Το μυστικό της επιτυχίας μπορεί να βρίσκεται στις αποτυχίες
σας, υποστηρίζει η Καρολίν Ουάνγκα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Essence Ventures, η οποία υποστηρίζει ότι κατάληξε στο συμπέρασμα αυτό, αφού «βρέθηκε αιχμάλωτη της αποτυχίας» για σχεδόν 20 χρόνια.Σε εκείνο το σημείο της καριέρας της, είχε επιτύχει κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν, να γίνει στέλεχος σε μια εταιρεία αξίας πολλών δισ. δολαρίων, όταν διορίστηκε επικεφαλής υπεύθυνος για τη διαφορετικότητα και την ένταξη στην Target το 201
Ωστόσο, όπως θυμάται η 45χρονη Ουάνγκα, περνούσε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου της ανάμεσα στις εταιρικές συναντήσεις, ελέγχοντας τα προφίλ των συμμαθητριών της στο γυμνάσιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρίνοντας τη ζωή τους με τη δική της και ανησυχώντας ότι είχαν «καλύτερες, πιο χαλαρές» δουλειές.
Στο μυαλό της, ήταν ακόμη 17 ετών, την ηλικία στην οποία έμεινε έγκυος και παράτησε το κολέγιο για να μεγαλώσει την κόρη της Καντένς. «Ήμουν ακόμα κολλημένη στο σημείο που είχα την κόρη μου και έτσι όλα τα πράγματα που είχα καταφέρει έως τότε, δεν είχα ιδέα πώς έμοιαζαν», αναφέρει. «Μπορούσα μόνο να συλλογιστώ τα πράγματα στα οποία είχα αποτύχει, τα οποία είχαν καταντήσει εξουθενωτικά».
Όταν έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο καθόριζε και χειριζόταν τα λάθη στη δουλειά, ανακάλυψε ότι το να ξεπεράσεις τον φόβο σου να κάνεις λάθη και να ανακάμψεις από μια αποτυχία είναι δύο από τα πιο δυνατά σημεία που μπορείς να έχεις.
Αυτό είναι το «σούπερ απλό» τρικ που χρησιμοποιεί για να επανέλθει μετά από ένα λάθος.
Ο μαγικός αριθμός 5
Για να αποτρέψει αυτό που αποκαλεί «εσωτερικό σαμποτέρ», ανέβασε υψηλότερα το όριο για την αποτυχία: επιτρέπει στον εαυτό της πέντε λάθη την ημέρα. Μόνο αν φτάσει σε ένα έκτο, τη θεωρεί μια ημέρα κακή.
«Αυτός ο αριθμός έμοιαζε ανέφικτος, σχεδόν σαν πρόκληση στον εαυτό μου», όπως τονίζει. Δίνοντας στον εαυτό της την ελευθερία να αποτύχει, ενίσχυσε την ανοχή της στον κίνδυνο και έγινε πιο ανθεκτική όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
«Είναι φυσιολογικό να εκνευρίζεσαι όταν συμβαίνει μια αποτυχία, όμως το θέμα είναι, πώς αποδίδεις αυτή το λάθος στην όλη μέρα ή στη ζωή σου, αντί να την αφήνεις απλώς να υπάρχει;» θέτει το ερώτημα η Ουάνγκα. «Επέτρεπα στον εαυτό μου να εκνευρίζεται όσο ήθελα κάθε φορά που συνέβαινε μια αποτυχία, όμως αυτό που δεν μπορώ να κάνω είναι να πω ότι είναι μια κακή μέρα μέχρι να κάνω λάθη έξι φορές, κάτι που περιόρισε την αρνητική επίδραση των λαθών μου επάνω μου». Η ίδια συνιστά να ορίζει κάποιος ένα όριο για τα λάθη με το οποίο αισθάνεται άνετα -μπορεί να είναι πέντε, αλλά όπως τονίζει, δεν υπάρχουν «μαγικοί αριθμοί» στην αποτυχία- και να το τηρεί, ανεξάρτητα από το πόση είναι η απογοήτευση από τα λάθη στη δουλειά.
Το να μάθεις να ανακάμπτεις γρήγορα μετά την αποτυχία μπορεί να είναι μία από τις πιο δύσκολες δεξιότητες για να κατακτήσεις, όμως είναι ένα από τα πιο πολύτιμα πλεονεκτήματα που μπορείς να έχεις στην καριέρα σου, σύμφωνα με την Ουάνγκα.
Πώς τα λάθη μετατρέπονται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
«Μπορεί να είστε σε μια κλήση μαζί μου στις 9 το πρωί όπου είμαι νευριασμένη για κάτι και μετά να έχουμε άλλη μια κλήση στις 3 μ.μ. και να είμαι μια χαρά, γιατί ξέρω ότι έχω μία, δύο ή τρεις αποτυχίες μέσα στην ημέρα», εξηγεί. «Εκτός και αν είναι το έκτο λάθος, δεν χρειάζεται να σταθώ σε αυτό, και αν είναι, θα χρειασθώ να συσκεφθώ περισσότερο με τον εαυτό μου μετά τη δουλειά».
Αυτή η νοοτροπία σου δίνει ένα «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στη δουλειά γιατί «μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 30 λεπτά για να συνέλθει κάποιος από ένα δυσάρεστο πράγμα που του συνέβη, αλλά θα είσαι καλά μετά τα πέντε λάθη», προσθέτει.
Παρόλο που η αποτυχία είναι ένα σημαντικό μέρος της επιτυχίας, η Ουάνγκα τονίζει ότι εκπλήσσεται με το πόσο λίγοι επιχειρηματικοί ηγέτες μιλούν ανοιχτά για τα εμπόδια και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει.
«Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να μοιράζονται ιστορίες για την τελειότητα, όπως θα ήθελαν να εκτυλίσσονται σε μια ταινία για την τηλεόραση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι όλοι σε καθημερινή βάση έχουν προβλήματα, αρκετές φορές την ημέρα».
Και συνεχίζει: «Αν πείτε μια ιστορία για τα επιτεύγματά σας και δεν αναφέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά, οι άνθρωποι που δεν είναι τέλειοι δεν θα πιστέψουν ότι η επιτυχία είναι εφικτή για αυτούς. Μακάρι περισσότεροι ηγέτες να ήταν πιο ανοιχτοί για τους τρόπους με τους οποίους απέτυχαν. Μιλήστε για τους θριάμβους, αλλά και τις δοκιμασίες, γιατί η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχουν ανωμαλίες στον δρόμο προς την επιτυχία».
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου