Αν κάτι έγινε κατανοητό από τις εκλογές στην Τουρκία είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε εξ ιδίων τα
Με απλά λόγια, μπορεί το άπαν σύμπαν να στοιχημάτιζε ότι ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου με τους 45.000 νεκρούς και η κακή κατάσταση της οικονομίας στη γειτονική χώρα θα εκθρόνιζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντός της Τουρκίας όμως λίγο ο ιδιότυπος ισλαμισμός της, αρκετά ο έντονος εθνικισμός της και πολύ τα μεγάλα «δώρα» του Τούρκου προέδρου, από τις γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τη μαζική προσφορά τουρκικών υπηκοοτήτων σε Αφγανούς, Σύρους και όλες τις άλλες μειονότητες που ζουν εκεί, παραλίγο να βγάλουν εκτός κούρσας τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο,
Αυτό το τελευταίο άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος σάρωσε στις σεισμόπληκτες, υποβαθμισμένες, περιοχές, όπου πληθυσμιακά πλειοψηφούν οι ξένοι, αφού για παράδειγμα στο Καχραμάνμαρας, από το οποίο όλοι θυμούνται την ανατριχιαστική εικόνα του πατέρα που κρατούσε το χέρι της νεκρής κόρης του μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού τους, κατέκτησε το 71% των ψήφων.
Οι σεισμόπληκτοι ψήφισαν Ερντογάν
Στην ίδια περιοχή ο Κιλιτσντάρογλου κατέγραψε το αξιοπρόσεχτα χαμηλό ποσοστό του μόλις 22.20%. Ενδεικτικά αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Οσμανίγιε το ποσοστό του Ερντογάν είναι 62.31% έναντι 30.74% του Κιλιτσντάρογλου, στο Γκαζιαντέπ 59.76 έναντι 35.65%, ενώ στην επαρχία Χατάι το προβάδισμα του πρώτου από τον δεύτερο είναι οριακό, 48.07% ένατι 48.03% αντίστοιχα.
«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται, αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» σχολίασε σχετικά ο αναλυτής Αλί Καρκόγλου στο Al Jazeera
.
Όπως εξήγησε ο ίδιος αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» είπε χαρακτηριστικά.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49.51% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου το 44.88%, ρυθμιστής για το αποτέλεσμα της δεύτερης κούρσας στις 28 Μαΐου είναι ο Σινάκ Ογκάν με το 5.17% που κέρδισε χθες.
Το που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνομιλήσει και με τους υποψηφίους πριν ανοίξει τα χαρτιά του επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Ρυθμιστής του δεύτερου γύρου ο Ογκάν
Ο Ογκάν μπορεί να είναι πρώην συνεργάτης της Μεράλ Ακσενέρ, που ανήκει στην αντιπολίτευση, οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι οι οπαδοί του ως ακραίοι εθνικιστές θα πάνε γραμμή στον Ερντογάν.
Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθεί το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για το που θα σταθεί τελικά την επόμενη μέρα η «Γκρίζα Λύκαινα», γίνεται κατανοητό ότι ο Ερντογάν μπορεί να βγει πιο εύκολα και γρηγορότερα μπροστά.
Να σημειωθεί ότι η Ακσενέρ, που ανήκει στην αντιπολίτευση με πολλές αντιρήσεις για την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου εξαρχής, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ερντογάν, αφού ο γιος της Φατίχ, κάνει καριέρα στις περιβόητες «5» κατασκευαστικές των φίλων του Τούρκου προέδρου. Αυτές που με τις αλχημείες τους έκαναν τις προαναφερόμενες περιοχές της νότιας Τουρκίας σκόνη και θρύψαλα πριν από μόλις τρεις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασε, διεθνής αναλυτής, ο κόσμος των παρατάξεων αυτών συνηθίζει να πηγαίνει με τον δυνατό και ο νοών νοείτω.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου