ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

13 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Αλβανία



Η Αλβανία είναι μια από τις χώρες με τις λιγότερες επισκέψεις στην Ευρώπη. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας, ο τουρισμός εδώ εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλών τόνων. Δεδομένης όμως της εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς της χώρας, την διαρκώς αναπτυσσόμενη αλβανική ριβιέρα και τις πολύ προσιτές τιμές, είναι θέμα χρόνου να αλλάξει αυτό. Ακολουθούν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ασυνήθιστα γεγονότα και πράγματα για τα οποία φημίζεται η Αλβανία:


Υπάρχουν περισσότερα από 173.000 πυροβολεία στην Αλβανία
Πολυβολείo στην Αλβανία (πηγή: wikipedia)


Ίσως το πιο παράξενο γεγονός για το οποίο φημίζεται η Αλβανία είναι ο αριθμός των πυροβολείων της. Η Αλβανία έχει μεταξύ 173.000 και 750.000 πυροβολεία, αν και πιθανότατα η απαισιόδοξη εκτίμηση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει και το Μουσείο Bunk’Art.


Τα πυροβολεία/καταφύγια κατασκευάστηκαν κατά τη διακυβέρνηση του Ενβέρ Χότζα ως αμυντικές κατασκευές σε περίπτωση εισβολής από εχθρικές δυνάμεις που, εκείνη την εποχή, δεν ήταν και λίγες.


Σχεδιάστηκαν για να αντέχουν σε πυρηνικές και χημικές επιθέσεις και μερικές φορές κατασκευάζονταν υπόγεια. Όπως θα περίμενε κανείς, δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που κατασκευάστηκαν.


Τα πολυβολεία εγκαταλείφθηκαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990. Τα περισσότερα είναι πλέον ερειπωμένα, αν και μερικά έχουν επαναχρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, ως κατοικίες, καφετέριες, αποθήκες και καταφύγια για ζώα ή για άστεγους.




Η Αλβανία ήταν κάποτε η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης
Κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη του 2019 (πηγή: wikipedia)


Με την πτώση του κομμουνισμού το 1991, το τοπικό καθεστώς κατέρρευσε και η Αλβανία άνοιξε τις πόρτες της στον υπόλοιπο κόσμο.


Μετά την πλήρη απομόνωσή της για περισσότερα από 45 χρόνια, η χώρα ήταν οπισθοδρομική και δεν είχε δει σχεδόν καμία εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα, ήταν η φτωχότερη στην Ευρώπη με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, λίγο περισσότερο από 2.000 δολάρια ανά άτομο.


Η Αλβανία από τότε έχει ανακάμψει σημαντικά και, ενώ εξακολουθεί να είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, έχει ξεπεράσει κατά πολύ οποιαδήποτε χώρα που μοιραζόταν παρόμοιο ΑΕΠ εκείνη την εποχή και σήμερα διαθέτει καλές υποδομές και μια ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία.




Οι Αλβανοί δεν αποκαλούν τη χώρα τους Αλβανία



Το όνομα της χώρας στα αλβανικά είναι Shqipëri (Σκιπερία), το οποίο συχνά μεταφράζεται ως “η χώρα των αετών“. Αυτός είναι ο λόγος που συναντάμε και τον αετό ως εθνικό, σύμβολο ακόμα και στη σημαία. Οι ίδιοι οι Αλβανοί ονομάζουν τους εαυτούς τους Σκιπτάρ (Shqiptar).


Ωστόσο, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η αρχική λέξη για τον αετό γράφεται διαφορετικά και ότι δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε με βεβαιότητα ότι η λέξη μεταφράζεται έτσι.


Όσο για τη λέξη Αλβανία, χρησιμοποιήθηκε ιστορικά από τους ντόπιους και αλλοδαπούς μέχρι τουλάχιστον τους μεσαιωνικούς χρόνους. Ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Πτολεμαίος χρησιμοποιούσε τη λέξη για να περιγράψει την περιοχή.


Δεν είναι σαφές πώς το όνομα της χώρας άλλαξε στο Σκιπερία, αλλά πιστεύεται ότι αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής.




Οι χάρτες της Google για την Αλβανία δεν είναι αξιόπιστοι
Πεζόδρομος στο Αργυρόκαστρο που δεν θα έπρεπε να οδηγήσεις (πηγή: once in a life time journey)


Η οδήγηση στην Αλβανία είναι σχετικά εύκολη. Οι δρόμοι είναι καλοί, οι υποδομές είναι καινούριες και νέοι αυτοκινητόδρομοι εμφανίζονται κάθε χρόνο.


Θα πρέπει να επιστρατεύσετε το θάρρος σας ωστόσο, καθώς οι ντόπιοι δεν είναι ιδιαίτερα καλοί οδηγοί και τα οδικά σήματα λειτουργούν περισσότερο ως κατευθυντήρια γραμμή παρά ως κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε, επομένως πρέπει να έχετε συντονισμένες και τις έξι αισθήσεις σας. Το ίδιο και ο συνοδηγός σας.


Αυτό που σίγουρα δεν είναι παιχνιδάκι είναι η χρήση του Google Maps. Παραδόξως, η εφαρμογή σας δίνει συχνά λάθος πληροφορίες. Η Αλβανία αναπτύσσεται γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι οι χάρτες της Google δεν ενημερώνονται με τον ίδιο ρυθμό.




Υπήρχαν μόνο 7.000 αυτοκίνητα το 1991



Προς μεγάλη μου έκπληξη, η Αλβανία διέθετε μεταξύ 3.000 και 7.000 αυτοκινήτων για έναν πληθυσμό τριών εκατομμυρίων πριν από το 1991. Αυτό αντιστοιχεί σε 1-2 αυτοκίνητα για κάθε 1000 κατοίκους.


Η ιδιοκτησία αυτοκινήτου ήταν απαγορευμένη, έτσι μόνο οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ορισμένες επιχειρήσεις μπορούσαν να έχουν αυτοκίνητο, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός χρησιμοποιούσε άμαξες και ποδήλατα για τη μετακίνησή του.


Όταν έπεσε το καθεστώς, η ιδιοκτησία αυτοκινήτου έγινε το απόλυτο σύμβολο της νέας τάξης πράγματων. Σήμερα, όλοι έχουν ένα αυτοκίνητο.

Οι δρόμοι γέμισαν Mercedes Benz



Μιλώντας για αυτοκίνητα στην Αλβανία, εύκολα θα παρατηρήσει κανείς ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών κινείται με Mercedes Benz.


Το… πάθος των Αλβανών για τα αυτοκίνητα της εταιρείας από τη Στουτγάρδη επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Albanian State Statistics Institute – INSTAT) που δείχνουν ότι το 2020, από τα συνολικά 540.000 κυκλοφορούντα αυτοκίνητα στους αλβανικούς δρόμους, περί τα 98.000 – ή το 18,2% – ήταν Mercedes, με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνεται από τη VW (17%).


Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα και ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, συνήθως γερμανικής προέλευσης. Η καλοπροαίρετη εξήγηση και αυτή θα ακολουθήσουμε κι εμείς είναι ότι πολλοί μετανάστες Αλβανοί επέστρεφαν στην πατρίδα τους με λίγο παλιότερα μοντέλα Mercedes με σκοπό να τα πουλήσουν στην Αλβανία, καλύπτοντας έτσι το κόστος του ταξιδιού τους.




Δεν υπάρχουν McDonalds στην Αλβανία



Μετά από 45 χρόνια πλήρους απομόνωσης, η Αλβανία άνοιξε τις πόρτες της στον υπόλοιπο κόσμο το 1991. Μέχρι τότε, τα McDonald’s ήταν ένα εντελώς άγνωστο brand στη χώρα και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταστήματα σε 118 χώρες.


Αν είστε λάτρεις πάντως του fast food, η Αλβανία έχει πλέον επιλογές, όπως τα KFC και τη Domino’s Pizza.


Οι μισοί Αλβανοί ζουν εκτός χώρας
Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα το 2011 (πηγή: BIRN/Igor Vujcic)


 
 

Σύμφωνα με το αρμόδιο αλβανικό υπουργείο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περίπου το 25% του συνόλου της χώρας μετανάστευσε ή περίπου το 35% του ενεργού πληθυσμού. Σύμφωνα με κατά προσέγγιση στοιχεία, περίπου 1.400.000 Αλβανοί πολίτες ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό.


Η πλειοψηφία, περίπου το 70-75%, εγκαταστάθηκε σε δύο χώρες: την Ελλάδα και την Ιταλία. Μεταξύ αυτών, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση. Στην Ιταλία υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 500 χιλιάδες Αλβανοί.


Γενικά, η τάση των Αλβανών μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια έχει προσανατολιστεί προς τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.), καθώς και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.


Η γεωγραφική κατανομή των Αλβανών μεταναστών στις χώρες υποδοχής υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, για παράδειγμα, οι Αλβανοί μετανάστες βρίσκονται σε όλη την επικράτεια των χωρών, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στις κύριες πόλεις.




Το 70% του Αλβανικού εδάφους είναι ορεινό
Το όρος Κόραμπ αποτελεί τη μία από τις δύο μόνο κορυφές σε ολόκληρη την Ευρώπη που είναι το υψηλότερο σημείο δύο ή περισσότερων κρατών.


Παρόλο που οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στη χώρα για την Αλβανική Ριβιέρα, το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας είναι στην πραγματικότητα ένα απέραντο ορεινό τοπίο.


Στην πραγματικότητα, το μέσο υψόμετρο της Αλβανίας είναι στα 708 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βόρεια της χώρας, θα βρείτε τις πιο ενδιαφέρουσες ορειβατικές διαδρομές.


Η υψηλότερη κορυφή είναι η Κόραμπ η οποία βρίσκεται στα 2.764 μέτρα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι η 18η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης και η 4η ψηλότερη στη Βαλκανική χερσόνησο.




Το όχι σημαίνει ναι και το ναι όχι


Όταν μιλάτε με έναν Αλβανό μπορεί έχετε την αίσθηση ότι διαφωνεί πολύ μαζί σας. Οι κινήσεις του κεφαλιού τους είναι συχνά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχουμε συνηθίσει στον υπόλοιπο κόσμο.


Η κίνηση του κεφαλιού πάνω-κάτω σημαίνει όχι και αντίθετα η κίνηση δεξιά αριστερά σημαίνει ναι. Αν η περιγραφή δεν σας βοηθάει, δοκιμάστε το για να καταλάβετε τη σύγχυση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ινδία!

Τα βατραχοπόδαρα θεωρούνται τοπική λιχουδιά στο νότο


Το αλβανικό φαγητό είναι υπέροχο και ενώ δεν υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία, είναι νόστιμο, είναι φρέσκο, είναι σχετικά απλό και υγιεινό.


Ένα από τα πιάτα που θα σας εκπλήξει είναι τα βατραχοπόδαρα που αντιμετωπίζονται ως λιχουδιές στο νότιο τμήμα της χώρας, ιδιαίτερα στο Αργυρόκαστρο, όπου θα τα συναντήσετε και στα μενού των εστιατορίων.




Η Αλβανία ήταν το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο


Ο Ενβέρ Χότζα ανακήρυξε την Αλβανία αθεϊστική χώρα το 1967 καταργώντας όλες τις θρησκείες.


Με υπερβάλλοντα ζήλο κατέστρεψε πολλά θρησκευτικά κτίρια σε όλη τη χώρα. Μόνο ελάχιστα από τα πρώην τζαμιά της Οθωμανικής εποχής και μερικές ορθόδοξες εκκλησίες στα Τίρανα διασώθηκαν επειδή θεωρήθηκαν ιστορικά μνημεία.


Σήμερα η πλειονότητα των Αλβανών είναι μουσουλμάνοι
Οι θρησκείες στην Αλβανία. Καθολικοί στα βόρεια, Ορθόδοξοι στα νότια και Μουσουλμάνοι στην υπόλοιπη χώρα.




Η παράδοση του Xhiro


Τα βράδια, οι άνθρωποι βγαίνουν για μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο της πόλης και αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, ειδικά σε μικρές πόλεις και χωριά όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.


Η λέξη προέρχεται είτε από το ιταλικό girare είτε από το ελληνικό γύρο.

Πηγές: Once in a lifetime journey, Balkans Insight, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου