Τώρα, το πρώτο υποψήφιο αντίδοτο υπόσχεται να σώσει εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο.
Το μανιτάρι Amanita phalloides, ευρωπαϊκό είδος που φύεται και στην Ελλάδα, έχει ευχάριστη γεύση σύμφωνα με ανθρώπους που το κατανάλωσαν και επέζησαν. Οι τοξίνες του όμως προκαλούν εμετό, διάρροια, σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και τελικά θάνατο.
Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος πιστεύεται ότι πέθανε από κατανάλωση του αμανίτη του φαλλοειδή το 54 μ.Χ, όπως και ο Κάρολος ΣΤ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1740. To γεγονός ότι το μανιτάρι μοιάζει με άλλα βρώσιμα είδη καθιστά πιο πιθανή τη δηλητηρίαση.
Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει και οι γιατροί μπορούν να προσφέρουν μόνο υποστηρικτική φροντίδα, με τη μεταμόσχευση ήπατος να είναι συχνά η μόνη ελπίδα για επιβίωση.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Nature Communications δείχνει ότι η δηλητηρίαση ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί με ινδοκυανίνη, μια ένωση που χρησιμοποιείται ως σκιαγραφικό σε απεικονιστικές εξετάσεις και θεωρείται ασφαλής.
Τα πειράματα των κινέζων ερευνητών έδειξαν ότι η πράσινη χρωστική αναστέλλει ένα ένζυμο με την ονομασία STT3B, το οποίο επιτρέπει να εισέλθει στα κύτταρα η κύρια τοξίνη του μανιταριού, η α-αμανιτίνη.
Μόνο το 50% των ποντικών στους οποίους χορηγήθηκε το αντίδοτο πέθαναν από δηλητηρίαση με α-αμανιτίνη, συγκριτικά με 90% μεταξύ των πειραματόζωων που δεν έλαβαν τη θεραπεία.
Οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίσουν σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες όμως θα βασιστούν σε άτομα που καταναλώνουν το μανιτάρι κατά λάθος.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου