ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Θρίαμβος των κυνηγών στις αίθουσες των δικαστηρίων έναντι της τοξικής φιλοζωίας


Δικαίωση των κυνηγών ακόμα μια φορά έναντι στην επαίσχυντη συκοφαντία. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων του κυνηγίου

Τη Δευτέρα, 10/07/2023, η δικηγόρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Ευτυχία Γ. Τόλη, παρουσιάστηκε στο δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων για να υπερασπιστεί στο πρόσωπο του κυνηγού και συνεργάτη του Kynigesia.gr, Γιάννη Αμπατζίδη, μία άδικη και αναίτια δίωξη περί της κυνηγετικής δραστηριότητας. Μία πράξη ξεκάθαρα εκδικητικού χαρακτήρα.
Το γεγονός

Στο πρόσωπο του Γιάννη Αμπατζίδη κατόπιν καταγγελίας μιας φιλόζωης γυναίκας ασκήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Πιο συγκεκριμένα και εν συντομία κατηγορείται για έκθεση σε κοινή θέα συλληφθέντων θηραμάτων και σε χρόνο που απαγορεύονταν η μετακίνηση για το κυνήγι εν μέσω πανδημίας (covid).

Αναφορικά με την υπόθεση, πρόκειται για αναρτήσεις φωτογραφιών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), μια συνήθης πρακτική για εκατομμύρια κυνηγούς ανά το κόσμο. Οι λήψεις των φωτογραφιών πραγματοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν πολύ πριν των περιορισμών της κυκλοφορίας των πολιτών εν μέσω πανδημίας. Κάποιες φωτογραφίες μάλιστα είχαν αρχικώς δημοσιευθεί τρία και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, 2017- 2018 αντίστοιχα.

Αυθαιρέτως και ατεκμηρίωτα, ως ημερομηνία λήψης ο δικαστικός λειτουργός εξέλαβε την ημερομηνία αναδημοσιεύσεων τους, δηλαδή, κατά την απαγόρευση μετακίνησης για το κυνήγι χρονική περίοδο του 2020. Εκείνο δηλαδή το διάστημα (καραντίνας) όπου αρκετοί αναπολούσαν στιγμές διαφόρων δραστηριοτήτων και τις μοιράζονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κατάρριψη των ανυπόστατων κατηγοριών

Σύμφωνα με το άρθρο 258 (2ε) του ΝΔ 86/69 απαγορεύεται «η μεταφορά, η έκθεσις εις κοινήν θέαν και ο καθ’ οιονδήποτε τρόπο βασανισμός συλληφθέντων θηραμάτων». Είναι σαφές ότι η ανωτέρω διάταξη τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση των συλληφθέντων και όχι επί των θανατωθέντων θηραμάτων. Τούτο είναι σύμφωνο με την επικράτουσα νομολογία και θεωρία καθότι σκοπός του νομοθέτη ήταν η πάταξη της έκθεσης δια περιφοράς των ζώων που αιχμαλωτίζονται σε μία περίοδο όπου δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα. Οι καταγγέλοντες εστιάζουν στην αισθητική του πράγματος, (συζήτηση στην οποία υπάρχει θεμιτός αντίλογος) παρά στην παράβαση του νόμου. Είναι σαφές ότι αυτή η πράξη δεν είναι ποινικά αξιολογήσιμη.

Οι φωτογραφίες οι οποίες αναρτήθηκαν στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο (πράξη πολύ συνηθισμένη και διαδεδομένη σήμερα) δεν ελήφθησαν το χρόνο δημοσίευσης αλλά ήταν φωτογραφίες από το αρχείο του Γιάννη Αμπατζίδη που είχαν ληφθεί προγενέστερα. Γι’ αυτό το λόγο δεν τίθεται και θέμα παραβίασης των μέτρων κατά της πανδημίας στην οποία κατά τον επίδικο χρόνο επιτρέπονταν η άσκηση θήρας (απαγορεύονταν οι μετακινήσεις). Ο χρόνος λήψης των φωτογραφιών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο τεχνικής πραγματογνωμοσύνης για επιβεβαίωση του ισχυρισμού του, τον οποίο και ζήτησε.

Η κατηγορία που κατέπεσε πριν το ακροατήριο

Αξίζει να επισημανθεί ότι η πρώτη κατηγορία αναφορικά με την δημοσίευση κυνηγετικών φωτογραφιών (με θηράματα) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέπεσε από τον έγγραφο ισχυρισμό του Γιάννη Αμπατζίδη προς τον εισαγγελέα και δεν έφτασε καν στο ακροατήριο. Αναφέρθηκε στην καταγραφή αθωωτικών αποφάσεων, παρόμοιων περιπτώσεων και στην ερμηνεία του σχετικού άρθρου 258(ε) του δασικού κώδικα που έχει δοθεί έως τώρα από τους δικαστές που προήδρευσαν, οι οποίοι ευλόγως, αποσαφήνισαν και διαχώρισαν ότι με τον όρο «συλληφθέντα θηράματα» δεν νοούνται επ’ ουδενί τα «θηρευμένα θηράματα». Η κοινή λογική άλλωστε επιτάσσει ότι σύλληψη νεκρού δεν υφίσταται. Επίσης είναι άλλο η απεικόνιση ενός θηράματος και άλλο το ίδιο το θήραμα να υπόκεινται σε κοινή θέα. Δυστυχώς καλούμαστε για κάποιους να αποδείξουμε τα αυτονόητα.

Το παράδοξο στα της Ελλάδος

Είναι τουλάχιστον άτοπο να κινείται όλη αυτή η διαδικασία αναζήτησης ταυτοποίησης χρηστών του διαδικτύου προκειμένου να διερευνάται αν τελέστηκε ποινικό αδίκημα ή όχι, από μία προσωπική επιλογή για την αποτύπωση μιας στιγμής, ενός πολίτη στα πλαίσια μιας νόμιμης δραστηριότητας όπως είναι η θήρα. Το κυνήγι είναι ΝΟΜΙΜΗ δραστηριότητα και ως εκ τούτου κάθε εικόνα του είναι ΝΟΜΙΜΗ.

Ποιότητα και όχι ποσότητα

Ωστόσο ως κυνηγοί οφείλουμε να απομονώνουμε την ποσότητα στις φωτογραφίες που αποτελεί πρόκληση. Το κάλλος και ο σεβασμός είναι εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια συμβατή φωτογραφία η οποία εκπέμπει ένα μήνυμα σχετικά με την ανεξίτηλη, αέναη και αδιάσπαστη δραστηριότητά μας. Φιλοσοφία άλλωστε που ο συνεργάτης μας Γιάννης Αμπατζίδης ο ίδιος ασπάζεται και προάγει μέσα από τα παραδείγματά του.

Η αποτυχία των αντικυνηγών

Αν ορισμένοι επιδιώκουν να κρατήσουν το κυνήγι στα μέτρα τους ή να το περιορίσουν για να βολεύονται οι ίδιοι πνευματικά και ψυχικά, αυτό δεν σημαίνει ότι καλούμαστε όλοι οι υπόλοιποι να συντηρήσουμε τον προσωπικό τους μύθο.

Όταν η προπαγάνδα της αχαλίνωτης και τοξικής φιλοζωίας δεν επιτυγχάνει τον σκοπό της, δηλαδή δια μέσω του φόβου και της συκοφαντίας να επιβάλει την πολιτική της ατζέντα, εξουδετερώνοντας κάθε αντίδραση, σειρά έχει η κλάψα, η επίκληση στο συναίσθημα με πιασάρικους όρους (δολοφόνοι, βάρβαροι, ανήθικοι, οπισθοδρομικοί) για να ρεφάρουν την αποτυχία τους. Ο μηχανισμός ωστόσο που χρησιμοποιούν είναι απόδειξη αυτής της αποτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου