Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, από στρεπτόκοκκο, τονίζουν όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μικρά παιδιά έως 8 με 10 ετών, και στους ηλικιωμένους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τονίζουν δε ότι είναι σημαντικά τα δύο πρώτα 24ωρα.
Δείτε και: Συναγερμός για τους έξι θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο το 2023 - Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «υπήρξαν περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή».
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο στρεπτίκοκκος, «μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα».
Πώς ξεκινάει
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κ. Παγώνη, σύμφωνα με την ertnews και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου