ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Καλά κρατούν οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών

Αυξημένα κατά 30% είναι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που πρωταγωνιστούν στη

γερμανική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2023, την ίδια στιγμή μάλιστα, που η Γερμανία έχει περιορίσει τις ποσότητες κατά 650.000 τόνους.

Ειδικότερα, σε έκθεση της Γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρεται ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 3%.

Όμως, μετά την απότομη πτώση των τελευταίων ετών, αυτή η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%. Ποσοτικά, με 4,2 εκατομμύρια τόνους, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων, θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους σε 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023.


 
 

Εισαγωγές αξίας 7,34 δισ. ευρώ

Η εικόνα της αξίας είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas, τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 8% από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από 10% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα μεγάλα προϊόντα, ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.

Λιγότερα μεγάλα προϊόντα

Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Οι γερμανικές εισαγωγές μπανάνας, ωστόσο, δεν μειώθηκαν περαιτέρω φέτος, αλλά σε σύγκριση με πριν, ήταν πολύ μικρότερες. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση των 4%, ωστόσο, δεν είναι τόσο κακή όσο η μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%.
 

 
Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού. Η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών μαροκινής ντομάτας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αυτό αυξήθηκε από 27.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 40.000 τόνους πέρυσι και 43.000 τόνους το φετινό πρώτο εξάμηνο.

«Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές από την χώρα μας παρουσιάζονται αυξημένες κατά 30% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου 2022 και κατά 5 έναντι του 2021», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου