ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Τρομάζουν οι πνιγμοί στην Ελλάδα: 52 θάνατοι σε 15 ημέρες - Καμπανάκι από ναυαγοσώστες

 

Αυξάνονται τα περιστατικά πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες ημέρες, με έναν

ακόμα πνιγμό να προκαλεί θλίψη αλλά και να προβληματίζει για την συχνότητα με την οποία άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο νερό.

Το μεσημέρι της Κυριακής 9 Ιουλίου ένας Ιταλός τουρίστας μόλις 47 ετών ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από άλλους κολυμβητές στην ακτή στο Κόκκινη Χάνι του Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε.


 
 

Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες για να τον επαναφέρουν είχε ήδη εκπνεύσει.

Πέντε πνιγμοί μέσα σε δύο 24ωρα

Ο πνιγμός του Ιταλού τουρίστα αποτελεί τον 5ο μέσα σε 2 εικοσιτετράωρα στη χώρα μας, καθώς το Σάββατο 8 Ιουλίου, σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές 4 άτομα ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από τη θάλασσα την ώρα που κολυμπούσαν.

Στην Αγία Μαρίνα Χανίων μια 78χρονη τουρίστρια ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις τις το πρωί του Σαββάτου 8/7. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παχύς στη Θάσο χωρίς τις αισθήσεις τις ανασύρθηκε μια 86χρονη τουρίστρια το μεσημέρι του Σαββάτου. Τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ανθρώπους που βρίσκονταν στην παραλία και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Διενεργείται προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Θάσου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα ακόμα ένας 82χρονος Ελληνικής καταγωγής ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το μεσημέρι του Σαββάτου από τη θάλασσα, στην παραλία Βρασνών στη Θεσσαλονίκη.

Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Β' Λιμενικό Τμήμα Σταυρού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ πρόκειται να διαταχθεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Τέλος, χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε και ένας 90χρονος από τη θαλάσσια περιοχή του Καβουρίου του Πύργου Ηλείας το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου Ηλείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Διενεργείται προανάκριση από το Λιμεναρχείο Κατάκολου.

Πνιγμοί: Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ η πλειονότητα των λουόμενων που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν άνω των 70 ετών, ενώ 5 εξ αυτών ήταν μεταξύ 50 με 60 ετών.

Με βάση τα δοθέντα στοιχεία το νεότερο σε ηλικία άτομο που πνίγηκε ενώ κολυμπούσε ήταν ένας 22χρονος άνδρας στην Καβάλα την 1η Ιουλίου.

Τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σοκάρουν, αναφέροντας πως περισσότεροι από 350 με 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, με την αναλογία ανδρών γυναικών να είναι 3 προς 1.

Στη χώρα μας κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα χάνουν περίπου 10 παιδιά και έφηβοι, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 60% δεν γνωρίζει κολύμπι ούτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή των πνιγμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως κάθε 90 δευτερόλεπτα πεθαίνει από πνιγμό ένας άνθρωπος παγκοσμίως, με τους ερευνητές να μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα του φαινομένου ακόμα και ανά 30 δευτερόλεπτα, καθώς δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2017 έως το 2021 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από θαλάσσιες δραστηριότητες 342 άτομα. Το 2021 συγκεκριμένα 336 άτομα «χάθηκαν» στη θάλασσα με το 70% να είναι άνδρες και το 30% γυναίκες. Παράλληλα το 70% από αυτούς ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί.

Μέχρι αρχές Αυγούστου του 2022 στη θάλασσα καταγράφηκαν τουλάχιστον 163 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό 8 στους 10 που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

Απαραίτητη η ναυαγοσωστική κάλυψη

Παράλληλα στην επικαιρότητα έρχεται και το θέμα της ναυαγοωσωστικής κάλυψης των ελληνικών παραλιών αλλά και πισινών, μετά και το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στο Ρόδο, όταν ένα μικρό αγόρι βρέθηκε σε πισίνα ξενοδοχείου χωρίς τις αισθήσεις του.

Πιο αναλυτικά, το περιστατικό σημείωθηκε σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στον Αρχάγγελο, ενώ το παιδί εντόπισαν τουρίστες, που αμέσως άρχισαν να καλούν σε βοήθεια. Εργαζόμενοι του ξενοδοχείου έσπευσαν στην πισίνα και απομάκρυναν το παιδί, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν τόσο το ΕΚΑΒ όσο και την αστυνομία.

Το αγοράκι με καταγωγή από την Πολωνία διακομίστηκε στο νοσοκομείο, με την κατάστασή του να μην εμπνέει ανησυχία. Για το περιστατικό η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του διευθυντή του ξενοδοχείου, καθώς την ώρα της παρ' ολίγον τραγωδίας στην πισίνα δεν υπήρχε ναυαγοσώστης.

Προσοχή στο ντύσιμο των παιδιών

Στο 86% φτάνει η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης, αν και οι πνιγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.


 
 

«Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά καλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, οι πνιγμοί παραμένουν και βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν και γι’ αυτό τον λόγο από φέτος καταγράφονται και οι διασώσεις που γίνονται από τους ναυαγοσώστες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Γιοβανίδης τόνισε στο GRTimes.gr ότι ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και πως πρέπει «να σταματήσει η Ελληνίδα μάνα να βάζει το παιδί της μπρατζάκια, σωσίβιο, βατραχοπέδιλα και «μακαρόνι». Το παιδί πρέπει να μάθει να επιπλέει και να κολυμπάει και όχι πηγαίνει στη θάλασσα σαν φουσκωτός «RoboCop».

Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε στη θάλασσα

Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) είναι ότι αρκετοί λουόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Γιοβανίδης μέσω του GRTimes.gr τονίζει στους λουόμενους τι να ΜΗΝ κάνουν, όταν κολυμπούν στη θάλασσα.

Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, – και απλά επιπλέουν – πάντα να είναι με ένα άτομο ακόμη

Να μην κολυμπούν στη θάλασσα φαγωμένοι, κουρασμένοι, μεθυσμένοι

Να μην απομακρύνονται από την ακτή δίχως λόγο

Να προσέχουν τα θαλάσσια ρεύματα

Να μην βουτούν σε θολά και άγνωστα νερά

«Ο ναυαγοσώστης βοηθάει στην ανάπτυξη της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ενώ τη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να τη δίνουμε πάντα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους που είναι Νο1 ηλικιακή ομάδα σε πνιγμούς. Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται σε ήρεμα νερά. Παρόλα αυτά πνίγονται άνθρωποι και σε πιο «άγρια», οπότε το σύνθημα είναι ένα: «Προσέχουμε, προσέχουμε, προσέχουμε!» προσθέτει o διευθυντής της ΕΝΑΚ.


Σε κάθε πισίνα και ένας ναυαγοσώστης

Όσον αφορά τις πισίνες και την ύπαρξη ναυαγοσωστών με τη νέα νομοθεσία κάθε χώρος που διαθέτει πισίνα θα πρέπει να υπάρχει στο σημείο και ναυαγοσώστης. «Τα καταλύματα που έχουν πάνω από 50 δωμάτια και το βάθος της πισίνας ξεπερνάει το 1,5 μέτρο, πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μην είναι σ’ ένα σταθερό μέρος, αλλά περιμετρικά της πισίνας. Με την ύπαρξη ναυαγοσωστών ανεβαίνει η ποιότητα των παροχών, αλλά και της ασφάλειας σ’ ένα κατάλυμα» πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου