Σε μια πλήρως οικολογική και οικονομική λύση προέβη Ουαλικό οινοποιείο, προς απομάκρυνση των ζιζανίων στους αμπελώνες του, Βόρεια της Ουαλίας, βρίσκεται ο αμπελώνας, Gwinllan Conwy, που αντικατέστησε το ζιζανιοκτόνο με έριο (μαλλί του προβάτου), πριν περίπου ένα χρόνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Drink Business, η καινοτόμος αλλά και οικολογική λύση, προέκυψε όταν ο αγρότης Gareth Wyn Jones και ο γιος του Sion, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα και παρατήρησαν ότι γύρω από τα αμπέλια χρησιμοποιούνταν γλυφοσάτη, η οποία είναι ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος, απαγορευμένο σε πολλές χώρες και επικίνδυνο.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στο μέσο, εφάρμοσε το μαλλί προβάτων σε μηλιές και φραουλιές και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Είχε καταφέρει να συγκρατήσει την υγρασία, να προσφέρει στο έδαφος θρεπτικά συστατικά που αργότερα θα απορροφήσουν τα φυτά, ενώ παράλληλα απομάκρυνε και τα σαλιγκάρια.
Μόλις μοιράστηκε αυτά τα αποτελέσματα με το συνεργάτη του, δεν άργησαν να εφαρμόσουν την συγκεκριμένη τεχνική, στον αμπελώνα. Χρησιμοποίησαν το έριο για να περιφράξουν τα αμπέλια ενώ σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνο.
Έτσι όταν ήρθε η ώρα της συγκομιδής, συνέλεξαν δείγμα του εδάφους και το συνέκριναν με αυτό που δεν ήταν κοντά στο έριο. ''Όταν αναλύσαμε τα δείγματα εδάφους και φύλλων, τα θρεπτικά συστατικά τους ήταν σε τέλεια ισορροπία'', είπε ο Μπένετ στην Daily Post. ''Φαίνεται ότι καθώς το μαλλί αποσυντίθεται, απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, τροφοδοτώντας έτσι τα αμπέλια. Τα οφέλη ήταν θαυματουργά''.
Ένα απροσδόκητο όφελος ήταν επίσης πως το έριο όντας λευκό, λειτούργησε σαν διαχυτής φωτός, γεγονός που βοήθησε στην ωρίμανση των σταφυλιών. Οι δυο συνέταιροι αργότερα ίδρυσαν την επιχείρηση Wool & Wine προκειμένου να μυήσουν και άλλους οινοπαραγωγούς στην συγκεκριμένη πρακτική, όπως ο αμπελώνας Gwinllan Conwy Vineyard που ακολούθησε κατευθείαν. ''Πρόκειται για μια κορυφαία εξέλιξη παγκοσμίως'', είπε ο Gareth. ''Ο Gwinllan Conwy είναι ο πρώτος αμπελώνας στον κόσμο που το κάνει αυτό. Είναι μία win-win κατάσταση: καλό για την άγρια ζωή, καλό για το έδαφος και καλό για το περιβάλλον''.
Πράγματι αυτό το 100% φυσικό και ανακυκλώσιμο υλικό που προκύπτει χωρίς ιδιαίτερο κόστος, δηλαδή μόνο από το κούρεμα των προβάτων, μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της γεωργίας. Όμως τη συγκεκριμένη χρήση του ερίου, τη σκέφτηκαν όντως πρώτοι οι δύο Ουαλοί οινοπαραγωγοί;
Επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ίσως να διαφωνήσουν
Τον Οκτώβρη του 2018, στο 33ο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα ενός πειράματος για τη χρήση του ερίου των ελληνικών προβάτων ως βάση για την κατασκευή σύνθετου υλικού και όχι μόνο. Ερευνητές του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απέδειξαν πως η χρήση του ερίου σε δομικά υλικά μπορεί να τα κάνει πιο ανθεκτικά.
Όπως αναφέρει στον Αγρότη, η λέκτορας του τμήματος Επιστήμης Zωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτα Κουτσούλη, το μαλλί προβάτου είναι ανακυκλώσιμο υλικό και με μεγάλη διάρκεια ζωής, συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κτίρια για θερμομόνωση, ηχομόνωση αλλά και ως δομικό υλικό.
Η ομάδα των επιστημόνων ωστόσο, όπως αναλύει το Έθνος, πρότειναν το συγκεκριμένο υλικό επίσης ως φυσικό απορρυπαντικό θαλασσών λόγω της απορροφητικής του ιδιότητας αλλά και ως λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, σε καλλιέργειες τομάτας, φράουλας αλλά και μαρουλιών.
Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτικό σε αυτό τον τομέα καθώς διαθέτει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως το άζωτο, ο άνθρακας και το θείο. Το Ελληνικό μαλλί προβάτων, θεωρείται ανεπαρκές ποσοτικά αλλά και ποιοτικά για την ύφανση ρούχων. Τα πρόβατα Merino, είναι κατά βάση τα δημοφιλέστερα στην παραγωγή ερίου για υφαντουργία παγκοσμίως, και η Ελλάδα δεν διαθέτει από αυτά. Συνεπώς για τη χώρα μας η χρήση του μαλλιού στη γεωργία, σαν το παράδειγμα των Ουαλών, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στα χνάρια της βιωσιμότητας βαδίζει ωστόσο και το οινοποιείο Montes, στη Χιλή που αντί για μαλλί χρησιμοποιεί κοχύλια στρειδιών και μυδιών για να συγκρατήσει τη θερμότητα στα αμπέλια του. ''Μέχρι στιγμής τα μαύρα κοχύλια απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα και μπορεί να βοηθήσουν τα σταφύλια να ωριμάσουν πληρέστερα. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να φτάσουμε τους 12 βαθμούς αλκοόλ, αλλά είναι καλά κρασιά βάσης για αφρώδη'', είπε ο ιδιοκτήτης Aurelio Montes στη The Drink Business.
Συμπέρασμα, η εφευρετικότητα και η αγάπη για το περιβάλλον μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα στη ζωή μας!
cibum.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου