ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Από τη ρίγανη, έφτασε 500 στρέμματα όσπρια και αρωματικά στα Γρεβενά με «Γεύση Βουνού»

Με έδρα τον Βατόλακκο Γρεβενών ο Βασίλης Καραπάς, τεχνολόγος – γεωπόνος, απόφοιτος του Αλεξάνδρειου Πανεπιστηµιακού Ιδρύµατος Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης της παραγωγικής εταιρείας «Γεύση Βουνού», καλλιεργεί περίπου 500 στρέµµατα γης, αξιοποιώντας τις εκτάσεις που παρέλαβε από την οικογένειά του.





Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε αναπτύξει µαζική παραγωγή κριθαριού και σιταριού, αποφάσισε να διαφοροποιήσει την προϋπάρχουσα παραγωγική δραστηριότητα της οικογένειάς του, φυτεύοντας όσπρια και αρωµατικά φυτά. ∆ιατηρεί 200 στρέµµατα καλλιέργειας οσπρίων, όπου έχει φυτέψει ανάµεσα σε άλλα φασόλι, φακή, ρεβίθι, λαθούρι µαυροµάτικα, ενώ πειραµατίζεται και µε την κόκκινη φάβα.
 
 




Στην περίπτωση των αρωµατικών φυτών έχει αναπτύξει καλλιέργειες σαφράν, ρίγανης, φασκόµηλου, τσαγιού, µελισσόχορτου και θυµαριού, σε συνολική έκταση περίπου 140 στρεµµάτων. ∆ιατηρεί όµως και ορισµένες ακόµη καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού, οι οποίες από έτος σε έτος εναλλάσσονται µε τα όσπρια, προκειµένου να επιτυγχάνει αµειψισπορά.

Οι αποδόσεις στο τσάι φτάνουν έως και τα 230 κιλά ανά στρέµµα, στο φασκόµηλο 150 κιλά, στο θυµάρι 150 κιλά, στο σαφράν περίπου 1 κιλό ανά στρέµµα, στο µελισσόχορτο περίπου 1,2 λίτρα το στρέµµα. Αντίστοιχα στα όσπρια οι αποδόσεις είναι περίπου στα 150 κιλά ανά στρέµµα στη φακή, 100 κιλά στο ρεβίθι και 130 κιλά στο φασόλι. Όλες οι καλλιέργειες των οσπρίων αλλά και των αρωµατικών φυτών είναι πιστοποιηµένες ως βιολογικές.







Εξάγεται το 80% της παραγωγής, στόχος η άλλη πλευρά του Ατλαντικού

«Μεγάλωσα στα χωράφια καθώς η γιαγιά µου καλλιεργούσε τα παλιά χρόνια αρκετά αρωµατικά φυτά», λέει ο Βασίλης Καραπάς και εξηγεί ότι «µας µετέδωσε την αγάπη της για τη συγκεκριµένη καλλιέργεια και έτσι τα αγάπησα και εγώ µε τη σειρά µου. Ξεκίνησα τη δραστηριότητά µου στα αρωµατικά φυτά µε τη ρίγανη, αξιοποιώντας κάποια χρήµατα που µου έδωσε ο πατέρας µου όταν ήµουν φοιτητής. Σταδιακά τριπλασίασα το αρχικό κεφάλαιο και την επόµενη χρονιά προχώρησα σε φυτεύσεις στο θυµάρι, στο σαφράν, στο φασκόµηλο και στο µελισσόχορτο».

Το σύνολο της παραγωγής συσκευάζεται και πωλείται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριµένα, το 80% διατίθεται σε εξαγωγές. «Η εξαγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2018 µε πρώτη χώρα – προορισµό τη Γερµανία. Σήµερα έχουµε παρουσία και σε χώρες όπως η Αυστρία, ενώ πρόσφατα ξεκινήσαµε δύο νέες συνεργασίες σε Ρουµανία και Τσεχία. Τα προϊόντα µας ταξιδεύουν επίσης στη Μάλτα και στο Ηνωµένο Βασίλειο». Στην ελληνική αγορά διατίθενται στις µεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και στην Ύδρα.

Το µεγάλο άλµα στην Αµερική

Στόχος του Βασίλη Καραπάς είναι να κάνει το µεγάλο βήµα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας το εξαγωγικό του εκτόπισµα στην Αµερική. Ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιµάζει το συγκεκριµένο βήµα, καθότι προχωράει στην έκδοση των απαιτούµενων πιστοποιήσεων για εξαγωγές στις ΗΠΑ. Προς το παρόν το σύνολο της παραγωγής γίνεται χειρωνακτικά, ενώ µελλοντικός στόχος είναι η διεύρυνση και αυτοµατοποίηση της παραγωγής µε την προσθήκη µηχανολογικού εξοπλισµού.

Η ζήτηση που έχουν τα προϊόντα του, τον οδηγεί και σε συµφωνίες συµβολαιακής µε παραγωγούς αρωµατικών φυτών σε όλη την Ελλάδα, καθότι η παραγωγή που προέρχεται από τα δικά του χωράφια δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του. Για τέτοιας µορφής συνεργασίες πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας και η παραγωγή τους να είναι αµιγώς βιολογική, όπως ο ίδιος λέει.





 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου