Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

10 καλοί λόγοι για να επισκεφθείς τα Γρεβενά αυτό το καλοκαίρι!

Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον ήλιο, τη θάλασσα και τα όμορφα νησιά μας, όμως υπάρχει και μια 

άλλη ομορφιά, αυτή του βουνού που είναι πραγματική απόλαυση όλες τις εποχές! Λένε πως η θάλασσα έχει 2 “πρόσωπα”, το ήρεμο και το άγριο… Όσοι επισκέπτονται συχνά τα βουνά, ξέρουν ότι το βουνό έχει άλλο “πρόσωπο” κάθε φορά που το επισκέπτεσαι!
 
 

Έναν βουνίσιο τόπο παρθένας και ατόφιας ομορφιάς σάς καλούμε να γνωρίσετε σήμερα, τα Γρεβενά μας

Είναι ένα μέρος φιλικό τόσο με τους έμπειρους του βουνού όσο και με όσους θα “τολμήσουν” για πρώτη φορά να επισκεφθούν τα “Highlands” της Ελλάδας. Ένας προορισμός με εξαιρετικό “value for money” μιας και με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας θα ζήσετε ανεπανάληπτες εμπειρίες!

Μέρος με… “φυσικό aircondition“, αφού τα περισσότερα καλοκαιρινά βράδια χρειάζονται ζακετούλα! Μέρος με ξηρό κλίμα, καθαρό οξυγόνο, χωρίς κουνούπια να διακόπτουν τον ύπνο τον καλό – εδώ η ξεκούραση και η αναζωογόνηση βιώνονται γνήσια

Με γάργαρα κρυστάλλινα νερά, ποτάμια που ξεδιψούν ελάφια, και λίμνες που τα χρόνια τα παλιά πλένονταν οι νεράιδες. Με δάση ψηλά, πυκνά που ίσως και να κρύβουν μέσα τους ακόμη ξωτικά. Με πέτρινα γεφύρια που τα περπάτησαν άνθρωποι και αιώνες. Με μονοπάτια στρωμένα με μανιτάρια και σπάνια αγριολούλουδα. Με ανθρώπους ζεστούς, στωικούς, σκληραγωγημένους. 

Αν έχει τύχει να “ζηλέψετε” το μεγαλείο της φύσης που αποτυπώνεται σε μεγάλες ιστορικές ή μυθοπλαστικές παραγωγές του Χόλιγουντ, στα Γρεβενά θα ζήσετε παρόμοιες εικόνες με τη διαφορά ότι δεν θα πρόκειται για σκηνικά, αλλά για πραγματικότητα!

Ετοιμάσαμε μια προσεγμένη σειρά από 12 προτεινόμενους προορισμούς ώστε να απολαύσετε στο μέγιστο την ομορφιά που έχει να προσφέρει ο τόπος μας!

Τι λέτε; Πάμε Γρεβενά;

1. Βόλτα στον «Άρχοντα» των Γεφυριών!

Το πέτρινο γεφύρι του Αζίζ Αγά στο Τρίκωμο Γρεβενών είναι στο επίκεντρο αυτής της όμορφης διαδρομής. Στέκεται μεγαλόπρεπα, με το μεγαλύτερο άνοιγμα τόξου (15 μέτρα) ανάμεσα σε όλα τα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας!

Πριν φτάσετε στο γεφύρι του Αζίζ Αγά, αξίζει να κάνετε άλλες δύο στάσεις. Ας δούμε τη διαδρομή αναλυτικά:

1.1. Γρεβενά – Λίμνη Μαυραναίων 
(10,9 χιλιόμετρα –  τα τελευταία 1,3 είναι βατός χωματόδρομος) 

Μια υπέροχη (τεχνητή) λιμνούλα, κρυμμένη σε καταπράσινο περιβάλλον. Προσφέρεται για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την ησυχία και να κάνετε όμορφες φωτογραφίες με φόντο τα πράσινα και ήσυχα νερά της! Αν αναζητήσετε σκιά για πικνίκ, θα βρείτε κάτω από τα δένδρα πηγαίνοντας προς την ανηφόρα δίπλα από τη λίμνη που οδηγεί στο χωριό των Μαυραναίων. Για την επιστροφή σάς προτείνουμε να γυρίσετε από τον ίδιο χωματόδρομο που πήρατε για να φτάσετε στη λίμνη, μέχρι να συναντήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο με κατεύθυνση προς τους Μαυραναίους.

1.2. Λίμνη Μαυραναίων – Παρόριο
(11,8 χιλιόμετρα) 

Το Παρόριο είναι ένα μικρό χωριό των Γρεβενών, με μια μεγάλη θέα! Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποδώσουν αυτή την εμπειρία, ούτε στο ελάχιστο. Οδηγήστε μέχρι την εκκλησία του χωριού, παρκάρετε, και στη συνέχεια πάρτε το μονοπάτι που οδηγεί προς το κιόσκι παρατήρησης. Θα δείτε απέναντι τον ορεινό όγκο του γέρο-Όρλιακα

Ξεκινώντας από αριστερά, το «σκίσιμο» του βουνού που δημιουργεί το φαράγγι της Πορτίτσας (ο θόρυβος που θα ακούσετε είναι από τα νερά που περνούν ορμητικά από το φαράγγι). Μετά, τα σπίτια του όμορφου Σπηλαίου Γρεβενών και στη συνέχεια τις κορφές του βουνού. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και το φως του ήλιου πέφτει στο βουνό, θα δείτε στην πρώτη κορφή το «κεφάλι του Δία» που κοιτά απέναντι προς τον Όλυμπο! 

Φωτογραφική σύνθεση με τις κορφές του Όρλιακα. Κάπως έτσι θα ήταν πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια, όταν ο ωκεανός της Τηθύος κάλυπτε την περιοχή και ο Όρλιακας ήταν ένα μικρό “νησάκι”


Σύμφωνα με γεωλόγους, ο Όρλιακας είναι ένα από τα πιο αρχαία βουνά στον πλανήτη μας. Υπήρχε την εποχή της μιας στεριάς (Παγγαία) και της μιας θάλασσας (Ωκεανός της Τηθύος) και πιθανότατα ήταν ένα μικρό νησάκι στη θάλασσα.

1.3. Παρόριο – Πέτρινο γεφύρι Αζίζ Αγά
(5,8 χιλιόμετρα) 

Και ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον Άρχοντα των Γεφυριών! Ο δρόμος μέχρι το γεφύρι είναι ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει σήμανση. Είναι σίγουρο πως θα σας εντυπωσιάσει με το μέγεθός αλλά και την κομψότητά του μόλις θα προβάλλει μπροστά σας μετά την τελευταία στροφή!

Κτίστηκε το 1727 και όπως ισχύει για τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας, το ακολουθούν μύθοι και θρύλοι για τον πρωτομάστορα που παραλίγο να έχανε το κεφάλι του μιας και ήταν ένα δύσκολο έργο για την εποχή του.

Κάτω από την καμάρα του γεφυριού θα παρατηρήσετε ένα κουδουνάκι. Συνήθιζαν εκείνα τα χρόνια να βάζουν ένα τέτοιο κουδούνι στα ψηλά γεφύρια το οποίο προειδοποιούσε τους διαβάτες για ισχυρούς ανέμους στην κορυφή της καμάρας ώστε να μην το περάσουν. Σημειώστε ότι τα πλαϊνά προστατευτικά δεν υπήρχαν τότε στα περισσότερα γεφύρια. Πολύ χρήσιμο το κουδουνάκι και για τους βοσκούς της εποχής που δεν άφηναν τα κοπάδια τους να το περάσουν αν φυσούσαν δυνατοί αέρηδες. 

Το περιβάλλον του Αζίζ Αγά είναι κι αυτό μια απόλαυση… Τα καλοκαίρια δημιουργούνται μικρές πανέμορφες αμμουδιές με ψιλή άμμο κάτω από το γεφύρι αλλά και στις όχθες του Βενέτικου, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ένα πικνίκ και να συνδυάσετε ηλιοθεραπεία και μπάνιο στα δροσερά νερά του ποταμού.

1.4. Αζίζ Αγά – Πέτρινο γεφύρι Καγκέλια
(6,4 χιλιόμετρα – το τελευταίο 1,5 σχετικά βατός χωματόδρομος) 

Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, προτείνουμε άλλη μια στάση: στο πανέμορφο πέτρινο γεφύρι Καγκέλια του Τρικώμου

Διασχίζοντας το γραφικό Τρίκωμο, τρία χιλιόμετρα μετά το χωριό θα βρείτε το δίτοξο γεφύρι που είναι γνωστό και ως γεφύρι της Καστανιάς. Το συνολικό μήκος του είναι 40,50 μ., το πλάτος 2,80 μ. και το ύψος 10,30 μ. Η χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, πιθανολογείται πάντως πως είναι παλαιότερο από αυτό του Αζίζ Αγά. 

Ο δρόμος προς το γεφύρι δεν είναι εύκολος για ένα συμβατικό αυτοκίνητο, αλλά με λίγη προσοχή θα φτάσετε με ασφάλεια λίγα μέτρα από το γεφύρι. Θα σας ανταμείψουν πάντως τα διάφορα σημεία εκπληκτικής θέας προς το ποτάμι χαμηλά αλλά και την παρθένα φύση τριγύρω!

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στο γεφύρι Καγκέλια: 34,9.

2. Σαμαρίνα, το ξακουστό χωριό!

Δεν θα μπορούσε να λείπει η Σαμαρίνα από ένα αφιέρωμα στις ομορφιές των Γρεβενών! Ένα χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, «το πιο ψηλό χωριό των Βαλκανίων», κτισμένη στα 1450 μέτρα. Η διαδρομή που σας προτείνουμε περιλαμβάνει πολλές ομορφιές, ας τις δούμε αναλυτικά: 

2.1. Γρεβενά – Αγίασμα Καλλονής
(28,4 χιλιόμετρα) 

Η πρώτη στάση της διαδρομής είναι στην Καλλονή Γρεβενών, αλλά προτείνουμε να κάνετε άλλη μία πολύ σύντομη στάση στο Κυπαρίσσι, λίγο πριν την Καλλονή. Εκεί, στην είσοδο του προαυλίου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, θα βρείτε ένα ανάγλυφο μονοκόμματο εικονοστάσι σε σχήμα λιονταριού, έργο του μεγάλου λιθοξόου Βράγκα από τον Άγιο Κοσμά Γρεβενών. Ρίξτε ένα νόμισμα στο στόμα του λιονταριού και κάντε μια ευχή, λένε πως πιάνει!

Συνεχίζοντας για την Καλλονή, λίγο πριν το χωριό ακολουθείτε την πινακίδα για το Αγίασμα της Παναγιάς ή Αγιονέρι. Θα βγάλετε λίγο νερό από το πηγάδι που βρίσκεται μέσα στο μικρό εκκλησάκι, θα πιείτε λίγο και με το υπόλοιπο θα τρίψετε τα χέρια σας και αν έχετε κάποιο σημείο του σώματος που υποφέρετε. Λένε πως το συγκεκριμένο νερό είναι αγιασμένο και θαυματουργό.

Μετά περνάτε μέσα από την Καλλονή, χωριό «όνομα και πράμα»! Υπέροχο, πετρόκτιστο εξ ολοκλήρου, ένα από τα πιο όμορφα μαστοροχώρια των Γρεβενών. Συνεχίζετε με κατεύθυνση προς το Μεσολούρι Γρεβενών.

2.2. Αγίασμα Καλλονής – Καταρράκτες «Στεργιάνως Βυρός» στο Μεσολούρι
(9,5 χιλιόμετρα – τα τελευταία 200 μ. είναι μονοπάτι) 

Στην επόμενη στάση σας θα βιώσετε το μεγαλείο της φύσης των Γρεβενών! Μόλις μπείτε στο Μεσολούρι, ακολουθείτε την πινακίδα για της «Στεργιάνως τον βυρό», παρκάρετε το αυτοκίνητό σας δίπλα στη γέφυρα που θα συναντήσετε και ακολουθείτε το μονοπάτι περίπου 200 μέτρων που βρίσκεται στα δεξιά σας. 

Θα βρείτε μια σειρά από μικρούς καταρράκτες που γεμίζουν φυσικές πισίνες… Ένα σκηνικό απίστευτης ομορφιάς! Αν αντέχετε τα κρύα νερά μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια από τις φυσικές πισίνες.2.3. Καταρράκτες Μεσολούρι – Δοτσικό
(3 χιλιόμετρα) 

Στη συνέχεια ακολουθείτε το δρόμο για το Δοτσικό Γρεβενών όπου θα βρείτε ένα ακόμη πανέμορφο παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό με ένα υπέροχο πέτρινο γεφύρι στο κέντρο του, το μοναδικό από τα γεφύρια των Γρεβενών που βρίσκεται σε κέντρο χωριού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δοτσικό αποτέλεσε το σκηνικό για ένα σημαντικό μέρος της ταινίας «Μεγαλέξανδρος» του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου

2.4. Δοτσικό – Σαμαρίνα
(19 χιλιόμετρα) 

Τελευταία στάση, Σαμαρίνα! Μέσα από μια καταπληκτική δασική διαδρομή φτάνετε στο ιστορικό χωριό των Γρεβενών. Πολλά τα αξιοθέατά της, αξίζει να περπατήσετε στους δρόμους, την πλατεία και τα σοκάκια της, να βρείτε την Δριστέλλα, να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και φυσικά την Μεγάλη Παναγιά της Σαμαρίνας με το πεύκο να ξεπροβάλλει από το ιερό της!

Για την επιστροφή σας προτείνουμε να επιλέξετε τη διαδρομή μέσω Φιλιππαίων για να κλείσετε αυτή την όμορφη εκδρομή σας μερικές ακόμη όμορφες εικόνες από το Πολυνέρι και την Αλατόπετρα.

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στην Σαμαρίνα: 59,9.

3. Από την Βουνάσα ως το Καλλίστρατο, στα παλιά μοναστήρια!

Κάτι που είναι άγνωστο σε πολλούς είναι το γεγονός πως ο Νομός Γρεβενών παρέχει εκπληκτικές εναλλακτικές εκκλησιαστικού τουρισμού, καθώς είναι πολλά τα παλιά μοναστήρια του, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία!

Σε αυτή τη διαδρομή θα μπορέσετε να επισκεφθείτε 3 από αυτά το ένα εκ των οποίων είναι σε λειτουργία.

3.1. Γρεβενά – Παναγία Βουνάσας  
(51.9 χιλιόμετρα) 

Η πρώτη στάση είναι στο παλιό και δυστυχώς εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι της Παναγιάς Βουνασιώτισσας. Ο δρόμος, πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος, ανηφορικός και δύσκολος, θα σας οδηγήσει μέχρι το μοναστήρι. Η θέα τόσο του μοναστηριού όσο και της γύρω περιοχής κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Από υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων θα αγναντεψετε τη λίμνη της Παλιουριάς, τον Μπούρινο, την Βασιλίτσα και τον Όλυμπο!

Το μοναστήρι κτίστηκε το 1148 από εθελοντική εργασία των πιστών, άκμασε μέχρι τον 18ο αιώνα και λειτούργησε μέχρι το 1935. Το τέμπλο του κυρίως ναού είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα που θα δείτε ποτέ! Ο τεχνίτης του χρειάστηκε 14 χρόνια μέχρι να το ολοκληρώσει το 1817.

3.2. Παναγιά Βουνάσας – Παναγιά Τορνικίου
(11,2 χιλιόμετρα – τα τελευταία 200 μ. είναι βατός χωματόδρομος) 

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς το χωριό Παναγιά όπου θα βρούμε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου

Είναι μια σπάνια εκκλησία με διώροφο καθολικό, η οποία μεταφέρθηκε αυτούσια το 2011 από την παλιά της θέση στην τωρινή, πλάι στην τεχνητή λίμνη. Το τοπίο το καλοκαίρι είναι θαυμάσιο, καταπράσινο, και ηρεμεί πραγματικά την ψυχή!

3.3. Παναγιά Τορνικίου – Ζάβορδα
(6,8 χιλιόμετρα) 

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και ανηφορίζουμε το όμορφο Καλλίστρατο όρος όπου σε υψόμετρο 650 μέτρων θα βρούμε τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή αλλιώς Μοναστήρι της Ζάβορδας. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Νικάνωρα το 1532, οποίος αρχικά μόνασε στην σκήτη του Αγίου Γεωργίου, σε απόκρημνη σπηλιά που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι.

Βρίσκεται σε λειτουργία και είναι επισκέψιμο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που μπορείτε να μάθετε τηλεφωνώντας στο 24620 25261. Σημειώστε πως δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες εντός των χώρων του μοναστηριού. 

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στο μοναστήρι της Ζάβορδας: 69,9.

4. Από τα τοξωτά γεφύρια στην Βάλια Κάλντα!

Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών, πραγματικά αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης, στολίζουν πολλές μεριές του Νομού. Δαμάζουν εδώ και αιώνες τα άγρια νερά των ποταμών και ενώνουν τις όχθες τους. Άλλοτε «πολύβουα» και «πολύκοσμα», σήμερα στέκονται ακόμη αγέρωχα αλλά και καρτερικά, περιμένοντας τους επισκέπτες που θα περπατήσουν πάνω από τα τόξα τους. 

Η διαδρομή που σας προτείνουμε περιλαμβάνει τρία από τα πιο όμορφα Γρεβενιώτικα γεφύρια. Κτισμένα για να εξυπηρετούν το παλιό μονοπάτι Θεσσαλονίκη – Γιάννενα, είχαν κάποτε συχνή κίνηση από καραβάνια, εμπόρους, αγωγιάτες και όχι μόνο… Πόσοι άραγε τα περπάτησαν με χαρά πηγαίνοντας να επισκεφθούν τις «μεγάλες πόλεις»… Και άλλοι με μελαγχολία γιατί άφηναν πίσω τα πάτρια για να πάνε στην ξενιτειά… 

Και αφού περάσετε τα γεφύρια μας, μπείτε στον μαγικό κόσμο της «ζεστής κοιλάδας» (Βάλια Κάλντα στα Βλάχικα). Η προτεινόμενη διαδρομή καταλήγει στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού. Μπορείτε να μπείτε για λίγα χιλιόμετρα, ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο, για να πάρετε μια γεύση από αυτή τη γιορτή της Φύσης που συμβαίνει αέναα σε αυτήν την περιοχή. Αλλά για να απολαύσετε πραγματικά την Βάλια Κάλντα σάς συμβουλεύουμε να πάτε οργανωμένα!

4.1. Γρεβενά – Γεφύρια Σπανού & Σταυροποτάμου  
(15,9 χιλιόμετρα –  τα τελευταία 100 μέτρα είναι βατός χωματόδρομος) 

Πανέμορφο και στιβαρό, με πέντε τόξα που ανοίγουν στα 10,40 μέτρα και πλάτος καταστρώματος 3,60 μέτρα. Αυτό που το κάνει εντυπωσιακό όμως, είναι το μήκος των 85 μέτρων που το καθιστά το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας! Κάποτε υπήρχε μεγάλο χάνι δίπλα του για να ξεκουράζονται οι περαστικοί και τα καραβάνια.

Σε πολύ μικρή απόσταση από τη γέφυρα Σπανού και ακολουθώντας τον ίδιο χωματόδρομο, λίγα μέτρα πιο κάτω θα συναντήσετε το 2ο γεφύρι της περιοχής, αυτό του Σταυροποτάμου. Είναι κτισμένο το 1880, με μήκος 48 μέτρα και πλάτος 3,70 και διαθέτει 4 καμάρες. Λέγεται και γεφύρι του Κηπουριού, μιας και λίγα χιλιόμετρα μετά το γεφύρι θα συναντήσετε το χωριό. 

4.2. Γεφύρια Σπανού & Σταυροποτάμου – Κηπουριό, Κεφάλι του Δία
(5,9 χιλιόμετρα) 

Όταν ο καιρός και ο ήλιος το επιτρέπει, από ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στο Κηπουριό μπορείτε να δείτε απέναντι τις κορυφές του Όρλιακα και το Σπήλαιο Γρεβενών στην αγκαλιά του. Στην πρώτη κορυφή θα προσέξετε έναν σχηματισμό που μοιάζει με πρόσωπο. 

Σύμφωνα με τον θρύλο, πρόκειται για το «κεφάλι του Δία» που αγναντεύει τον θρόνο του,  απέναντι στο Πάνθεον του Ολύμπου! Δείτε στον χάρτη για να βρείτε το ακριβές σημείο που θα πρέπει να σταματήσετε για να δείτε αυτή την ανεπανάληπτη θέα

4.3. Κηπουριό, Κεφάλι του Δία – Γεφύρι Σταμπέκη
(12,7 χιλιόμετρα – μονοπάτι 60 μέτρων) 

Συνεχίζοντας αυτή την όμορφη διαδρομή, θα δείτε να αλλάζει το τοπίο και να γίνεται πιο ορεινό. Όσο πλησιάζετε προς την Κρανιά, το υψόμετρο ανεβαίνει και θα το παρατηρήσετε εύκολα στα δένδρα και τη βλάστηση που γίνονται πιο ορεινά αλλά και στο καθαρό οξυγόνο που αναπνέετε! Λίγο πριν συναντήσετε την Κρανιά ίσως να προσέξετε στα δεξιά σας ένα μικρό πέτρινο γεφυράκι (γεφύρι του Ματσαγκάνη) το οποίο δυστυχώς είναι σε άσχημη κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση… Αφού περάσετε την Κρανιά, λίγο πριν την διασταύρωση για Μικρολίβαδο, θα δείτε και πάλι στα δεξιά σας το όμορφο και καλοκτισμένο γεφύρι του Σταμπέκη

Κατασκευασμένο το 1850, εξυπηρετούσε κι αυτό τον δρόμο προς το Μέτσοβο και τα Γιάννενα. Είναι μονότοξο, με μήκος 24,80 μέτρα. Αποκαταστάθηκε πλήρως το 2006 και προστέθηκαν οι «αρκάδες», δηλαδή τα προστατευτικά στηθαία στα πλαϊνά του.

Γεφυρώνει το ρέμα «Πέρασμα», το οποίο όταν «φουσκώνει» κατεβάζει αρκετά σκουπίδια και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν μεριμνά κανείς για την απομάκρυνσή τους. Για αυτό το λόγο, αν θελήσετε να το περπατήσετε, προτείνουμε να κατέβετε από τη βορειοανατολική πλευρά του (από τη μεριά του Μικρολίβαδου). 

4.4. Γεφύρι Σταμπέκη – Είσοδος Βάλια Κάλντα
(2,5 χιλιόμετρα) 

Η Βάλια Κάλντα είναι ένα μέρος που δεν μπορεί εύκολα να περιγράψει κανείς με λόγια, ή με φωτογραφίες, ούτε καν με βίντεο! Χρειάζονται όλες οι αισθήσεις για να «νιώσεις» τι θα πει Βάλια Κάλντα… Να μυρίσεις το δάσος, να βρέξεις τα χέρια και να ξεδιψάσεις στις βρυσούλες με τα κρυστάλλινα νερά που βρίσκονται διάσπαρτες στις διαδρομές του Εθνικού Δρυμού… Ίσως να «κλέψεις» και μια άγρια φράουλα (αν και απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση στον Εθνικό Δρυμό). 

Διαδρομές απίστευτης ομορφιάς μέσα στο δάσος, δροσερά ρέματα και μικροί καταρράκτες, αλπικές λιμνούλες, σπάνια αγριολούλουδα και η κορυφή Μπάλτσες με τα φιδίσια ρυάκια και τα ξερά δένδρα – αγάλματα που σκάλισε ο καιρός και η φύση.

Για να απολαύσετε στο 100% την Βάλια Κάλντα προτείνουμε πριν την επίσκεψή σας να έρθετε σε επαφή με τους ειδικούς για να σας ξεναγήσουν στις μαγικές διαδρομές της.

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα: 37.

5. Έλα να σε πάω βολτίτσα, στην μαγευτική Πορτίτσα!

Η Πορτίτσα στο Σπήλαιο Γρεβενών είναι μάλλον ο πιο χαρακτηριστικός προορισμός του Νομού, ένα μοναδικό παγκοσμίως τοπίο, αφού δεν υπάρχει πουθενά αλλού φαράγγι με πέτρινο γεφύρι στην είσοδό του!

Θα φτάσουμε στην Πορτίτσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή και όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν την εκδρομή τους μέχρι την 2η είσοδο του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα από το Περιβόλι Γρεβενών.

5.1. Γρεβενά – Γεφύρι Ζιάκα  
(16,7 χιλιόμετρα) 

Το γεφύρι του Ζιάκα είναι η πρώτη μας στάση. Θα το βρείτε εύκολα, δίπλα από τον δρόμο στα αριστερά σας λίγο πριν το ομώνυμο γραφικό χωριό. Τόσο το γεφύρι όσο και το χωριό φέρουν το όνομα του μεγάλου τοπικού ήρωα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, Θεόδωρου Ζιάκα

Κτισμένο πριν το 1885, έχει μήκος 41 μέτρα και πλάτος 3,10. Περπατήστε το, όπως έκαναν παλαιότερα όσοι κατευθύνονταν από την Μακεδονία προς την Θεσσαλία, σταθείτε στο κατάστρωμά του και αγναντέψτε απέναντι τον καταπράσινο γέρο – Όρλιακα!

5.2. Γεφύρι Ζιάκα  – Σπήλαιο
(7,8 χιλιόμετρα) 

Αφού περάσετε και το χωριό του Ζιάκα θα στρίψετε αριστερά για το Σπήλαιο και θα απολαύσετε μια μοναδική διαδρομή. Θα περάσετε από σημεία που προκαλούν δέος, με γκρεμό από τα αριστερά σας και ψηλά βράχια από τα δεξιά! 

Προτείνουμε να σταματήσετε στο παλιό μοναστήρι, στην είσοδο του χωριού. Η Μονή Παναγιάς του Σπηλαίου κτισμένη το 1637, είναι ένα πανέμορφο μοναστήρι που θα σας εντυπωσιάσει! 

Συνήθως είναι διαθέσιμος ο φύλακας της Μονής ώστε να μπορέσετε να δείτε και το εκπληκτικό εσωτερικό της για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες, τις εικόνες και το τέμπλο της.


 
 

Μετά το μοναστήρι αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο που βρίσκεται πίσω του και να απολαύσετε την μοναδική θέα από το κιόσκι και τα βράχια.

5.3. Σπήλαιο – Πορτίτσα
(6,2 χιλιόμετρα – τα 6 χλμ είναι σχετικά βατός χωματόδρομος. Θα χρειαστεί να περπατήσετε τα τελευταία 150 μέτρα περίπου) 

Στο επίκεντρο βέβαια αυτής της διαδρομής είναι η Πορτίτσα και ήρθε η ώρα να την δείτε από κοντά! Ακολουθείτε οδικώς το δρόμο από το χωριό. Υπάρχουν πινακίδες που θα σας οδηγήσουν μέχρι την Πορτίτσα. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος, θέλει λίγη προσοχή σε κάποια σημεία αλλά θα μπορέσετε να φτάσετε και με συμβατικό αυτοκίνητο. 

Κατεβαίνοντας προς την Πορτίτσα θα μπορέσετε να «ξεκλέψετε» αρκετές ματιές προς το ανεπανάληπτο αυτό τοπίο, με το φαράγγι στο βάθος και το γεφύρι στην είσοδό του. 

Κτισμένο το 1743, το γεφύρι έχει μήκος 34 μέτρα, ύψος 8 και πλάτος 2,70. Περπατήστε το, περάστε απέναντι και ακολουθήστε το μονοπάτι για να κατέβετε στην όχθη του Βενέτικου για να δείτε και να φωτογραφίσετε το γεφύρι με το φαράγγι στο φόντο του.

Αν ο καιρός το επιτρέπει και ο Βενέτικος δεν είναι «φουσκωμένος», μπορείτε να κατέβετε στο φαράγγι από την αριστερή πλευρά του γεφυριού και να το διασχίσετε μέχρι ένα σημείο, μέχρι να συναντήσετε τα εντυπωσιακά ασημόλευκα βράχια. Θα βιώσετε μοναδικές εικόνες απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς μέσα στο φαράγγι!

5.4. Πορτίτσα – Περιβόλι (είσοδος Βάλια Κάλντα)
(27,6 χιλιόμετρα) 

Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την εκδρομή τους, προτείνουμε αφού ανέβετε από την Πορτίτσα, να μην κατευθυνθείτε προς το Σπήλαιο αλλά να στρίψετε αριστερά στον δασικό δρόμο που οδηγεί στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο για το Περιβόλι Γρεβενών. Θα οδηγήσετε μέσα στην «αγκαλιά» του Όρλιακα και θα νιώσετε την γλυκύτητα αυτού του βουνού!

Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσετε τον κεντρικό, ασφαλτοστρωμένο, δρόμο και θα κατευθυνθείτε αριστερά προς το Περιβόλι. Όσο πλησιάζετε προς το Περιβόλι το τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο «αλπικό» και το οξυγόνο πιο φρέσκο και καθαρό!
Στο δρόμο σας θα συναντήσετε τον πανέμορφο ναό του Αγίου Νικολάου όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση ακόμη.

Λίγο πριν το Περιβόλι θα δείτε στα αριστερά σας την είσοδο για την Βάλια Κάλντα. Μπορείτε να κάνετε μερικά χιλιόμετρα ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο αλλά σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στυς ειδικους, την ομάδα της Greek Adventure(τηλέφωνο 2462087999), ώστε η εμπειρία σας στον Εθνικό Δρυμό να είναι ολοκληρωμένη και ανεπανάληπτη! 

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στην Πορτίτσα: 30,7.
Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα στο Περιβόλι: 58,3.

6. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Βασιλίτσα!

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε πως η Βασιλίτσα είναι αποκλειστικά χειμερινός προορισμός, αυτό το αφιέρωμα θα σας κάνει να αναθεωρήσετε!

Μια καταπράσινη διαδρομή, κρυστάλλινα ρυάκια, αγριολούλουδα και μια υπέροχη αλπική λίμνη σας περιμένουν από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο στην όμορφη «Βασίλω», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι φίλοι της από όλη την Ελλάδα!

Προτείνουμε 3 στάσεις στη διαδρομή σας μέχρι να προσεγγίσετε το υψόμετρο των 2249 μέτρων της Βασιλίτσας.

6.1. Γρεβενά – Καληράχη
(14,1 χιλιόμετρα) 

Πρώτη μας στάση η Καληράχη, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό των Γρεβενών που δείχνει την αγάπη των κατοίκων του. Ανάλογα με την εποχή της επίσκεψής σας λίγο πριν το χωριό μπορεί να δείτε μεγάλα λιβάδια με λεβάντες και στο φόντο τον ορεινό όγκο του Όρλιακα.

Προς την έξοδο του χωριού, κάντε μια μικρή στάση στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων και αναζητήστε τα πανέμορφα ζαρκάδια που φιλοξενούνται εκεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

6.2. Καληράχη – Γεφύρι Κάστρου (Μεγάρου)
(4,7 χιλιόμετρα – τα τελευταία 1,4 χλμ είναι δύσβατος χωματόδρομος) 

Άλλο ένα από τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών αλλά είναι κάπως δύσκολο στην προσέγγιση. Ο δρόμος δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά αν διαθέτετε 4Χ4 δεν θα έχετε πρόβλημα. 

Το γεφύρι του Κάστρου κτίστηκε πριν το 1850, είναι μονότοξο και στο κατάστρωμα έχει προστατευτικούς αρκάδες. Έχει μήκος 23 μέτρα και πλάτος 3. Εντύπωση θα σας προκαλέσει το απόλυτα ημικυκλικό σχήμα του τόξου που απογειώνει την ομορφιά αυτού του μικρού γεφυριού!

6.3. Γεφύρι Κάστρου (Μεγάρου) – Σμίξη (Πάρκο Αγίου Αθανασίου)
(24,5 χιλιόμετρα) 

Λίγα χιλιόμετρα πριν την Βασιλίτσα αξίζει να περπατήσετε στο όμορφο χωριό της Σμίξης αλλά και στο πάρκο του Αγίου Αθανασίου. Αφήνετε το αυτοκίνητο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και κατηφορίζετε στα μονοπάτια του πάρκου. Οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές του μικρού αυτού άλσους θα σας ανταμείψουν

6.4. Σμίξη – Βασιλίτσα – Δρακόλιμνη
(7,8 χιλιόμετρα) 

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας και φτάνοντας προς την Βασιλίτσαεξερευνήστε τα μικρά δρομάκια που θα βρείτε. Ακόμη και λίγα μέτρα αν περπατήσετε σε κάποια από αυτά, θα συναντήσετε κρυστάλλινα ρυάκια και ρέματα να διασχίζουν το δάσος. Θα βρείτε επίσης αγριολούλουδα και μανιτάρια

Μόλις φτάσετε στις εγκαταστάσεις της κορυφής, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και θαυμάστε τη θέα προς τις γύρω κορυφές. Όταν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει βλέπετε καθαρά μέχρι τον Όλυμπο!
Στη συνέχεια οδηγήστε μερικά χιλιόμετρα ακόμη στο δρόμο προς Δίστρατο μέχρι να συναντήσετε την πινακίδα για τη λίμνη. 

Ανεβείτε τα χοντρά σκαλιά από κορμούς δένδρων που έφτιαξε με τα χέρια και το μεράκι του ο κ. Κώστας Παγανιάς από το Δίστρατο και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα απίστευτο αλπικό τοπίο, ολόγυρα κορφές και στη μέση η πανέμορφη λιμνούλα. Στο βάθος, μακριά, οι άγριες κορφές της Τύμφης στα Ζαγοροχώρια.

Το καλοκαίρι η λίμνη είναι γεμάτη με «δρακάκια» (αλπικούς τρίτωνες) και θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να δείτε από κοντά αυτό το σπάνιο είδος σαλαμάνδρας που ζει μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής με εκκίνηση τα Γρεβενά και κατάληξη στην Βασιλίτσα: 51,1.

7. Μονοπάτια, στρωμένα με αγριολούλουδα!
(Τρεις εναλλακτικές διαδρομές)

Αν σας αρέσει να «κυνηγάτε» αγριολούλουδα, στα Γρεβενά θα βρείτε έναν μικρό παράδεισο! Κατάσπαρτος όλος ο τόπος, με πρώτες τις πρίμουλες που ξεκινούν από τον Φεβρουάριο, τα κροκάκια στη συνέχεια, μέχρι να πιάσει για τα καλά η Άνοιξη και το Καλοκαίρι και να μην ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις! Κρινάκιαβιόλεςορχιδέες

Τα βουνά μας, φιλικά και εύκολα στην περιήγηση. Σε αυτό το αφιέρωμα θα δούμε 3 εναλλακτικές διαδρομές σε ισάριθμα βουνά της περιοχής για όσους θέλουν να περάσουν λίγες ώρες παρέα με όμορφα αγριολούλουδα.

7.1. Γρεβενά – Όρλιακας
(21,9 χιλιόμετρα και στη συνέχεια μονοπάτι στο βουνό) 

Ο Όρλιακας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και όχι άδικα, καθώς είναι ένα πανέμορφο βουνό που καλοδέχεται και πάντα κρύβει εκπλήξεις για τους επισκέπτες του. Συνορεύει με την Βασιλίτσα και έχει υψόμετρο περίπου 1500 μέτρα. Μεταξύ άλλων θα βρείτε: πρίμουλεςκρόκους,  άγρια γαρύφαλλα, ίριδες, άγρια κρινάκια και μια μεγάλη ποικιλία από ορχιδέες

Δείτε στο χάρτη σε ποιο σημείο πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας ώστε να ανεβείτε το μονοπάτι προς το βουνό. Απέναντι από τις κατασκηνώσεις του Ζιάκα θα βρείτε τη βρύση με νερό από το βουνό και πίσω της στα αριστερά θα βρείτε το μονοπάτι. Είναι αρκετά ανηφορικό σε κάποια σημεία αλλά είναι καλοσχηματισμένο και σχετικά εύκολο μέχρι να βρείτε τα πρώτα ξέφωτα και να «ψαχουλέψετε» για όμορφα αγριολούλουδα!

7.2. Γρεβενά – Βούρινος
(34,4 χιλιόμετρα – τα τελευταία 8,4 χλμ είναι σχετικά βατός χωματόδρομος) 

Ο εντυπωσιακός Βούρινος, «ξεγελά» από μακριά καθώς φαίνεται σαν ένα «γυμνό» βουνό. Όμως μέσα του κρύβει πλούσια βλάστηση και κάποια πολύ σπάνια είδη αγριολούλουδων. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης NATURA 2000.  Η διαδρομή στο βουνό είναι η πιο δύσκολη από τις 3 προτεινόμενες του αφιερώματος αλλά αξίζει, ειδικά αν τα αγριολούλουδα είναι ένα από τα χόμπι σας.

Τα 8,5 χιλιόμετρα χωματόδρομου σας οδηγούν μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο. Με λίγη προσοχή, μπορείτε να τα κάνετε ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο. Αν θέλετε όμως να αναζητήσετε τα πιο σπάνια λουλούδια του Βούρινου θα πρέπει να ανηφορίσετε προς την κορυφή του (1866 μέτρα), είτε με 4Χ4, είτε με τα πόδια. 

Στον Βούρινο θα βρείτε πολλά είδη από βιόλες, μεταξύ αυτών και την Viola vurihensis η οποία είναι πολύ σπάνια και πήρε το όνομά της από το βουνό. Επίσης θα βρείτε πρίμουλες, δακτυλόριζες με κίτρινα και κόκκινα άνθη, λευκές και ροζ παπαρούνες, άγρια κρινάκια

7.3. Γρεβενά – Βουνάσα
(64,7 χιλιόμετρα) 

Η Βουνάσα είναι το πιο «εύκολο» βουνό καθώς φτάνετε λίγα μέτρα από την κορυφή του (1615 μέτρα) οδηγώντας σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η θέα φυσικά μοναδική, αλλά και η διαδρομή υπέροχη. Οι φίλοι των αγριολούλουδων θα «αναγκαστούν» να κάνουν πολλές στάσεις καθώς θα βρίσκετε «χωριουδάκια» με διάφορα αγριολούλουδα σε πολλές πλαγιές και λιβάδια όσο θα ανεβαίνετε προς την κορυφή. 

Ξεχωρίζουν οι ίριδες, οι βιόλες, οι ορχιδέες, αλλά και πιο άγνωστα όπως η σιληνή Silene atropurpurea, το επιλόβιο, η δακτυλίτιδα Digitalis laevigata, η κενταύρια Centaurea napulifera

Στην επιστροφή σας από το βουνό μπορείτε να ρωτήσετε στην Δεσκάτη για οδηγίες ώστε να βρείτε την αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης με ηλικία 1300 ετών!

8. Βενέτικος κι Αλιάκμονας, τα όμορφα ποτάμια!
(4 προτεινόμενες διαδρομές)

Ο Αλιάκμονας και ο παραπόταμός του ο Βενέτικος είναι τα δύο σημαντικά ποτάμια που διασχίζουν και ζωογονούν τον Νομό Γρεβενών. Πολύ όμορφα ποτάμια και τα δύο, δημιουργούν υπέροχες γωνιές φυσικού μεγαλείου. Ειδικότερα ο Βενέτικος που είναι αμιγώς Γρεβενιώτικο ποτάμι, είναι γνωστός για τα εκπληκτικά χρώματά του. Αρκετά τα σημεία που μπορείτε να ευχαριστηθείτε μια βόλτα δίπλα στο ποτάμι ή και να δροσιστείτε στα νερά του αν είστε έμπειροι και εξοικειωμένοι με το μπάνιο σε ποτάμι. Θα δούμε 4 προτεινόμενες ποταμίσιες διαδρομές:

8.1. Γρεβενά – Αγάπη
(16,6 χιλιόμετρα – τα τελευταία 100 μ. είναι βατός χωματόδρομος) 

Ειδυλλιακή τοποθεσία ανάμεσα από το Καλόχι και την Αγάπη Γρεβενών. Λέγεται και «Σμίξη» γιατί εδώ ακριβώς σμίγει ο Βενέτικος με τον Αλιάκμονα. Λίγα μέτρα πριν την «Σμίξη» δημιουργούνται βυροί με καθαρά και ήρεμα νερά, κατάλληλα για μπάνιο. Στην περιοχή θα βρείτε βρύση, κιόσκια, υποδομή για υπαίθριο barbeque, ενώ το καλοκαίρι το ποτάμι μετατρέπεται σε… πλαζ καθώς πολλοί επιλέγουν αυτό το σημείο για τις βουτιές τους!

8.2. Γρεβενά – Γέφυρα Βενέτικου στο Ελευθεροχώρι
(10,3 χιλιόμετρα) 

Όσοι έρχονται στα Γρεβενά μέσω Καλαμπάκας, δεν γίνεται να μην σταματήσουν σε αυτό το σημείο, όλες τις εποχές! Η γέφυρα που ενώνει τις «Πύλες» του Βενέτικου και γεφυρώνει τα καταπράσινα νερά του, έχει γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά Γρεβενιώτικα τοπία και έχει φωτογραφηθεί ίσως περισσότερο από όλα τα αξιοθέατα της περιοχής. Παλιότερα σε αυτό το σημείο υπήρχε ένα υπέροχο πέτρινο γεφύρι.

Τα καλοκαίρια θα βρείτε πολύ κόσμο να κάνει ηλιοθεραπεία στις μικρές «αμμουδιές» και στα βράχια ή να κάνει μακροβούτια στο ποτάμι. Προσοχή όμως: θα πρέπει να είστε έμπειροι στο κολύμπι σε ποτάμι πριν βουτήξετε για μπάνιο και φυσικά οι βουτιές από τα βράχια κρύβουν πάντα πολλούς κινδύνους! Ακόμη, σε αυτό το σημείο συχνά θα δείτε παρέες να κάνουν ράφτινγκ και καγιάκ, μέσω των σχετικών εταιριών που υπάρχουν στα Γρεβενά.

Ο θρύλος λέει πως όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από την περιοχή, στάθηκε για λίγο στους δύο αντικρυστούς βράχους και δίνοντας εντολή στον Βουκεφάλα πέρασε απέναντι με ένα άλμα του αλόγου του, αφήνοντας αποτύπωμα από τις οπλές του Βουκεφάλα στους βράχους. Για αυτό και οι βράχοι μέχρι και σήμερα λέγονται το «Πάτημα του Βουκεφάλα» και το παλιό λίθινο γεφύρι ήταν γνωστό ως το «Γεφύρι του Μεγαλέξανδρου».

8.3. Γρεβενά – Γεφύρι Πασά, Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς, Ιαματικές Πηγές Κιβωτού
(39,2 χιλιόμετρα – υπάρχει συνολικά 1 χλμ βατού χωματόδρομου: 600 μ. για το γεφύρι του Πασά και 400 μ. για τις πηγές Κιβωτού) 

Άλλο ένα πολύ όμορφο σημείο, στον Αλιάκμονα αυτή τη φορά, είναι στο Γεφύρι του Πασά. Ένα γεφύρι – ήρωας πολέμου μιας και είναι το μοναδικό που άντεξε για αιώνες την ορμή του ποταμού αλλά δυστυχώς ανατινάχθηκε για να μην περάσουν οι Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σημείο είναι κατάλληλο για βόλτα, χαλάρωση, ψάρεμα αλλά όχι για μπάνιο. 

Μετά το γεφύρι προτείνουμε να κατευθυνθείτε προς την Μηλιά Γρεβενών και να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να δείτε από κοντά μεταξύ άλλων και τους μεγαλύτερους απολιθωμένους χαυλιόδοντες του πλανήτη, ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών! 

Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την Κιβωτό Γρεβενών και αφού περάσετε το χωριό και συνεχίσετε σε μια όμορφη διαδρομή με το τοπίο να εναλλάσσεται από μικρά άλση σε χωράφια με στάρι και λιβάδια με λεβάντες, θα φτάσετε στις ιαματικές πηγές Κιβωτού οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικής ποιότητας. 

Βρέξτε τα χέρια και τα πόδια σας στα κρύα νερά τους. Μην παραξενευτείτε αν δείτε στα γύρω δένδρα κρεμασμένα ρούχα, είναι παλιό έθιμο όποιος επισκέπτεται τις πηγές για να θεραπεύσει κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, να αφήνει στα δένδρα το ρούχο που αντιστοιχεί στο σημείο που πάσχει. Οι πηγές δεν είναι οργανωμένες αν και έχουν γίνει σχετικές απόπειρες στο παρελθόν.

8.4. Γρεβενά – Γιαγκούλεια  – Άγιος Αθανάσιος Καρπερού
(41,3 χιλιόμετρα – τα τελευταία 9 χλμ είναι βατός χωματόδρομος)

Μια ακόμη καταπληκτική τοποθεσία για βόλτα δίπλα στον Αλιάκμονα βρίσκεται στο Νησί Γρεβενών. Λίγο πριν το Νησί θα περάσετε από το χωριό Κέντρο κοντά στο οποίο θα βρείτε ένα από τα ελάχιστα παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Παΐσιο και αξίζει να το επισκεφθείτε. 

Από το Νησί θα μπείτε σε βατό χωματόδρομο μέχρι τα Γιαγκούλεια. Η περιοχή είναι ιδανική για βόλτα, ξεκούραση, barbeque στη φύση, ψάρεμα αλλά και κάμπινγκ. Κάθε καλοκαίρι στα τέλη Ιουλίου διοργανώνεται γιορτή δίπλα στο ποτάμι από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.


 
 

Μετά τα Γιαγκούλεια συνεχίζετε για λίγο ακόμη τον χωματόδρομο μέχρι να φτάσετε στο πάρκο του Αγίου Αθανασίου στο Καρπερό Γρεβενών. Από εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του Αλιάκμονα από ψηλά αλλά και να κατέβετε από το μονοπάτι κοντά στο ποτάμι αν το επιθυμείτε.

9. Μανιτάρια, τα Γρεβενιώτικα!

Είναι τέτοια η μακροχρόνια σχέση των Γρεβενών και των Γρεβενιωτών με τα μανιτάρια που η επίσημη ανακήρυξη της πόλης το 2007 ως «Πόλη των Μανιταριών» ήταν ένα φυσικό επακόλουθο! Με τις πολύχρονες προσπάθειες του Πανελλήνιου Συλλόγου Μανιταρόφιλων και του Προέδρου τους κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη, έγινε το μανιτάρι και οι ιδιότητές του γνωστά σε όλη την Ελλάδα

Η σχέση μας με το μανιτάρι είναι και καλλιτεχνική, αφού εμπνέει πολλούς τοπικούς καλλιτέχνες: Τοπικά μουσικά σχήματα εμπνέονται και τραγουδούν για τα μανιτάρια, όπως οι Manitarock και οι Αμανίτες. Λιθοξόοι, γλύπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι και χειροτέχνες δημιουργούν με θέμα το μανιτάρι εδώ και χρόνια στην πόλη μας.

Το Πάρκο των Μανιταριών 

Στην Βορειοανατολική είσοδο της πόλης, απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας, θα βρείτε το ολοκαίνουριο και μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα Πάρκο των Μανιταριών

Στην είσοδο του πάρκου δεσπόζει η εντυπωσιακή ξύλινη πύλη και δίπλα της μια πανέμορφη πέτρινη σκαλιστή βρύση, έργα και τα δύο του Γρεβενιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Παπατζήκα.

Εδώ διοργανώνεται κάθε Καλοκαίρι η ετήσια Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού. Μανιταρογεύσεις και «ψάρια του βουνού» (όπως λέμε οι Γρεβενιώτες τα νόστιμα τοπικά κρέατα), παραδοσιακές και σύγχρονες μουσικές, happenings, σεμινάρια για το μανιτάρι, συλλογή μανιταριών… Ένα πραγματικό φεστιβάλ φυσιολατρίας και μανιταροφιλίας!

Το Μουσείο Μανιταριών

Στο γραφικό χωριό Λάβδα Γρεβενών, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη, θα βρείτε το Μουσείο Μανιταριών. Θα δείτε από κοντά πολλά εκθέματα και έργα τέχνης με θέμα τα μανιτάρια. 

Πριν την επίσκεψή σας επικοινωνήστε με το 6972 033 243 για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι διαθέσιμος κάποιος από τους υπευθύνους του μουσείου για να σας ξεναγήσει στα εκθέματά του.

Συλλογή μανιταριών

Συλλέκτες μανιταριών και μανιταρόφιλοι από όλη τη χώρα και όχι μόνο, θεωρούν τα Γρεβενά μία από τις κορυφαίες περιοχές για αναζήτηση, συλλογή, καταγραφή και μελέτη των μανιταριών

Τόσο η τεράστια ποικιλία με πάνω από 1300 είδη, όσο και η ποιότητα των τοπικών μανιταριών, σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από περιβαλλοντική μόλυνση, καθιστούν τα Γρεβενά στην κορυφή των προτιμήσεων των ειδικών των μανιταριών αλλά και της τρούφας.

Ανάλογη είναι η ποικιλία και η ποιότητα των τοπικών προϊόντων που παρασκευάζονται με βάση το μανιτάρι: μανιταρόσουπες, μανιταρόπιτες, σάλτσες, ζυμαρικά, λικέρ, γλυκά του κουταλιού, λουκούμια με μανιτάρι… η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη!

Αν θελήσετε κατά την επίσκεψή σας να συλλέξετε μανιτάρια από το δάσος να έχετε υπόψη σας αυτό που λένε από παλιά οι μανιταράδες μας, μεταξύ σοβαρού και αστείου: «όλα τα μανιτάρια τρώγονται, αλλά κάποια τρώγονται μόνο ΜΙΑ φορά»! Ή όπως έλεγαν οι παλιότεροι: «λουλούδια μαζεύουμε από όλα, μανιτάρια μόνο όσα ξέρουμε».

10. Για βόλτα στα Γρεβενά!

Κάποιοι λένε πως τα Γρεβενά δεν είναι μια όμορφη πόλη, κυρίως λόγω της άναρχης δόμησης που χαρακτήρισε εδώ και δεκαετίες τις πόλεις της χώρας μας… Κι όμως, οι όμορφες γωνιές των Γρεβενών είναι πολλές!

Δύο πλατείες, αρκετά πάρκα, το παλιό ρολόι της πόλης, ο πεζόδρομος, οι  υπέροχες εκκλησίες και η Μητρόπολη, ο ποταμός Γρεβενίτης που διασχίζει την πόλη, αρκετά παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, τα λιγοστά αλλά πανέμορφα παλιά αρχοντικά στις πάνω γειτονιές, οι διάσπαρτες πέτρινες βρυσούλες… συνθέτουν το παζλ της ομορφιάς των Γρεβενών. Μα πάνω από όλα, το βασικό συστατικό της πόλης είναι οι φιλόξενοι και φιλότιμοι Γρεβενιώτες, άνθρωποι βουνίσιοι, τίμιοι και με μεράκι

Το σήμα κατατεθέν της πόλης των Γρεβενών: το Ρολόι της καρδιάς μας!

Εκτός από την τακτική υπενθύμιση της τρέχουσας ώρας μετρώντας τα κουδουνίσματά του, το ρολόι είναι επίσης: σημείο συνάντησης (“ραντεβού στο ρολόι”), προσανατολισμού (“απέναντι από το ρολόι”) και …απειλής (“θα σε κρεμάσω στο ρολόι”!). Και φυσικά, σημείο όπου γίνεται πάντα η λαϊκή αγορά της πόλης κάθε Παρασκευή!

Το ρολόι έχει “ζήσει” όλη την νεότερη ιστορία της πόλης, αφού κτίστηκε το 1776, υπέστη μεγάλες ζημιές το 1821, ανακαινίσθηκε το 1906, οπότε πήρε και την σημερινή του μορφή. Το 2010 αναπαλαιώθηκε ώστε να αναδειχθεί καλύτερα ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας.

Μπορεί καμιά φορά οι Γρεβενιώτες να τα “βάζουμε” με την πόλη μας, με την καθημερινότητά μας και με την “κλειστή” κοινωνία μας… Αλλά για το Ρολόι έχουμε όλοι μια θέση στην καρδιά μας!

Το Καστράκι

Πολύ κοντά στην πόλη, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου προς τα νότια, θα βρείτε το Άλσος Θεοδωρίδη ή Καστράκι όπως το λέμε συχνά. Ένα υπέροχο άλσος, ο βασικός πνεύμονας οξυγόνου της πόλης, παντοτινό δώρο ενός ανθρώπου, πραγματικού ευεργέτη

Ο δάσκαλος Θεόδωρος Θεοδωρίδης κατάφερε μόνος του κατά τη δεκαετία του ’50 να μεταμορφώσει τις βαλτώδεις εκτάσεις που υπήρχαν στην περιοχή, σε αυτό το πανέμορφο δάσος που μπορείτε να απολαύσετε κάνοντας βόλτα στα μονοπάτια του. 

Θα συναντήσετε αγριολούλουδαπουλιάμανιτάριασκιουράκια και άλλες ομορφιές του δάσους. Μετά τη βόλτα σας μπορείτε να δροσιστείτε στην καφετέρια που υπάρχει στην περιοχή, απέναντι από το υπαίθριο θέατρο της πόλης.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτή την διαδικτυακή “βόλτα” στα αξιοθέατα του τόπου μας και σάς περιμένουμε για να βιώσετε από κοντά τις ομορφιές και την φιλοξενία μας!

Άρθρο του Θωμά Μπιζιούρα
Προγραμματιστής Web & MS Excel, ερασιτέχνης φωτογράφος

pamegrevena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου