
2 g φυτικές ίνες
2 g πρωτεΐνη
8 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου
Γιατί να τρώτε χαρούπι
Η προσθήκη χαρουπιού στη διατροφή σας μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Δεδομένου ότι είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και δεν έχει καφεΐνη, είναι ιδανικό για άτομα με υπέρταση.
Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά το καθιστά επίσης μια εξαιρετική διατροφική προσθήκη ή υποκατάσταση της σοκολάτας για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.
Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α και Β-2, είναι καλά για την υγεία του δέρματος και των ματιών σας.
Η προσθήκη ή η αντικατάσταση του χαρουπιού στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει στα εξής:
μείωση της χοληστερόλης
μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου
λιγότερα και πιο ήπια στομαχικά προβλήματα
αντιμετώπιση της διάρροιας
Όπως και το κακάο, το χαρούπι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έρευνες δείχνουν, ότι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της υψηλής χοληστερόλης.
Καταπολεμάει και τα πεπτικά προβλήματα
Οι τανίνες του χαρουπιού, οι οποίες είναι διαιτητικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, διαφέρουν από τις κανονικές φυτικές τανίνες. Οι κανονικές φυτικές τανίνες διαλύονται στο νερό και εμποδίζουν την πέψη, αλλά οι τανίνες του χαρουπιού όχι.
Αντιθέτως, έχουν ξηραντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση των τοξινών και στην πρόληψη της επιβλαβούς βακτηριακής ανάπτυξης στο έντερο.
Τα φυσικά σάκχαρα στο χαρούπι βοηθούν επίσης να πυκνώσουν τα χαλαρά κόπρανα.
Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός χαρουπιού μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της διάρροιας σε μικρά παιδιά και ενήλικες. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε το χαρούπι ως συμπλήρωμα.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου