ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια καθημερινή «συνήθεια» των οδηγών -Πώς να το αποφύγεις


Η παγιωμένη αντίληψη ότι είναι νόμιμο να περνάς έναν φωτεινό σηματοδότη όταν έχει ανάψει το πορτοκαλί φανάρι μπορεί να μας στοιχίσει και μάλιστα ακριβά.

Αποτελεί μία από τις συχνότερες παραβάσεις που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στους ελληνικούς δρόμους και πέρα από κάθε αμφιβολία μία από τις πλέον επικίνδυνες.

 
 

Κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ο λόγος για το πορτοκαλί φανάρι και για την κακή συνήθεια των Ελλήνων οδηγών να μην σταματούν στη θέα του αλλά να επιταχύνουν ώστε να περάσουν πριν αυτό… κοκκινίσει.



Μάλιστα οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν ότι η αντίδραση αυτή συνιστά μια σοβαρή παράβαση η οποία τιμωρείται αυστηρά τόσο με χρηματικό όσο και με διοικητικό πρόστιμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή καταφεύγοντας στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και όσα αυτός προβλέπει σχετικά με το πορτοκαλί φανάρι.

Ειδικότερα, στο άρθρο 6 του ΚΟΚ αναφέρει ότι ο οδηγός οφείλει να ακινητοποιήσει το όχημά του τη στιγμή που θα αντικρίσει το πορτοκαλί φανάρι εκτός κι αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με ασφάλεια.




Αντί λοιπόν να επιταχύνουμε μόλις ανάψει το πορτοκαλί φανάρι θα πρέπει να επιβραδύνουμε, εκτός κι αν η απόσταση που μας χωρίζει από τον σηματοδότη δεν είναι αρκετή για την ακινητοποίηση του οχήματός μας.

 
 

Εξαιρώντας αυτήν την υποπερίπτωση, οποιαδήποτε άλλη επιλογή από την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος αποτελεί παράβαση, η οποία στην περίπτωση που βεβαιωθεί μεταφράζεται αυτομάτως σε χρηματικό πρόστιμο 700 ευρώ και στην αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Πρακτικά, ο ΚΟΚ αντιμετωπίζει την παραβίαση του πορτοκαλί σηματοδότη με την ίδια αυστηρότητα που αντιμετωπίζει και την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, θεωρώντας προφανώς ότι η παράβαση αυτή είναι εξίσου επικίνδυνη.



Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση που το φανάρι αναβοσβήνει πορτοκαλί, ο οδηγός θα πρέπει να το διαχειριστεί όπως και την πινακίδα του STOP και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει με ιδιαίτερη προσοχή και να παραχωρήσει προτεραιότητα σε πεζούς και οχήματα με τα οποία διασταυρώνεται η πορεία του. 

 carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου