ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Επιχείρηση 43% σε δήμους και περιφέρειες


Στον πήχη του 43% που εξασφαλίζει αυτοδύναμη εκλογή για περιφερειάρχες και δημάρχους στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα

το οποίο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις μάχες του Οκτωβρίου, στοχεύει η κυβερνώσα παράταξη.

Με κομματικές υποψηφιότητες στις περιφέρειες (εξαιρουμένης της Κρήτης, όπου η ΝΔ στηρίζει τον νυν ισχυρό παίκτη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη) η Ηρώδου Αττικού και η Πειραιώς χαράσσουν στρατηγική «πρώτης Κυριακής», βάζοντας ψηλά τον πήχη της επίδοσης σε μία εκλογική αναμέτρηση μόλις τρεισήμισι μήνες μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εθνικές κάλπες.

Προς αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιούνται οι κομματικοί μηχανισμοί (μπροστά βγαίνει άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πιο… απαιτητικά σημεία του χάρτη) με την προσδοκία να καθαρίσει το εκλογικό παιχνίδι από τον πρώτο γύρο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις.


 
 

Η «βάση» για την επίτευξη του (φιλόδοξου) στόχου υπάρχει, σύμφωνα με την ανάγνωση κομματικών στελεχών, καθώς στέκονται στο «παράδειγμα» πέντε περιφερειών το 2019. Απόστολος Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία), Αλέκος Καχριμάνης (Ηπειρος), Κώστας Αγοραστός (Θεσσαλία), Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), Γιώργος Κασαπίδης (Δυτική Μακεδονία) είχαν πιάσει το αναγκαίο τότε 50 συν 1 στον πρώτο γύρο, όπως και ο Αρναουτάκης είχε εκλεγεί αμέσως αλλά ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο άλλες γαλάζιες φωνές υπογραμμίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία που επιφυλάσσει η επικείμενη κάλπη για τους εν ενεργεία περιφερειάρχες αφού κουβαλούν βάρη της προηγούμενης θητείας – φθορά και όχι πάντα θετική κριτική για το έργο τους. Ταυτόχρονα τα τρία νέα πρόσωπα – Νίκος Χαρδαλιάς (Αττική), Αλκιβιάδης Στεφανής (Βόρειο Αιγαίο), Δημήτρης Πτωχός (Πελοπόννησος) – δίνουν το στοίχημα της αποτελεσματικής προβολής τους για συσπείρωση γύρω από καινούργιους συνδυασμούς.

Πρόκληση για τρεις λόγους

Η πρόκληση του 43% έχει τη δική της σημειολογία για τρεις λόγους.

  • Ο πρώτος είναι ότι το Μαξίμου στην πραγματικότητα στοχεύει σε σήμα πολιτικής ισχύος με ποσοστά ανάλογα με τη συντριπτική επίδοση στις βουλευτικές εκλογές.
  • Ο δεύτερος είναι ότι έτσι θα ενισχυθεί το εξαρχής επιδιωκόμενο από τον Μητσοτάκη μήνυμα «συνέχειας» με επιβεβαίωση των επιλογών του και στην Αυτοδιοίκηση.
  • Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι η αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων ή έστω περιπετειών από την αναμενόμενη προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης απέναντι στους γαλάζιους στον δεύτερο γύρο. Ο Πρωθυπουργός διαμηνύει δημόσια ότι δεν είναι σκοπός του να αποκομίσει κομματικά οφέλη από τις αναμετρήσεις του Οκτωβρίου καθώς – με τα δικά του λόγια – «είμαστε ισχυρή κυβέρνηση, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον επιβεβαίωση αυτής της νωπής λαϊκής εντολής», όμως προφανώς και η ΝΔ αγωνιά να εδραιώσει μια εικόνα κυριαρχίας.

Αγώνας δρόμου

Εξού και επί ποδός βρίσκονται 25 στελέχη της κομματικής έδρας για ενεργοποίηση του αυτοδιοικητικού δικτύου ανά την επικράτεια σε δύο φάσεις – πρώτα μέχρι το τέλος του Αυγούστου ώστε να συγκροτηθούν ισχυρά ψηφοδέλτια και έπειτα στην προεκλογική περίοδο ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες περιοδείες.

Η ομάδα δουλεύει παρασκηνιακά υπό τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή και με τον συντονισμό των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού – Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Νέζης, Στέλιος Κονταδάκης, Διονύσης Χατζηδάκης κ.ά.

Μετά τη διαχείριση των ταλαντώσεων που αναστάτωσαν το γαλάζιο οικοδόμημα κυρίως για την Αττική, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη ανατροπή με απόσυρση του Γιώργου Πατούλη και «χρίσμα» στον Χαρδαλιά και τη Δυτική Μακεδονία, όπου δεν αποφεύχθηκε η «αντάρτικη» υποψηφιότητα του (αυτομάτως διαγραφέντος) Γιώργου Αμανατίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Πέμπτη, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, στην Πελοπόννησο για τη στήριξη του Πτωχού με τον νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να μην ξανακατεβαίνει στις εκλογές.

Πρωθυπουργικά μηνύματα


 
 

Ο Πρωθυπουργός στέλνει στους δικούς του τρία μηνύματα. Πρώτον, περιμένει τις περιφέρειες στο πλευρό των συμμάχων της κυβέρνησης. Δεύτερον, ζητείται «ευπρέπεια» και «διακριτικότητα» και, τρίτον, το Μαξίμου περιμένει «συντεταγμένο» αγώνα από τους γαλάζιους υπέρ των κομματικών υποψηφιοτήτων στις περιφέρειες.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου