ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Σπιρουλίνα: Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε


Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βρώσιμου κυανοβακτηρίου, που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα διατροφής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Αναπτύσσεται φυσικά σε αλκαλικές λίμνες, αλλά στις μέρες μας παράγεται και εμπορικά σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Τα πιο κοινά και ευρέως χρησιμοποιούμενα είδη σπιρουλίνας είναι η Spirulina platensis και η Spirulina maxima, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη υγείας που παρουσιάζουν. Στις μέρες μας μάλιστα, τα συμπληρώματα σπιρουλίνας είναι ευρέως διαδεδομένα.


Ερευνητικές μελέτες υποστηρίζουν πως η σπιρουλίνα παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσοτροποποιητικές, αντικαρκινικές, αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ πιθανότατα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, του υποσιτισμού, του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της τοξικότητας που προκαλείται από βαρέα μέταλλα και της αναιμίας.


Οι πρωτεΐνες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της σπιρουλίνας (60–70 %, w/w), αλλά εκτός από αυτές η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Πώς δρα ευεργετικά για την υγεία η σπιρουλίνα;

Παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Η σπιρουλίνα έχει παρουσιάσει αντιοξειδωτική δράση τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo μελέτες. Οι ενώσεις που ευθύνονται για τη δράση αυτή είναι κυρίως οι φυκοκυανίνες, η β-καροτίνη και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, που αυτή περιέχει.

Συγκεκριμένα, οι φυκοκυανίνες, που προσδίδουν στη σπιρούλινα το χαρακτηριστικό γαλαζοπράσινο χρώμα, δρουν καταπολεμώντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και αναστέλλοντας την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων.

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις της σπιρουλίνας έχουν επίσης την ικανότητα να μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων και συγκεκριμένα της LDL («κακιάς») χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης



Η σπιρουλίνα φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτες.



Περιέχει συστατικά με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες


Μελέτες κυρίως σε ζώα έχουν δείξει πως η σπιρουλίνα μπορεί να αναστείλει την καρκινογένεση στο στόμα ή ακόμη και να μειώσει το μέγεθος του καρκινικού όγκου.


Σε μια μελέτη του 1995 ερευνήθηκε η ικανότητα της σπιρούλινας να αναστρέψει τη στοματική λευκοπλακία σε άτομα από την Ινδία.


Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στο 45% αυτών υπήρξε πλήρης υποχώρηση των βλαβών στο στόμα, ύστερα από κατανάλωση 1gr σπιρουλίνας καθημερινά για ένα χρόνο.


Βελτιώνει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας



Η σπιρουλίνα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο εναλλακτικής θεραπείας της αλλεργικής ρινίτιδας.

Μια μελέτη του 2018 αναφέρει πως η κατανάλωση σπιρουλίνας από άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων αυτών, όπως το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση και η φαγούρα.


Ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας, σύμφωνα με 2 μελέτες, φαίνεται να συμβάλουν στη αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής, μέσω αύξησης του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι την κόπωση.

Συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα



Μερικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση σπιρουλίνας μπορεί να συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα είναι μικρές σε μέγεθος και όχι αρκετές ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή ενός σαφούς συμπεράσματος

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου