ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Πανεπιστήμιο στα Γρεβενά (μέρος 3ον - ΣΥΡΙΖΑ) - Γράφει ο Αθανάσιος Τσιούρας*


Με το ζήτημα του Πανεπιστημίου και των τμημάτων που θα μπορούσαν να λειτουργούν στα Γρεβενά έχουμε ήδη ασχοληθεί σε δύο σημειώματα (1 και 2). Έκανα και τη

σχετική κουβέντα με τον Χρήστο Μίμη στον φιλόξενο Star FM 93,3. Βασική θέση που διατύπωσα είναι ότι η παρουσία πανεπιστημιακών τμημάτων στα Γρεβενά θα έχει ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα μόνο αν συνδεθεί με την τοπική οικονομία και δεν συνδεθεί μόνο με την ενοικίαση διαμερισμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης στις καφετέριες. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε κάνει αντίστοιχη αναφορά στην ομιλία του στα Γρεβενά, για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους παραγωγούς σκόρδου.


 
 

Σε πλήρη αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, όμως, ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κος. Τσίπρας, όταν αναφέρθηκε στα ζητήματα ανώτατης εκπαίδευσης κατά την παρουσία του στα Γρεβενά αγνόησε εντελώς τη μορφωτική και οικονομική τους αξία και αναφέρθηκε μόνο στην απώλεια 450 φοιτητών, εξ αιτίας της εισαγωγής της βάσης του 10 ως προϋπόθεσης εισόδου στα Πανεπιστήμια που καθιερώθηκε από την Κυβέρνηση. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε, μάλιστα, ηλεκτρονική αφίσα με το αρκετά προκλητικό σύνθημα: Θες από έτος πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής; 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Κι ενώ η αφίσα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ένα απολύτως λαϊκιστικό αίτημα, του οποίου η υλοποίηση πλήττει περισσότερο από οποιονδήποτε τα λαϊκά στρώματα που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει, η αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού είναι, χωρίς προφανώς να το θέλει ο ίδιος, απαξιωτική και προσβλητική για τον τόπο μας.

Για ποιον λόγο είναι απαξιωτική; Επειδή ουσιαστικά ο πρώην Πρωθυπουργός μάς λέει ότι τα Γρεβενά είναι το μέρος που αξίζει να στεγάζει Πανεπιστήμια με φοιτητές μόνον όσους έχουν γράψει 3 και 4. Ότι πρέπει να αρκούμαστε στους 450 (δεν ξέρω βάσει ποιων υπολογισμών προέκυψε αυτός ο αριθμός) φοιτητές που απλώς κοιμούνται και περνούν τον χρόνο τους εδώ και όχι να επιδιώξουμε την ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου. Ότι δεν υπάρχει οικονομική ή πολιτιστική δραστηριότητα στα Γρεβενά που θα αναβάθμιζε η παρουσία ενός κατάλληλου πανεπιστημιακού τμήματος. Με λίγα λόγια: το μόνο που σας αξίζει, Γρεβενιώτισσες και Γρεβενιώτες, είναι να σας δώσουμε μερικούς πελάτες για καταλύματα και εστιατόρια. Δεν αξίζει να εξετάσουμε πώς το Πανεπιστήμιο θα βελτιώσει τη ζωή σας και πώς θα γίνει μοχλός για να κρατήσετε τα παιδιά σας, τα καλύτερα μυαλά σας, στον τόπο σας.

Και γιατί η κατάργηση της βάσης εισαγωγής, που ζητεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, πλήττει τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας; Επειδή η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα μας. Παιδιά φτωχών οικογενειών, με μοναδικό εφόδιο το μυαλό τους και τη θέλησή τους για μόρφωση, κατάφεραν να ξεφύγουν από τη δεινή οικονομική κατάσταση των γονέων τους και να σηκώσουν κεφάλι. Το πτυχίο που λάμβαναν ήταν το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Αν το πτυχίο γίνει κουρελόχαρτο, τότε οι άνθρωποι που προέρχονται από τα φτωχότερα στρώματα θα στερηθούν αυτό τη μοναδική ευκαιρία για να βελτιώσουν τη ζωή τους.


 
 

Εάν κάποιος εισάγεται στο Πανεπιστήμιο χωρίς να μπορεί να γράψει τη βάση των μαθημάτων που απαιτούνται για την εισαγωγή, σημαίνει ότι έχει πολύ σημαντικά γνωσιακά κενά. Αυτά είτε δεν θα μπορέσει να τα αναπληρώσει στο Πανεπιστήμιο, είτε θα τα αναπληρώσει εις βάρος των συμφοιτητών του, αυτών που έχουν διαβάσει, οι οποίοι και θα δουν το επίπεδο των σπουδών τους και την αξία των πτυχίων τους να πέφτει, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Όσοι, λόγω καλής οικονομικής θέσης και διασυνδέσεων, έχουν τις γνωριμίες και τις άκρες για επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα θιγούν και πάρα πολύ. Όσοι όμως θα στηρίζονται μόνο σε ένα βιογραφικό, στο οποίο κυριαρχεί το πτυχίο από ένα απαξιωμένο πανεπιστημιακό Τμήμα, θα δυσκολευθούν πολύ περισσότερο να βρουν τη δουλειά των ονείρων τους. Θα τους βλέπουν οι πιθανοί εργοδότες και θα λένε: «Αυτός τελείωσε ένα πανεπιστήμιο, όπου μπορούσες να μπεις και με λευκή κόλλα ή γράφοντας μόνο το όνομά σου στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Αν αγαπάμε τη δημόσια παιδεία, αν θέλουμε να γίνει ο μοχλός για να μπορούν όσοι έχουν ταλέντο και θέληση να βελτιώσουν τη ζωή τους, πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού την αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων - όσοι δεν ενοχλούνται από την απαξίωσή τους, η οποία ξεκινά από την κατάργηση των προϋποθέσεων εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, δεν πολυ-ενδιαφέρονται για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και, αν αγαπάμε τον τόπο μας, θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που να μπορεί να συνδεθεί ουσιαστικά με την τοπική οικονομία και την παραγωγή.

Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Πρωθυπουργός έδειξαν, ο καθένας, πώς βλέπουν τον ρόλο του Πανεπιστημίου στα Γρεβενά. Η επιλογή στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι, μεταξύ άλλων, και μία επιλογή ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο που καμαρώνουμε και θα απογειώσει τον τόπο μας και σε πανεπιστήμιο που απλώς γεμίζει κάποια δωμάτια.


*Αθανάσιος Τσιούρας
Μαυραναίοι Γρεβενών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα, στο ιστολόγιο  Γρεβενά για πάντα! 

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ με τον κ.Τσιούρα, πρέπει να υπάρχει βάση η οποια ειναι λίγο κάτω από το 8και όχι 10, 16 χρόνια εργαστηριακός καθηγητης στο ΤΕΙ και Πανεπιστημιο στα Γρεβενα, έλεγες στους φοιτητες που μπήκαν με 3 και 4, x+1=0 και δεν ηξεραν πόσο ειναι το x, διαφωνώ όμως με τον Κ.Τσιούρα στη δημιουργία ΤΕΦΑΑ στα Γρεβενα και Τμημάτων Δασοπονίας, Δασολογίας κλπ, δεν προτιμώνται από τους φοιτητες. Θα χαρώ κ.Μίμη να μιλήσουμε στο ραδιόφωνό σας μια μέρα για το Πανεπιστήμιο στα Γρεβενα. Επίσης οι φοιτητες το χειμώνα έκαναν μάθημα μεσα στο κρυο και με τις στεγες να σταζουν νερα κι εμεις θέλουμε και νέα Τμήματα? εδω δε φροντιζουν για τα βασικά. Σάκης Ζέρβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή