Την ώρα που αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα συνεχίζουν τις έρευνες για το υποβρύχιο Titan που έχει χαθεί στον Ατλαντικό, ο αέρας μέσα στο υποβρύχιο τελειώνει. Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι στο σκάφος επέβαιναν ένας πιλότος και τέσσερις επιβάτες, αλλά και το ότι διαθέτει οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για 96 ώρες, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.
Το υποβρύχιο αυτό διεξάγει αποστολές προς το ναυάγιο του Τιτανικού, ξεκινώντας από το Σεντ Τζονς του Νιουφάουντλαντ, ενώ επικοινωνεί με την επιφάνεια στέλνοντας σήμα στο Polar Prince κάθε 15 λεπτά – το τελευταίο από τα οποία ελήφθη, ενώ το υποβρύχιο επέπλεε πάνω από τα συντρίμμια του Τιτανικού περίπου στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας της Κυριακής (3 μ.μ. ώρα Αγγλίας). Αυτοί είναι οι πέντε επιβάτες που βρίσκονται στο Titan.
Πακιστανός μεγιστάνας μεταξύ των επιβαίνοντων
Σύμφωνα με την Daily Mail, σήμερα (20.06) αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν και ο γιος του ήταν μεταξύ των πέντε ατομων που αγνοούνται στο υποβρύχιο που ξεκίνησε για να δει το ναυάγιο.
Ο 48χρονος Shahzada Dawood, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο γιος του Sulaiman Dawood, 19 ετών, επέβαιναν στο μικρό υποβρύχιο σκάφος που μετέφερε τουρίστες που πλήρωναν για να δουν το διάσημο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 12.500 ποδιών κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, 370 μίλια από τις ακτές του Newfoundland στον Καναδά.
«Είμαστε πολύ ευγνώμονες για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους», ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.
Η οικογένεια Dawood είναι από τις πλουσιότερες στο Πακιστάν και διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Shahzada πιστεύεται ότι ζει σε μια έπαυλη στο Surrey με τη σύζυγό του Christine, η οποία εργάζεται ως life coach, τον γιο Sulaiman και την κόρη Alina.
Ο Shahzada είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά. Γεννήθηκε στο Πακιστάν, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.
Στην αποστολή συμμετέχει και ο Χάμις Χάρντινγκ
Μεταξύ των επιβαινόντων είναι και ο εκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Action Aviation στο Ντουμπάι. Μάλιστα, ο Χάρντινγκ είχε αναρτήσει το Σάββατο την απόφαση του να συμμετέχει στο εξερευνητικό αυτό ταξίδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος συμμετείχε στην πέμπτη διαστημική πτήση της Blue Origin την περασμένη χρονιά. Κατέχει επίσης το ρεκόρ Γκίνες για την ταχύτερη περιήγηση στη Γη μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, σε 46 ώρες, 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα, μέσω αεροσκάφους.
Στην αποστολή συμμετέχει και ο CEO της OceanGate
Ο Στόκτον Ρας, Διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Inc είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος και είχε αναδειχθεί, μάλιστα, ως ο youngest jet transport rated pilot του κόσμου σε ηλικία 19 ετών.
Πέρα όμως από ιδρυτής και CEO της εταιρείας που έχει αναλάβει την αποστολή προς το ναυάγιο του Τιτανικού, ο Ρας ίδρυσε και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης OceanGate Foundation που είχε ως στόχο την αξιοποίηση της υποβρύχιας τεχνολογίας για νέες ανακαλύψεις στον τομέα της ιστορίας και της αρχαιολογίας.
Τον Φεβρουάριο ο Ρας είχε δηλώσει για την κατάδυση στον Τιτανικό ότι «αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η ομορφιά του ναυαγίου. Δεν είναι κάτι που νιώθεις σε ένα ναυάγιο. Είναι ένα υπέροχα όμορφο ναυάγιο».
Επιβάτης γνωστός Γάλλος εξερευνητής
Τέλος, ένας από τους επιβάτες είναι και ο Γάλλος Εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ, ο οποίος ειδικεύεται στις καταδύσεις και στην οδήγηση υποβρυχίων σκαφών. Περιγράφεται από την OceanGate ως «ο μεγαλύτερος εξερευνητής του Τιτανικού».
Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ναρζολέ έχει ηγηθεί ο ίδιος πολλών αποστολών στον Τιτανικό και έχει ολοκληρώσει 35 καταδύσεις με το υποβρύχιο. Έχει επιβλέψει την ανέλκυση 5.000 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος 20 τόνων από το κύτος του πλοίου.
Πέρασε 22 χρόνια στο γαλλικό ναυτικό, φθάνοντας στο βαθμό του διοικητή. Αργότερα ο κ. Ναρζολέ εντάχθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Εξερευνήσεων, το οποίο ειδικεύεται στην εξερεύνηση βαθιών θαλασσών.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου