ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

«Στο κόκκινο» η χρήση κάνναβης και αλκοόλ στους 40άρηδες - Τι έδειξε έρευνα


Μεγαλύτερη ροπή προς το αλκοόλ και τα ναρκωτικά έχουν την τελευταία δεκαετία οι μεσήλικες, σύμφωνα με έρευνα που

χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το 30% των ενηλίκων ηλικίας από 35 έως 50 ετών «το παράκαναν» με το αλκοόλ το 2022 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν μια δεκαετία έφτανε το 23%.



 
 

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός όσων, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, κάνουν χρήση μαριχουάνας. Από 13% το 2012 έφτασε το 2022 στο 28% ενώ το 4% ανέφερε ότι έκανε χρήση κάποιου παραισθησιογόνου.

Στους μικρότερους σε ηλικία, 19-30 ετών, επίσης αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό που κάνουν μαριχουάνα, από 28% το 2012 στο 44% το 2022 αλλά μειώθηκε από 35,2% σε 30,5% η κατανάλωση αλκοόλ.

«Άλλες γενιές άλλα ναρκωτικά και σε διαφορετικό επίπεδο»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, άλλες γενιές προτιμούν άλλα ναρκωτικά και σε διαφορετικά επίπεδα. «Οι τάσεις στη χρήση των ναρκωτικών εξελίσσονται ανά δεκαετία και αλλάζουν από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση» λέει η Megan Patrick, ερευνήτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συμμετέχουσα στη μελέτη.

Η έρευνα αυτή, όπως αναφέρουν οι New York Times, διεξάγεται από το 1975, εστιάζει στη μελέτη της συμπεριφοράς των νέων που κάνουν χρήση ναρκωτικών αλλά εξετάζει και τη σχέση μεγαλύτερων ανθρώπων με αλκοόλ, μαριχουάνα, τσιγάρα και άλλες ουσίες.

«Είναι σημαντικό και για τους επαγγελματίες δημόσιες Υγείας» λέει η ερευνήτρια καθώς οι επιπτώσεις από τα ναρκωτικά που χρησιμοποιεί η κάθε γενιά μπορεί να είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ συνέχισαν να αυξάνονται για τους άνω των 65 και για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στους άνδρες.

Από τι εξαρτάται η… προτίμηση στα ναρκωτικά


 
 

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση ουσιών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κουλτούρα κάθε γενιάς και το νομικό καθεστώς των διαφόρων ναρκωτικών. Για παράδειγμα, στην ηλικιακή ομάδα των 35-50, οι 50άρηδες είχαν σίγουρα δοκιμάσει μαρχιουάνα. «Αυτοί αποφοίτησαν από το λύκειο το 1990, όταν η μαριχουάνα και άλλα ναρκωτικά ήταν σε ιστορικό χαμηλό».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου